Zranění – ledovat nebo zahřát?

0

Také občas váháte, co použít ke zmírnění bolesti, otoků a k rychlejšímu odstranění potíží při zraněních? Teplé nebo studené?

Nejprve si pojďme říct, čeho vlastně jednotlivými metodami docílíme. Při ledování se omezí průtok krve v postižené oblasti a led oblast do určité míry i znecitliví. Ledování se používá jako prevence vzniku otoku a podlitiny a ke zmírnění zánětu.

Při použití teplých obkladů se naopak místo prokrví a dochází k uvolnění svalů.


Ledování

Používá se především při akutních fázích poranění (cca prvních 48 hodin). Typickým příkladem je třeba podvrtnutí kotníku nebo poranění svalu.

K poranění svalu (natažení, přetížení či potrhání svalových vláken) dochází nejčastěji z notoricky známých důvodů, jako je nedostatečné zahřátí, příliš náročný trénink, únava, chronické přetížení určitých partií, překyselení nebo dehydratace. Někdy může k poškození svalu dojít i kvůli poškození kloubu úrazem, zánětem nebo třeba artrózou, artritidou, apod. Sval je pak často ve zvýšeném napětí a k natržení může dojít poměrně snadno.
V těchto všech případech bývá okolí poranění na dotek horké, někdy zarudlé. Obvykle se objeví otok, který se přikládáním ledu dá minimalizovat. Celkově se ledováním zmírní pocit bolesti. Tím, že postižená oblast nebude natékat, uspíší se i hojivý proces.

Ledové obklady se také používají při vzniku krevní sraženiny . Modřinu prostě co nejdřív minimalizujte něčím studeným.

Pamatujte si, že ledování je nejefektivnější v nejbližší době po úrazu. Čím dřív, tím líp!!!

A jak dlouho vlastně ledovat?

Optimální je přikládat led po dobu cca 15 až 20 minut. Poté nechte poranění 50-60 minut v klidu a pak zase ledujte. Dávejte velký pozor na to, abyste si nezpůsobili omrzliny.

Led není dobré přikládat přímo na kůži. Použijte sáček s kostkami nebo drceným ledem. Přidejte trochu vody, aby sáček s ledem lépe přilnul k tělu a přikládejte ho přes tenký ručník. Využít samozřejmě můžete stejně sáček s mraženou zeleninou, případně si koupit ve zdravotnických potřebách hotové gelové obklady (sáčky), které vložíte do mrazáku a následně do přiloženého látkového obalu. Dalším způsobem může být vtírání ledové tříště, ale neledujte stále stejné místo – led přesouvejte a kontrolujte, aby nedošlo k omrzlinám.

Při otoku také pomůže, když dáte postižené místo do zvýšené polohy – tj. nad úroveň srdce. Hezky nohu nahoru.

Ledové obklady můžete použít i v případě některých chronických onemocnění, kdy se ledováním kontroluje případný zánět. (tenisový loket, syndrom karpálního tunelu apod.) V těchto případech můžete preventivně přikládat ledové obklady, ale vždy až po fyzické aktivitě. Nikdy neledujte chronická zranění před tréninkem.

Teplé obklady

Teplé obklady pomáhají uvolnit nadměrné svalové napětí. Jsou vhodné při zatuhlých svalech a při svalových bolestech. Typický příklad použití je zablokovaný krk, zatuhlá kyčel, apod.

Při chronických problémech vám teplé obklady mohou pomoct s uvolněním svalové tkáně a ke stimulaci krevního oběhu. Často se dá teplých obkladů dobře využít při dlouhodobých problémech s achilovkou (ale je to spíš na úlevu od bolesti, neřeší to samotný problém a je dobré zjistit, proč vůbec noha bolet začala). Teplo nikdy nepoužívejte na akutní zranění s otokem.

Využít se dají elektrické podušky, rašelina, termofor, horký ročník apod. Samozřejmě buďte opatrní na teplotu obkladů, abyste neskončili s popáleninami. Já osobně mohu doporučit rašelinový obklad (je to vlastně rašelina zatavená v pevné fólii, celé to nahřejete za cca minutu až dvě v mikrovlnce a dokáže to hřát opravdu příjemně několik hodin).

Tip na závěr:

Jednou jsem řešil před závodem problém s kolenem. Trochu jsem to přehnal s tréninkem. Znáte to, začne to trochu bolet, na pohmat je horké, maličko nateklé.

V lékárně zavřeno, tak jsem zavolal kamarádovi fyzioterapeutovi, jestli mi na to pomůže teplé nebo studené. Poradil mi, ať si koupím hlávku zelí a vyzkouším zelný obklad. Zelí jsem úspěšně sehnal ve večerce a trochu nedůvěřivě se pustil do “léčby”. Naštěstí to nebylo nic složitého. To vezmete pár listů zelí, naklepete je paličkou na maso – nebo je jinak trochu rozdrtíte, dáte na koleno, přes to obinadlo a necháte přes noc. Věřte nevěřte, lidová tvořivost se vyplatila a otok do rána zmizel.Jako nouzovku mohu doporučit, ale asi je vždy lepší nepřehnat to s tréninkem.

Ať vám to běhá!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno