Z čeho se vyrábí vitaminy?

0

Pojďme dnes nahlédnout pod pokličku chemického průmyslu a podívejme se, jak vznikají průmyslově vyráběné vitaminy.

Mnoho lidí kupuje vitaminy ve formě doplňků. Někteří sice umělé vitaminy odmítají, ale v dnešním světě je stejně nemožné se jim vyhnout. Výrobci je totiž přidávají do potravin a to i takových, kde bychom to opravdu nečekali. Jde o většinu průmyslově upravovaných potravin jako jsou cereálie, pečivo, džusy nebo i maso. To není žádné tajemství.

Málokdo ale přemýšlí o tom, kde se tyto složky berou a jak vznikají. Kdo si myslí, že jsou přírodní a extrahují se z rostlin nebo zvířat, nemá v případě více než 99% doplňků pravdu. Taková extrakce je drahá a až na výjimky jdou výrobci mnohem jednodušší a levnější cestou. Výsledkem je často stejná nebo téměř stejná látka, která by vznikla přímou extrakcí, takže z pohledu výsledného produktu často ani nemají důvod něco měnit.

Podívejme se tedy na původ základních vitaminů: A, B, C, D, E.

Vitamin C

Vyrábí se z glukózy pomocí biochemické transformace. To znamená, že se smíchá cukr a mikroorganizmy. Bakterie pak cukr spotřebují jako potravu a vitamin C je jejich odpadní látkou.

Vitamin B

Téměř veškerý průmyslově vyrobený vitamin B vzniká opět jako odpadní produkt bakterií, ale tentokrát to nejsou obyčejné bakterie. Jde o GMO bakterie, kterým byly přidány geny pro produkci vitaminu B. Pokud si tedy kupujete vitamin B, můžete si být téměř jistí, že jde o produkt GMO.

Jsou výjimky, u kterých je vitamin B extrahovaný z rostlin. Hledejte na obalu nápis GMO free (vitamin B na přírodní bázi je například v GGS, o kterém u nás vyšla recenze a který jsme si v redakci docela oblíbili).

Vitamin D

Průmyslově vzniká extrakcí z ovčí vlny. To z něj mimochodem dělá neveganský doplněk. A s ním také mnoho multivitamínů, džusů a podobných potravin. Proces extrakce je velmi komplikovaný a obnáší řadu reakcí za speciálních podmínek včetně například radiace.

Vitamin A

Vitamin A je produktem petrochemického průmyslu, což znamená, že je syntetizovaný z ropy jako vstupní suroviny. Výroba vitaminu A obnáší produkci obrovského množství aromatických látek, které se pak používají například v parfémech nebo v aromatech potravinách (podskupina éček v potravinách)

Vitamin E

Také z ropy. Vzniká při stejném procesu jako vitamin A.

 

Další aditiva

Podobné věci platí o většině přísad, které v potravinách najdeme. Neříkáme, že je to tak špatně, ale je dobré o tom vědět.

Obecně ale nic nezkazíme tím, když budeme více jíst potraviny upravené takovými způsoby, kterým rozumíme a dokážeme je zopakovat. To je ostatně docela dobrý rozhodovací filtr na to, co jíst a co ne.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno