Vyšší VO2max, rychlejší reakce, lepší vytrvalost i imunita díky jediné bylince

1

Zlepšete výkony pomocí jedné z nejsilnějších ajurvédských léčivek.

Ashwagandha (ašvagandha) je známá i pod názvy indický ženšen nebo zimní třešeň. Často se také setkáte s názvem vitánie snodárná.

V ajurvédské medicíně se vitánie používá již tisíce let k léčbě astmatu a bronchitidy, při fyzickém či duševním vyčerpání, pomáhá při artróze, tiší záněty, zpomaluje procesy stárnutí a zlepšuje imunitu.

Prokazatelně zlepšuje koncentraci, pomáhá s pamětí a zpomaluje rychlost degenerace mozkových buněk. Navíc posiluje sexuální energii (u žen i mužů) a po staletí se používá jako velmi účinné afrodiziakum.

A aby toho nebylo málo, dá se využít i jako přírodní antibiotikum. Vědci prokázali, že v bylině obsažené withanolidy mají značný protibakteriální, protivirový a protiplísňový účinek.

Vitánie působí jako silné antidepresivum a má i detoxikační účinky. Posiluje játra, harmonizuje krevní obraz a zlepšuje tvorbu červených krvinek a hemoglobinu.

Protizánětlivé účinky ashvagandhy se využívají při revmatických chorobách, zánětech pojivové a svalové tkáně, kůže a sliznic. Pozitivní vliv má i na hormonální rovnováhu.

Mnoho studií prokázalo, že ashwagandha je účinnější adaptogen než ženšen. Pacienti trpící chronickým únavovým syndromem prokazovali 45% zlepšení symptomů během užívání ashwagandhy.


Vitánie jako optimální adaptogen pro sportovce

Co jsou to vlastně adaptogeny?

Jsou to přírodní látky, které  zvyšují schopnost těla adaptovat se na vnější i vnitřní stresové podmínky. Posilují imunitní systém a fungování neuroendokrinní soustavy. Celkově se zlepšuje schopnost organismu odolávat stresu, nemocem a nepříznivým podmínkám. Optimalizují se metabolické funkce a zvyšuje se účinnost látkové výměny. Adaptogeny jsou netoxické a zajišťují v těle rovnováhu.

Adaptogeny vás dokáží povzbudit, zlepšit koncentraci, ale na rozdíl od různých stimulantů u vás po použití nedojde k následnému poklesu energie (viz. následující obrázek).

Pokud se cítíte unavení, jsou přírodní adaptogeny rozhodně lepší volbou než např. kofein.

Ashwagandha obsahuje mnoho účinných fytochemikálií jako jsou výše zmíněné withanolidy, dále látky steroidního charakteru, laktony, tropanové alkaloidy, glykosidy, aminokyseliny a vysoké množství minerálů, včetně dobře využitelného železa.

Pro sportovce je vitánie zajímavá nejen tím, že jim zlepšuje imunitu a tlumí záněty. Vitánie urychluje regeneraci a prokazatelně zvyšuje  VO2max.


Výrazně dokáže zlepšovat vytrvalostní výkony i díky tomu, že optimalizuje hladinu krevního cukru a o desítky procent (studie mluví až o 30%) umí snížit hladinu stresového hormonu kortizolu. To je ten prevít, díky kterému mnozí nemohou kvalitně nabrat svalovou hmotu. Kortizol často stojí i za tím, že lidé nemohou zhubnout. Brání totiž tělu „sahat si“ do svých tukových zásob.

Studie, během kterých vědci zkoumali vliv vitánie na maximální rychlost, absolutní a relativní sílu, rovnováhu a maximální spotřebu kyslíku (VO2 max) , ukazují zlepšení ve všech sledovaných parametrech souvisejících s fyzickou výkonností.

Vitánie pomáhá chránit a budovat svalovou hmotu a je tedy vhodná nejen pro sportovce, kterým jde hlavně o výkon, ale i pro ty, kdo makají v posilovně kvůli lepší postavě.

Použití

Pokud se rozhodnete ashwagandhu vyzkoušet, máte hned několik možností. Dá se koupit tinktura nebo čaje, ale také se dá sehnat namletý nebo nadrcený kořen.

Ajurvédský recept na vitalitu a posílení imunity: ajurvéda doporučuje užívat ashwagandhu s trochou tuku (většinou s mlékem nebo s přepuštěným máslem – ghee). Rozmixujte prášek z ashwagandhy s ghí (přepuštěné máslo), ořechy a medem. Užívejte lžičku ráno a večer. Směs můžete přidávat i do smoothie.

Ashwagandha většině lidem moc nechutná (některým připadá naprosto nepoživatelná a smradlavá), takže mezi nejoblíbenější způsoby užívání patří extrakty. Pokud si budete vybírat extrakty, pak vybírejte ty, které jsou standardizované a garantují vám množství účinných látek. 


Sportovní výkon začíná na talíři

Chcete umět na maximum využívat možnosti sportovní výživy?

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Máte dost všech obecných teoretických doporučení, které nikam nevedou?

Chcete zjistit, jak si v praxi snadno přizpůsobit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci? Jak správně jídlo časovat vzhledem k různým tréninkovým cílům? Jaké doplňky stravy má smysl pořídit a jaké naopak s větším úspěchem nahradíte z přírodních zdrojů?

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. 

Právě teď probíhají registrace na podzimní termíny!!!!

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY


Zdroj:

1 komentář

  1. Ty výsledky z “vědecké studie” neukazují žádný významný rozdíl mezi placebem a danou bylinou. Pokud se podíváte na errorbarové úsečky (těžko říct jestli jde o int. spolehlivosti nebo jen směrodatnou odchylku) tak či tak se překrývají. A vsadím se, že statistický test by vám řekl že na zadané hladině významnosti není mezi výsledky rozdíl :).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno