Vynikající recept na energetické tyčinky

0

Domácí tyčinky plné oříšků, vlákniny i ovoce dodají rychlé i pomalé cukry a navíc jsou chuťově prostě famózní.

Cereálních tyčinek najdete všude spousty. Většinou jsou to takové ty ztvrdlé čímsi slepené vločky s trvanlivostí do příštího tisíciletí. Neříkám, že se nedají sehnat i chutné kvalitní energetické tyčinky bez přidaných éček, barviv či umělých sladidel. Ale věřte mi, není nad to, když si doma připravíte své vlastní, čerstvě zapečené tyčinky, navíc vyladěné přesně pro vaše chuťové buňky.

Já osobně nemám moc ráda takové ty vysušené, co se vám z nich „práší od huby“, jak říkávala moje babička. Mám ráda tyčinky šťavnaté se spoustou sušeného ovoce a s křupavými kousky oříšků.

Předem upozorňuji, že si nebudeme hrát na přesné vážení ingrediencí. Za A: ne každý vlastní kuchyňskou váhu, za B: proč špinit další kousek nádobí?, za C: hodně záleží, jak moc například jednotlivé ingredience rozemelete i na konkrétních surovinách, které si koupíte (viz. arašídové máslo). Fotky vám napoví, jaké konzistence byste měli dosáhnout.

Co budete potřebovat

(odměřeno hrníčkovou metodou – hrnek cca 0,3l)

2 hrnky ovesných vloček (můžete přidat ještě hrst rýžových burizonů, pokud máte)
hrnek oblíbených oříšků a semínek
2 hrnky oblíbeného sušeného ovoce (rozinky, nakrájené nesířené meruňky, brusinky, goji….)
hrnek vypeckovaných datlí (nejlépe namočených přes noc do vody)
arašídové máslo ( 4 vrchovaté polévkové lžíce)
třtinový cukr – 2 až 3  polévkové lžíce
Kokosový olej – 2 polévkové lžíce
Rýžový sirup (cca 200 g)

Opravdu si vyberte to, co máte rádi. Místo směsi oříšků vám klidně postačí jen mandle. Hlavními ingrediencemi, které vše slepí dohromady jsou datle a rýžový sirup. Někdo ho nahrazuje medem (mně osobně přišlo, že tyčinky s medem následně hůř drží pohromadě). Arašídové máslo a kokosový sirup zajišťují (kromě optimální konzistence) to, aby se sacharidy z tyčinky vstřebávaly pomaleji (hladina cukru v krvi bude vyrovnanější). 

Do misky dejte vločky a ovoce (pokud jsou větší kousky, rozkrájejte ho nebo rozmixujte), přidejte nasekané oříšky (já mám ráda větší kousky, takže je nemelu na „moučku“).

Potom rozmixujte datle s trochou vody a přidejte je do mísy k sypkým ingrediencím (pokud máte burizony, přihoďte je také)

Na pánvičku dejte arašídové máslo, rýžový sirup, kokosový olej a třtinový cukr, pomalu zahřívejte, míchejte a nechte rozpustit. Jakmile se vše smísí, nalijte to do misky s ostatními přísadami.

Poznámka:
Arašídová másla se hodně liší – například máslo od MyProtein je řidší (v tomto másle nejsou přidané žádné další ingredience, jde čistě jen o arašídy). Pokud si koupíte burákové máslo Tesco nebo třeba Marks and Spencer, tak tam je procento arašídů něco málo přes 90%, potom je přidaný arašídový olej, palmový olej a třtinový cukr. Chuťově tato másla jsou pro většinu lidí příjemnější než ta nedochucená a i konzistence, třeba pro namazání na chleba, je lepší (netečou). A osobně je raději používám i do domácích tyčinek – přijde mi, že lépe drží pohromadě.


Potom vše důkladně promíchejte.

Když  se vám bude směs zdát příliš řídká, přidejte namleté vločky nebo oříšky, pokud se směs příliš drolí, přidejte ještě trochu rýžového sirupu a trochu vody nebo jablečné pyré (rozvařené jablko). Pokud už nechcete přidávat žádné cukry, tak můžete přidat mléko (kdo má, použije třeba mandlové).

Směs dejte na plech s pečícím papírem.

Pokud máte velký plech, tak směs „uplácejte“ vidličkou do tvaru obdélníku. Můžete použít i nějakou zapékací misku nebo pekáček (optimální by byl asi rozměr tak 25 x35 cm)-bude záležet samozřejmě i na tom, jestli chcete tyčinky tenčí. Já je dělám tak cca 2 cm vysoké (tím, že nechávám větší kousky ovoce i oříšků, tak by se tenčí tyčinky hodně při krájení drobily).

Tyčinky pečte cca 20 až 30 minut při 180° C dozlatova. Placku nechte vychladnout a teprve potom nakrájejte.

Vzhledem k ingrediencím by tyhle tyčinky měly vydržet minimálně týden (nechávám je v lednici, zabalené jednotlivě, aby se daly vzít kamkoli s sebou jako sváča). Možná, že by jejich trvanlivost byla i delší, ale u nás všechny záhadně zmizí do 3 až 4 dnů 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno