První pomoc při píchání v boku

0

Jeden z nejčastějších problémů, když začínáte s běháním. Nečekaná ostrá bolest v boku.

Příčiny a prevence

Teorií, které se snaží vysvětlit, proč nás začne píchat v boku je hodně.

Vylaďte krok

Jako příčina bývá označován špatně sladěný rytmus dýchání s běžeckým krokem a následné otřesy, které způsobí, že naše vnitřní orgány sebou hází sem a tam bez patřičné opory břišních svalů.

Naučte se správně dýchat a posilujte břišní svaly

Většina lidí  špatně dýchá, nadechují se povrchově, takže není od věci věnovat pozornost nácviku správného bráničního dýchání a nepodcenit posilování středu těla (hlavně nezapomenout na často opomíjené spodní břišní svaly).

Jednou z příčin, proč člověka začne píchat v boku, může být i celkově špatné držení těla. Pokud se hrbíte, máte špatné postavení pánve a celá horní polovina těla je zborcená, těžko můžete správně běžet a dýchat. 

Základním předpokladem pro zlepšení postoje a dýchání je odstranění svalových nerovnováh- tzn. posilovat ochablé svaly a naopak protahovat ty zkrácené. Více se dozvíte v článku: Skvělé tipy, jak aktivovat svaly udržující správný běžecký postoj

Tak kromě lepší techniky běhu docílíte i toho, že se vám roztáhne hrudní koš a zlepší se dýchání.

Pozor na jídlo před tréninkem

Další možnou příčinou může být jídlo těsně před tréninkem. Někdo nesnese ani energetický gel nebo nějakou koncentrovanější tekutinu. Je dobré před tréninkem alespoň hodinu nejíst a mít vyzkoušené sportovní nápoje, u kterých bychom měli hlídat obsah a koncentraci cukrů i jiných látek.

Zpomalte

Bez pochyb se píchání v boku dostavuje také při příliš ostrém tempu. V tom případě samozřejmě platí, že je dobré zpomalit a pokusit se zklidnit a prohloubit dýchání (s důrazem na výdechovou fázi).

První pomoc

Nezvolit příliš rychlé tempo, nejíst těstě před tréninkem, správně dýchat….tolik asi k prevenci, ale co když se píchání přeci jen dostaví? Existuje nějaká první pomoc?

Někdo radí zastavit nebo přejít do chůze, na místo mírně tlačit dlaní a rozdýchat. Píchání většinou po několika minutách přejde. Jenže ne vždy se nám chce zastavit (hlavně během závodů), že?

ZKUSTE DÝCHAT “OPAČNĚ”

Můj kamarád mi kdysi poradil ještě jeden fígl, který alespoň u mě zabírá téměř zázračně.

Jde o to, přinutit vaše břišní svaly dělat opačný pohyb než jsou při nadechování a vydechování zvyklé. Zní to asi divně, ale je to jednoduché.

Zkuste si položit ruku na břicho a zhluboka se nadechněte do břicha – bránice klesne, břišní svaly se roztáhnou, bříško se zvětší, vyklene, naopak při výdechu bříško zatáhnete…. No a teď to zkuste opačně – při nádechu břicho zatáhněte a při výdechu se snažte bříško vypoulit a břišní svaly roztáhnout.  Chce to trochu cviku, na chvilku vám to možná rozhodí rytmus dýchání, ale postupně se to naučíte a bude vám to připadat snadné. Jde o to, snažit se o skutečně hluboký nádech i výdech a zapojení břišních svalů.

Píchání v boku by mělo během pár okamžiků odeznít.


Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučíme vás propojit trénink s jídelníčkem, efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu i zvyšovat výkon.

Skoncujte jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlašte se na Kurz (nejen) sportovní výživy a získejte všechny znalosti, které potřebujete na své cestě za vysněným cílem.

Více o kurzu, akční nabídce i reference našich studentů najdete zde: Kurz sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno