Michal Piloušek: „Xterra není jen závod, jde o festival pro celou rodinu,“

0

Michal Piloušek se stejně jako jeho otec v podstatě celý život věnují sportu. Jaké to je pořád světový závod na Šumavě? Světová elita zamíří v srpnu do Prachatic vrací znovu. Xterra Czech je nejstarším podnikem světového poháru v triatlonu v Evropě. Letos je navíc součástí evropského poháru a navíc oficiálním Mistrovství Evropy XTERRA. A jak hlavní organizátor Michal Piloušek říká: „Xterra není jen závod, jde o festival pro celou rodinu.“

Vždycky jsi hodně sportoval? Máte to v rodině?

Ahoj, dá se říci, že od dětství. Ono se sportu těžko vyhneš v rodině Ironmana. Ale i přes dětství strávené na závodech jsem si vybral lední hokej, ten jsem dělal do osmnácti let vrcholově. Pak mě dohnala moje povaha, která má blíž k individuálním sportům a oklikou jsem také došel k triatlonu.

Jakých jsi dosáhl nejlepších úspěchů?

Největší úspěch je každý týden sportu bez zranění. Co se týče výsledků, tak si hodně cením dvou účastí na MS XTERRA na Havaji, ale třeba taky letošního 22. Místa celkově na mistrovství Asie a Pacifiku XTERRA, které se jelo na Taiwanu.

Jaká vedla cesta k organizování závodů?

První závod Xterra Czech táta pořádal v roce 2002, kdy mi bylo 13 let. Děti se snaží napodobovat rodiče a tak jsme s bráchou snad v roce 2004 pořádali totálně punk závody na louce nad Prachaticemi. To byla ale fakt jen sranda. Opravdu zodpovědná organizace začala až v osmnácti, kdy jsem poprvé uspořádal rockový festival Mezibrány, který vydržel 9 ročníků. To sice nebyl závod, ale strašně moc mi to dalo a zkušenosti nasbírané v kultuře se hodí dodnes.

A pokud se budeme teď bavit přímo o terénním triatlonu, tedy Xteře?

Od toho roku 2002 jsem samozřejmě tátovi pomáhal, ale vlastní závod jsme udělali s kamarádem Pavlem Karvánkem v roce 2010 a jmenoval se XTERRA Prachatice. Byla zima, hnusně, mlha, plavalo se 1,2km, na biku se jelo vražedných 40km přes Libín a na konec 10km běhu. Dokončilo to snad 40 statečných. Rok na to jich bylo 80, a další rok už jsme u nás v Prachaticích měli světový pohár XTERRA Czech. Šlo to ráz na ráz.

Řekni nám prosím něco o terénních triatlonech…

XTERRA neboli terénní triatlon je sport, který kombinuje plavání, horské kolo, běh a pohyb v přírodě. Každý terénní triatlon je jiný, jako je jiná příroda všude na světě. Díky terénnímu triatlonu se podíváte na krásná místa, poznáte fajn lidi a užijete si pohyb v přírodě. Délky tratí nejsou nijak šílené a na většině závodů jsou i kratší závody pro začátečníky. Lidé okolo XTERRY jsou přátelští a celková atmosféra závodů je hodně uvolněná. Terénní triatlon je parádní sport, se kterým můžete začít v padesáti i v deseti, nepotřebujete žádné licence, stačí jen chuť a horské kolo, zbytek přijde sám.

XTERRA není pouze jeden závod a to Mistrovství Evropy ale je to celá série závodů

XTERRA CZECH TOUR je jeden nejstarších komerčních triatlonových seriálů v České republice. Když jsem v roce 2004 sérii zakládal, letěl jsem pro inspiraci do USA, kde již podobný seriál běžel. Vyrobili jsem podle vzoru depo, cílovou bránu, vymysleli pravidla a bodování a začali trávit každý volný víkend na cestách po České republice. I po 15 letech všechno funguje, naopak náš systém se stal standardem. Proto jsme letos starou dobrou XTERRA CZECH TOUR oprášili a vyrážíme do další sezóny s novou energií, partnery a týmem. Chceme vám přinést vysoký standard zážitku na trati i mimo ní. Chceme abyste objevili nové lokace. Ale snažíme se také být součástí triatlonu jako sportu, i proto jsme spojili síly s Českou Triatlonovou Asociací a letošní Czech Tour je také oficiálním českým pohárem! Ať žije XTERRA CZECH TOUR 2019!

Jaké další závody z celé tour bys vyzdvihnul a proč?

Každý závod je jiný a nejde říct, který je lepší a který horší, Skladba XTERRA CZECH TOUR je právě taková, aby byl každý podnik originálem.

První závod je duatlon HusMuž, ten je specifický tím, že se koná v srdci CHKO Šumava a vede místy, kam se prostě normálně nepodíváte, navíc je tady naprosto rodinná atmosféra a tak je závod oblíbený i mezi místními závodníky a začátečníky.

Druhý podnik v Ostrově má kratší tratě a lukrativní druhé depo přímo na místním náměstí. Běh potom vede zámeckým parkem i brody přes potok.

Třetí dějství v Plzni je unikátní obřími dětskými závody a okruhovými tratěmi, které jsou lukrativní jak pro závodníky, tak pro diváky. Mostecký závod Krušnoman se jede na dlouhých distancích a nabízí full HD zážitek. Biková trasa vede po nádherných singletracích a je fakt zábavná. Hradec Králové je optimální závod pro začátečníky, jestli chcete někde začít, tak v Hradci nebo na HusMužovi!

No a poslední závod v Opavě je specifický už tím, že se koná jako jediný na Moravě, navíc nabídne super zázemí u Stříbrného jezera přímo v centru Opavy. Každý je unikát a všechny jsou super!

Jaké jsou předpoklady, abych mohl některý ze závodů absolvovat?

To je na XTERRA pecka, nepotřebujete vůbec nic, žádné licence, žádné lékařské prohlídky, nic. Prostě vezmete horské kolo, boty na běhání, plavky a jdete na závody. Startovné je všude mírné a pravidla pochopí každý začátečník na místě. Přitom třeba na Mistrovství Evropy v Prachaticích můžete stát na startu hned vedle mistrů světa.

Pojďme se teď pobavit přímo o Mistrovství Evropy… kde a kdy se koná a jak bys nás na něj nalákal?

Letos bude po druhé v historii Česká republika hostit Mistrovství Evropy. O prvním srpnovém víkendu budou patřit celé jihočeské Prachatice sportu. Připravujeme festival, kde si každý vybere své. Dětský duatlon, trail běh na 5km, krátkou XTERRA SPRINT, hlavní závod ME, štafety nebo unikátní formát SHORTTRACK. Do všech závodů se může přihlásit kdokoli, závody budou navíc úchvatnou podívanou. Děj budou snímat kamery České televize pro přímý přenos a večer bude patřit prachatické náměstí hudebnímu festivalu. Troufnu si říct, že se podobný závod dlouho u nás konat nebude, jde o opravdu jedinečnou akci.

Po kolikáté se v Prachaticích závod již koná? Čím bude přímo tento ročník specifický?

Letos pořádáme 16.ročník, specifický bude hlavně statusem ME, který přitáhne stovky závodníků a tím celý závod vyroste. Nechceme ale dělat ze XTERRA masovku, proto máme limit pro hlavní závod 500 borců. Chceme, aby si každý závodník svůj start i celý víkend užil a zůstala v Prachaticích ta rodinná atmosféra, kvůli které k nám lidé jezdí.

Kudy vede plavání?

Start a první depo je na Křišťanovickém rybníce. Jedná se o nejvýš položený rybník v ČR, ale díky rašelinnému podloží je tady po celé léto teplá voda bez jakýchkoliv vad nebo řas. Voda má bronzovou barvu, ale je naprosto čistá a dokonce se říká, že i léčivá.

Kolo…

Trať kola má 35km a zavede závodníky na nejkrásnější místa, která v okolí známe. Projíždí okolo řeky Blanice, malebnými vesničkami jako je Hlásná Lhota nebo Záblatí. Singletracky se střídají s polními cestami a závěr je okořeněn průjezdem renesančním centrem Prachatic. Troufám si tvrdit, že jde opravdu o zážitkovou trasu, která není jen dřinou, ale opravdovou výzvou a zábavou v jednom.

A závěrečný běh?

Je rozdělen do dvou okruhů po 5,25 km, kdy se většina odehrává na pěšinkách na svazích Dubového vrchu a Černé hory. Krátké výběhy se střídají s kopečky, vše v rovnováze, aby závodníci jen nelezli po čtyřech. Začátek a konec okruhu vede křivolakými uličkami i parkem v centru města, kde fandí stovky fanoušků.

Je stejná trasa pro profíky i amatéry?

XTERRA je stejná pro profíky i amatéry. Můžeš si vybrat z různých tratí, páteční běh na 5km je super zábava pro běžce a začátečníky. V sobotu ráno se jede kratší verze SPRINT-HOBBY o délkách 300 m plavání, 12km horské kolo a 5 km běh. Hlavní trasa ME, kam se můžeš přihlásit i ty má 1,5 km plavání, 3 km biku a 10,5 km běhu. Tuhle porci si můžeš i rozdělit s kamarády ve štafetě, kdy každý absolvuje jen jednu disciplínu. Nabízíme řadu tras a je jen na tobě co ti nejvíc sedne!

Startují všichni stejně, nebo po vlnách?

Já mám moc rád hromadné starty, ale počty závodníků nám v posledních letech hodně rostou a musíme dělit pole do vln. První odstartují muži a ženy v kategorii profesionálů, pak muži age-groups a jako třetí ženy age-groups. Kratší závod, štafety a běh samozřejmě startují hromadně. Jde nám o bezpečnost triatlonistů, ta je vždy na prvním místě.

Máš ještě startovní čísla?

V tuhle chvíli je v prodeji ještě cca. 150 míst na startovce, další čísla držíme profíkům a půjdou případně do prodeje na poslední chvíli.

Jaká je celková kapacita?

Celkem 500 míst v hlavním závodě ME, 200 v závodě Hobby-Sprint, 100 štafet a 500 bežců v pátečním Trail runu.

A co poměr mužů a žen?

Ten neovlivníme, ale tendence je, že se nám to pomalu zlepšuje a ženy posilují, stále je to ale cca. 20%.

Co bys poradil nováčkům?

Nebát se a jít do toho. Pořádáme různé kurzy a kempy, můžete si najít trenéra, to vše pomůže, ale XTERRA není Ironman a dá ji každý, kdo se trošku hecne a potrénuje o víkendech. Stačí plavat, jezdit na horském kole a běhat, pak to jde samo!

Jaké borce uvidíme na startu?

Očekáváme kompletní světovou špičku, už máme potvrzeného legendárního španěla Rubena Ruzafu, rychlého Australana Bena Allena, dorazí kompletní pole evropských profesionálů včetně Francouze Arthura Forissiera. Nechci jmenovat dál, ale opravdu by neměl chybět téměř nikdo, kdo něco ve světě XTERRA znamená, včetně všech našich profíků. Mezi ženami bych moc přál triumf naší Heleně Karáskové, která se pomalu loučí s bohatou kariérou a zasloužila by si ještě velkou medaili!

Máš i nějaký doprovodný program?

Je toho hodně, postupně plníme webovky, ale Prachatice budou prostě žít! Celé historické centrum města zaplní atrakce pro děti i dospělé. Celý závod budeme live přenášet na obří obrazovku, bude možné ochutnat různé dobroty a nápoje a večer vždy bude patřit pódium TOP tuzemským interpretům pop-music.

Dá se na závodech materiál půjčit?

Na Mistrovství Evropy v Prachaticích nabízíme jak půjčovnu horských kol, tak neoprenových obleků, tedy dvou nejnákladnějších součástí “výzbroje” triatlonisty. U neoprenu navíc díky podpoře firmy 2XU bude možnost ihned po vyzkoušení neopren na místě koupit a z vlastní zkušenosti mohu říci, že se taková pomůcka hodí a krásně prodlouží venkovní plaveckou sezónu.

Potřebujeme nějaké superrychlé kolo a žraločí plavky, nebo nám stačí základ?

Vůbec ne, pro začátek bohatě stačí obyčejný horák, kterého máme každý ve sklepě. Důležitější je si nechat kolo pořádně seřídit v servisu, správně nastavit výšku sedla a poladit brzdy, aby na 100% fungovaly. Stejně tak na většinu XTERRA závodů nepotřebuješ speciální triatlonovou kombinézu ani neopren, bývá teplo a těch pár set metrů se dá zvládnout v běžných plavkách. Na kolo si pak na sebe vezmeš tílko nebo dres na kolo a v tom to i uběhneš. U většiny lidí, které XTERRA chytne pak samozřejmě propukne nákupní horečka a během pár let se vybaví lépe než lecjaký profesionál, ale není to za prvé nutně potřeba a za druhé, nijak extra to bez tréninku samo o sobě nezrychluje.

Víme, že pořád i speciální kempy. Pojď nám o nich říct něco více…

Projekt XTERRA TRAVEL připravuji několik let a letos jsme ho konečně spustili. Nabízíme sportovcům jak kempy v ČR, tak ve světě zaměřené na jednotlivé disciplíny, ale také třeba přípravný camp jen pro prachatické ME. Vedení soustředění se vždy ujímá zkušený závodník a trenér a musím říct, že na našich akcích panuje super atmosféra. Kromě toho pořádáme i výlety za závody po světě. Právě jsme přiletěli z Taiwanu, čeká nás Itálie, Čína nebo Havaj. Snažíme se účastníkům zjednodušit cestování a nabídnout fajn partu českých reprezentantů, která si získává po světě čím dál lepší pověst nejen díky výsledkům.

Jaké máš plány se závodem a celou CZECH XTERRA TOUR do budoucna?

Zlepšovat se každým závodem, tím lákat nové závodníky a samozřejmě také sponzory k našemu sportu. Musíme si na rovinu přiznat, že hlavní brzdou a limitem rozvoje jsou vždy finance. Takže cílem je nastavit takový systém, aby vše v rovnováze fungovalo. Závodníci se musí bavit, sponzoři musejí být spokojeni a já a moje rodina si to musíme užívat, pak budu spokojený i já.

Pojď nám teď říct něco závěrem!

XTERRA je parádní životní styl plný poznávání přírody, vlastního těla a nových přátel. Jsme parta kamarádů, velká rodina, která ráda mezi sebe přijme nováčky. Triatlon je sport, který je zdravý, krásný a komplexní. Není čeho se bát, najdi doma kolo a přijeď na svou první XTERRU!

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci s XTERRA krásnou SOUTĚŽ o 1X startovné a 2X balíček od Inkospor

Pravidla jsou skutečně jednoduchá. Napište nám pod tento článek, nebo FB post kolik kamer České televize bude snímat XTERRA závod v Prachaticích, olajkujte jejich FB stránku a my do půlky května vybereme tři z Vás, kteří se mohou těšit na tyto super ceny!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno