Naprosto geniální využití kokosového oleje

0

Proč by kokosový olej neměl chybět ve vaší kuchyni, lékárničce či koupelně.

Kokosový olej je pro běžce zdrojem MCT tuků, které dokáží zlepšit vytrvalost a ochrání svaly během dlouhých podzimních tréninků. Naše tělo totiž MCT tuky používá přednostně jako zdroj energie, takže se tohoto faktu využívá u velmi dlouhých vytrvalostních výkonů. Tam MCT tuky zpomalují snižování glykogenových zásob, čímž prodlužují „životnost“ svalového i jaterních glykogenu.

  

Mnohé lidi potěší i to, že tyto tuky pomáhají s hubnutím, protože se neukládají do našich tukových zásob a dokáží udržet stabilní hladinu cukru v krvi ( a nás pak nehoní mlsná ;-))

 

Kokosový olej pro vaše zdraví

O pozitivních účincích, které kokosový olej má na naše zdraví, by se dal napsat samostatný článek.

 

Tady je malý přehled toho, co kokosový olej umí:

Působí proti plísním, bakteriím, virům i kvasinkovým infekcím

Podporuje imunitní systém

Má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém

Podporuje správnou činnost štítné žlázy

Pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru (ideální pro diabetiky, sportovce i lidi s nadváhou)

Kokosový olej je zdrojem rychlé energie (která se vám ale neuloží do tukových zásob)

Vyživuje a omlazuje pokožku

Pomáhá na vyrážky, ekzémy, jizvy i třeba na štípance

Zmírňuje  škrábání v krku i kašel– stačí ho přidat třeba do čaje

Je účinný i při pálení žáhy

Poslední dobou se hodně zmiňují jeho pozitivní účinky při léčbě Alzheimerovy choroby

Je tepelně stabilní, při pečení se nepřepaluje 

 

Využití v kuchyni

Kokosový olej skvěle chutná a jeho využití v kuchyni je neobyčejně široké.

Můžete na něm opéct zeleninu či maso, můžete si ho namazat na toust a lehce posypat skořicí, skvěle chutnají vajíčka připravená na kokosovém oleji nebo si ho můžete přidat do salátů či smoothie.

Pokud ujíždíte na oříškových máslíčcích, není nic jednoduššího než si do mixéru dát hrst svých oblíbených ořechů, přidat lžíci kokosového oleje a hned můžete mlsat.

Skvěle chutná i pečené kuře, kde místo klasického oleje použijete kokosový olej. Doporučuji kuře „vycpat“ cibulí a nakrájeným jablkem, případně při podlévání přidat lžíci medu. Naprosto mňamózní podzimní záležitost!!!!

Pokud nevaříte a kuchyni se obloukem vyhýbáte, zkuste si přidat kokosový olej třeba do kafe – málokdo to zná, ale vznikne tím vynikající krémová chuť.

Místo kosmetických přípravků

Využít kokosový olej můžete ale také na masáže (nezůstává po něm klasický mastný pocit) nebo na každodenní použití místo tělového krému.

Dívky a ženy si ho nemohou vynachválit na odlíčení (i voděodolné řasenky), na roztřepené konečky vlasů i péči o suchou pokožku. Dokonce ho můžete použít na bělení zubů – prostě ho použijete místo pasty.

Ale oblíbí si ho určitě i mužská část populace, protože, že skvěle zklidní pokožku po holení. Také dokáže zázraky, co se týká nepříjemného zápachu nohou. A pokud vaše nožky trápí plíseň, dopřejte jim masáž pravidelně každý večer.

Blíží se chladné dny a pokud trpíte na popraskané rty, preventivně je mažte kokosovým olejem před každým tréninkem (plus nezapomeňte na vnitřní použití, aby vám to opravdu dobře běželo).

Tip pro majitele domácích mazlíčků:

Kokosový olej je skvělý na popraskanou kůži na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo kvůli posypové soli ) nebo se dá použít i jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů. Dokonce můžete pejskům čistit zuby kokosovým olejem, aby se netvořil zubní kámen.

Sladká tečka na závěr

Dezertík  CHIA-COCO-CHOCO 

Smícháte 4 lžíce kokosového oleje s 3 lžícemi chia semínek, k tomu přidáte 2 lžíce kakaového prášku a lžičku medu – vše rozpustíte v hrnci, vylejete na pečící papír na plech, necháte ztuhnout a vzniklou dobrotu nakrájíte (případně nalámete) na přiměřeně velké kousky.

Přeji dobrou chuť i dobré zdraví!!!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno