Matěj Zima: Ani jsem netušil, že jsem vyhrál kvalifikační závod pro MS v Thajsku

0

O Matějovi jste už možná slyšeli v souvislosti s loňským MS v horských bězích v Thajsku. Před několika dny ale navíc zazářil 4. místem na pražském půlmaratonu, kde vylepšíl svůj nejlepší čas na 1:08:06. Přečtěte si o něm více v našem pozávodním rozhovoru!

Matěji, gratulujeme k úžasnému osobáku 1:08:06 na pražském pulmaratonu! Jak ti ten závod sednul?

Pocitově mi sednul velmi dobře, celý závod jsem byl schopný uběhnout v podobném úsilí a ke konci ještě zafinišovat. Ale bohužel na třetí místo mezi Čechy to nakonec nedalo.

Kolem 15. kilometru jsi mírně zpomalil. Měl jsi tam nějakou krizi? Nebo to bylo dáno větrem při holešovické smyčce?

Trochu kombinace obojího bych řekl. Já jsem si na 15. kilometru dával gel, který mi naběhl až kolem 18. kilometru a společně s protivětrem, který je tradičně v Karlíně, jsem prožíval menší krizi až do toho 19. kilometru. Ale v Karlíně měl krizi asi úplně každý v tom protivětru.

Doteď jsi měl osobák z loňského MČR v Pardubicích. Co se od té doby událo v tvém tréninku?

Začal jsem se víc zaměřovat na horské běhy, ale žádnou velkou změnu v tréninku jsem neudělal od minulého roku. Spíš se mi letos povedlo lépe načasovat formu. Minulý rok jsem na MČR v Pardubicích bojoval s nachlazením.

Viděl jsi ve svém výkonu ještě prostor ke zlepšování?

Prostor tam rozhodně je! Myslím si že s aktuální formou za ideálních podmínek bych mohl běžet kolem 1:07:30, ale do budoucna myslím i na lepší časy. Je otázka jak se mi bude dařit kombinovat práci a trénink.

Foto: WMTRC Chiangmai

Pokud se nemýlíme, jsi ambassadorem Kiprunu, což je značka Decathlonu pro silniční běh. Co to obnáší?

Asi stejně jako u jiných značek. Hlavní je používat jejich produkty a promovat je například nošením na závodech a v trénicích nebo na sociálních sítích. Tím, že Kiprun je značka Decathlonu, se pak nabízí také Q&A, recenze nebo blogy, kde se můžu podělit se svými zkušenostmi.

Tak toho hned využijeme. Podle fotek jsi běžel v karbonovém modelu Kiprun KD900x. Co si o této botě myslíš? A je to pro tebe vyloženě závodní model?

Závodní botou KD900x rozhodně je, i když jsem si k ní musel ze začátku najít cestu. Bota se prvních 200 kilometrů celkově zapracovává a měkne a až poté dosáhne nejlepších vlastností, které by si měla držet dalších 1000 kilometrů. Takže od dvoustého kilometru se mi v KD900x běhá velmi dobře.

Jak bys ho porovnal s dalšími karbonovými modely na trhu?

Co do dynamiky je KD900x na tom podobně jako u konkurenčních bot. Celkově je bota trochu tvrdší než u konkurence, ale díky tomu se prodlužuje její životnost. A co se týče poměru cena/výkon je za mě KD900x bezkonkurenční. 

Pro koho jsou podle tebe karbonové modely vhodné?

Je to asi hodně individuální a každý má na to jiný pohled. Za mě osobně si myslím že jsou vhodné pro běžce s ambicemi běžet závod okolo 4:00/km, tedy desítka za čtyřicet minut. Na pomalejší běhy bych vždycky volil botu bez karbonové vložky.

Jakou přinášejí u těchto rychlostí výhodu?

Karbonová bota dokáže účinněji využívat energii z dopadu a vracet ji do odrazu než bota bez karbonové vložky.

Na konferenci v Paříži, kde Kiprun prezentoval vybrané novinky na letošní sezónu, bylo vidět, že značka přišla s řadou zajímavých produktů. Je něco, co bys z nich vyzdvihnul?

Ještě jsem neměl možnost vyzkoušet nové modely KD900 a KS900 light, které vyšly minulý měsíc. Ale KD900 by měla být tempová bota bez karbonové vložky. Osobně bych chtěl vyzdvihnout model KS900, což je velmi pohodlná objemovka s dlouhou životností. Běhám v nich všechny klusy i dlouhé běhy. Teď vyšla jeho inovace KS900 light, která je tedy lehčí a myslím si i více dynamická. 

Foto: WMTRC Chiangmai

Řešil jsi nějak speciálně výživu během závodu? Jel jsi vodu, nějaké gely, sršní nektar nebo něco vlastního…?

S výživou během závodu stále experimentuji a zkouším co mi funguje. Pražský půlmaraton jsem běžel na tři hydrogely z decathlonu, jeden jsem si dal před startem a dva během závodu na osmém a patnáctém kilometru. U hydrogelů je super, že se nemusí zapíjet, takže jsem v průběhu závodu vůbec nepil. 

Co plánuješ za další závody? Uvidíme tě zase na MČR v Pardubicích?

Letos MČR v Pardubicích vynechávám. Kryje se mi se závodem Ještěd Skyrace, který byl letos vybrán jako nominační závod na vrchařské MS v Innsbrucku.

Jsi také členem USK Praha, pro které sbíráš body v 1. atletické lize. Co tě baví víc? Dráha nebo silnice?

Kdybych si měl vybrat tak rozhodně silnice, i když mě asi nejvíce táhnou horské běhy. Ale dráha je samozřejmě důležitá součást tréninku.

Jak probíhá spolupráce s tvým trenérem Janem Pernicou? Dáš nám nahlédnout do vaší spolupráce? Jak vypadá tvůj každodenní trénink?

Je to jednoduché. Perňa nám každou neděli vypíše plán na další týden s konkrétními tréninky, který, když je potřeba, individuálně upravuje. Samotný plán je pak rozdělený podle zaměření na mílaře, vytrvalce, maratonce a případně vrchaře. Běhám každý den, některé dny více fázově záleží jak zrovna pracuju. Přibližně třikrát týdně chodím rychlejší tréninky jako jsou krátké/dlouhé úseky, tempové běhy a nebo úseky do kopce. V neděli chodím pravidelně dlouhý běh mezi 25 – 30 km a zbytek jsou volné regenerační běhy.

Jsi z Podrkonoší a navíc už jsi to trochu zmínil. Hádáme, že ti budou sedět i kopce. Máme pravdu?

Máš pravdu, kopce mi nikdy nevadily. Naopak to byla vždy má silná stránka už v době když jsem ještě závodil na kole.

Loni jsi také vycestoval do Thajska, abys reprezentoval ČR na MS v horských bězích. Na trati 38 km jsi vybojoval 29. místo. Jaké pro tebe bylo startovat na tak velké akci?

Byly to velké zkušenosti a pro mě splněný sen. Už od doby co jsem závodil na kole jsem si přál reprezentovat svou zemi a popravdě jsem nečekal že se mi to někdy splní. Taky jsem k tomu přišel trochu jak se říká jako slepý k houslím. Netušil jsem, že závod v Jánských Lázních, který jsem běžel, byl kvalifikační. Dokonce se mi ho podařilo k překvapení všech i mě vyhrát.

Připravoval ses na tento závod speciálně?

Vzal jsem si neplacené volno v práci a měsíc před odletem jsem vyjel společně s ostatními reprezentanty trénovat do hor. Nejdřív na tři týdny do Alp do města Bad Hofgastein a pak ladící týden jsem strávil na Šumavě.

Foto: WMTRC Chiangmai

Dráha, silnice, hory… Jsi tedy univerzální běžec? Nebo se někde cítíš lépe/húře?

Asi by se dalo říct že jsem univerzální běžec i když se za dráhaře úplně nepovažuji. Dráha je pro mě prostředek abych mohl běhat rychle na silnici a ve vrchách. Ale obecně platí: čím kratší trať, tím míň komfortní to pro mě je.

Láká tě nějaká nějaká další běžecká disciplína, kterou jsme nezmínili?

Chtěl bych si letos odbýt premiéru na maratonu.

Máš už naplánovaný konkrétní závod?

Možná pražský maraton.

Na kterých běžeckých závodech tě uvidíme příště?

Nejblíže je teď Ještěd Skyrace.

Už jsi zmínil, žes jezdil závody na kole. Zejména pak MTB. Jak se ti tam dařilo a co všechno jsi absolvoval?

Svou cyklistickou kariéru jsem už ukončil. Měl jsem pár úspěchů na lokálních závodech v Podkrkonoší, ale nikdy žádný velký úspěch. Z nostalgie jsem si dva roky zpátky zajel svůj oblíbený závod Rallye Sudety. Ale jak jsem v devatenácti našel lásku k běhu, kolo se pro mě stalo čistě doplňkovým sportem.

Kombinuješ běh a kolo ještě s nějakými jinými sporty?

Doplňkově jednou za čas si zajdu za plavat, nejčastěji když se zraním.

Čemu se ještě věnuješ mimo svůj sportovní život?

Nemám asi žádné specifické hobby, kterému bych se věnoval mimo sport. Ono když přičtu práci tak mi moc volného času už nezbývá. Ale rád cestuji, chodím po horách, trávím čas s rodinou/přáteli a nebo sleduji seriály a filmy.

Díky, držíme palce za měsíc na maratonu!

Foto: WMTRC Chiangmai

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno