Salomon je známý především svými trailovými modely. Pojďme se tedy podívat na letošní model Ultra Glide 2. Ten vychází z tradice trailovek a soustředí se maximální pohodlí. My jsme z této boty opravdu nadšení!

Salomon Ultra Glide 2 se dá koupit na eshopu Salomonu v dámské i pánské verzi. Obě mají na výběr ze čtyř barevných variant a standardní škály velikostí. Dále také existuje varianta “wide” pro širší chodidlo (dámská, pánská).

V Ultra Glide 2 jsme zatím stihli naběhat 150 km, většinu z toho v mírném terénu, něco také v těžkém terénu a část samozřejmě také při přebězích po asfaltu. Věříme, že už jsme si o tomto modelu udělali dobrý obrázek a popíšeme naše zkušenosti.

První věc, kterou si všimnete, když si obujete boty Salomon Ultra Glide 2, je jejich pohodlnost. Boty mají dostatek polstrování, aby chránily nohy před nárazy a současně jsou dostatečně pohodlné, aby se s nimi dalo běžet dlouhé hodiny. Bota se přizpůsobí tvaru nohy a systém šněrování příjemně obepne celý nárt.

Další věc, která se nám na těchto botách líbí, je jejich přilnavost na různých površích. Podrážka boty je navržena tak, aby se dobře držela na kamenech, bahnu, kořenech a dalších terénech. Navíc má boty speciální technologii, která zajišťuje, že se na nich neusazuje bláto ani jiné nečistoty, což nám umožnilo udržovat je čisté i v náročnějších podmínkách.

Ultra Glide 2 se hodí zejména na všechny přírodní povrchy. Jako doma je na lesních trailových cestičkách, kde jsme si s ní užili nejvíc zábavy. Poradí si dobře s náročným terénem. Čím je náročnější, tím více nás to v nich bavilo. Zkoušeli jsme i nestabilní povrchy – například mírný seběh po kluzkých dlaždicích nebo schody dolů po dešti. Bota bez problému obstála i na úsecích se skalami a po povrchu z velkých kamenů (pravděpodobně i díky technologii Profeel Film), který je opravdu nepříjemný. Až na běh na opravdu dohluboka rozbahněné cestě po propršené noci jsme ani na okamžik při běhu nemuseli pochybovat o tom, že by bota někde zklouzla.

Jedinou věcí, kterou bychom v botě uvítali, by bylo zvýšení voděodolnosti. U delšího běhu v mokré vyšší trávě jsme uvnitř brzy cítili vlhkost. Byli jsme ovšem upozorněni, že lze objednat i variantu v gore-tex, která tento problém řeší (dámská, pánská). 

Šněrovací systém QuickLace je úžasně pohodlný. Žádný čas na zavazování tkaniček. Prostě je stáhnete, volitelně ještě schováte do kapsičky a hotovo. Líbilo by se nám to tak i u klasických silniček, kde se obvykle dělají standardní tkaničky. Je to zdánlivě detail, ale vážně nás takhle zavazování bot baví a ač to zdaleka není náš první model s QuickLace, stále nám to nezevšednělo. Místo “nutného zla” tak při stáhnutí boty a pocitu obepnutí cítíme příjemný pocit uspokojení. Navíc je tkanička úžasně tenká.

V botě je dost místa na všechny prsty. Před několika lety se nám u jednoho Speedcross modelu dřely malíčky, takže jsme na tvar a velikost špičky trochu citliví. Ale Ultra Glide 2 na náš tvar chodidla v pohodě sedne. Navíc, jak již píšeme v úvodu, lze vybrat mezi šířkami “standard” a “wide”.

Vršek boty je ze síťoviny a je příjemně prodyšný stejně jako další modely od Salomonu, které zde spoléhají na stejnou technologii.

Máme pocit, že bota je lehce tlumenější než většina trailových modelů od Salomonu. S tím se samozřejmě pojí i větší pohodlí a nižší pocit stability na hodně nerovném terénu. Ale s tím druhým jsme problém skutečně neměli. Zkoušeli jsme opravdu několik hodně náročných trailů (včetně pro nás asi nejnepříjemnější varianty – běhu po vrstevnici na svahu mimo cestu) a všechno jsme s přehledem ustáli.

Vůbec bychom se nebáli vzít tuto botu na závody. Letos jsme například běželi běh na Blaník. Přes noc tam nasněžilo a fakt hodně to klouzalo. Něco jako Ultra Glide 2 bychom tam opravdu ocenili. Sníh sice tuto sezónu už nevyzkoušíme, ale po naší zkušenosti bychom se vzít tyto boty nebáli.

Parametry

Standardní velikost boty váží slušných 260 g. Díky materiálům je pocitově lehká, i když tak na první pohled vizuálně nevypadá.

Už jsme zmínili, že je navržená pro maximální pohodlí. Tomu odpovídá vrstva pěny – pod patou je 32 mm, pod špíčkou 26 mm. Rozdílem je drop 6 mm.

Výstupky na podrážce jsou 3,5 mm vysoké, což by si mělo poradit i s náročnějším terénem.

Jak již jsme zmíníli, botu lze objednat v šesti variantách. Každou z nich pak ve standarních velikostech a několika designech:

dámské pánské
standardní 4 designy 4 designy
široké 1 design 1 design
gore-tex 2 designy 2 designy

Technologie

Bota využívá následující patenty/technologie, se kterými s potkáváme u řady bot značky Salomon:

  • Sensifit – Využívá elastického materiálu, který obepíná nohu a přizpůsobuje se jejímu tvaru. Tento systém zajišťuje, že se noha neklouže v botě a že při běhu nevznikají puchýře.
  • QuickLace – Systém rychlošněrování umožňuje rychlé a snadné utažení boty, aniž byste museli trávit čas vázáním klasických tkaniček.
  • Profeel Film – Je to tenká a lehká vrstva umístěná mezi dvěmi vrstvami pěny v přední polovině boty. Poskytuje stabilitu a ochranu pro nohu. Nachází se v podrážce boty a pomáhá chránit nohu před ostrými kamínky, kořeny stromů a jinými překážkami. Tento systém zajišťuje, že noha zůstává stabilní během běhu, což snižuje riziko úrazu.
  • Contagrip – Podrážka byla navržena tak, aby poskytovala vynikající trakci na různých terénech. Je vyrobena z kombinace tvrdé a měkké pryže, což zajišťuje optimální kombinaci přilnavosti a odolnosti proti opotřebení. Kontaktní plochy jsou velmi agresivní a poskytují skvělou trakci na mokrých, kamenitých a kluzkých površích.
  • Energy Surge – Bota kombinuje dvě různé vrstvy pěny – jednu pro tlumení a druhou pro odraz. Tento systém zajišťuje, že při dopadu na zem se náraz rozloží rovnoměrně po celé ploše nohy a že se energie vrátí zpět při odrazu. To zajišťuje vysokou účinnost běžeckého kroku a minimalizuje únavu nohou.
  • Energy Foam – kombinace EVA a olefinu pro co nejefektivnější tlumení, ze které je vyrobena podešev
  • Reverse Camber – geometrie mezipodešve, zajišťující to, aby se noha opírala o zem ve správných bodech
  • 3D Mesh – Vršek boty je navržen tak, aby poskytoval vysokou ventilaci a odvod vlhkosti z nohy. Díky této technologii zůstanou nohy suché a pohodlné během celého běhu.

Závěr

Kdybychom měli vystihnout model Ultra Glide 2 třemi slovy, řekli bychom jednoduše pohodlná trailová bota”. A pohodlná je opravdu hodně. Kdybychom to měli vystihnout dvěma slovy, řekneme asi “sebevědomá bota”. Opravdu jsme se ani na chvíli nebáli, že by bota někde něco nezvládla. A kdybychom to měli vystihnout jediným slovem, řekli bychom zábava”. Možná je to dáno tím, že více používáme silniční modely, ale tohle běhání jsme si užili.

Chcete-li běhat traily a užívat si terén nebo pokud běháte delší závody v terénu, je tahle bota přesně pro vás. Navíc chodidlo se v ní tolik neunaví a vydrží dlouho. Bez váhání bysme po ní sáhli na akci typu Pražská 100

A pro koho bota není? Zejména asi pro vyznavače menšího tlumení a tenčích podrážek a pro ty, kteří chtějí být co nejblíže povrchu. V takovém případě asi sáhnete spíše po něčem jako S/Lab Pulsar. Na méně odtlumený model se třeba podíváme zase někdy příště. Samozřejmě by taky byla škoda ji brát na silnici, tvrdé povrchy apod, přestože kratší přeběhy zvládne.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno