Letní dávka energie s příchutí piňa colady

0

Pokud milujete kombinaci ananasu a kokosu, připravte si vynikající sladkou svačinku, která vám dodá lehce stravitelnou energii během vašich prázdninových tréninků.

Hodně běžců již přišlo na výhody chia semínek a přisypávají si je do nápojů a míchají do nejrůznějších jídel. Chia jsou prostě optimální palivo (více v našem článku o chia). No a k létu patří i koktejly a co si budeme povídat, piňa colada, kombinace chuti ananasu s kokosem, patří mezi ty nejoblíbenější. 

Pokud navíc milujete želé, pak následujícímu receptu neodoláte. Dá se připravit asi z leckterého letního ovoce, ale kokosové mléko, které obsahují piňa colada želé kostičky, má další spoustu užitečných živin, které každý běžec ocení.

Kokosové mléko totiž obsahuje kromě spousty vitamínů a minerálů (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek) i MCT (medium chain triglycerides) – tuky se středně dlouhým řetězcem, které slouží jako dlouhodobější zdroj energie. Zároveň MCT tuky stimulují metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin, mají příznivý vliv na cholesterol, a navíc posilují i imunitu a udržují vyrovnanou glykémii. A právě stabilní hladina krevního cukru je při běhání víc než žádoucí.

Další skvělou ingrediencí, kterou asi ne všichni budou znát je agar-agar. Je to výborná a mimořádně zdravá alternativa želatiny. Jde o přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas. Ale nemusíte se bát, že by chutnal po řasách. Agar-agar je bez příchuti a mimo jiné obsahuje vápník, hořčík, draslík, jód, železo a další stopové prvky. Je vynikající při snižování hladiny cholesterolu v krvi, dokáže čistit zažívací trakt a v organismu působí zásadotvorně, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce). Přirozená želírovací schopnost agar-agaru se pohybuje podle stupně kyselosti nebo zásaditosti jídla, které připravujete (kyselinotvorné potraviny potřebují často více agar-agaru než zásadité), takže to chce trochu praxe, abyste si recepty vyladili (i podle toho, jak tuhé máte rádi želé).


Agar koupíte běžně v prodejnách zdravé výživy, a to jako prášek či vločky. Agar je pevnější než želatina (vytvoříte i opravdu vysoké vrstvy želé) a dobře tuhne i za pokojové teploty. Stejně jako želatina však agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve. Tyto enzymy se ale tepelnou úpravou v ovoci ničí, takže například ananasového džusu se v našem receptu bát nemusíte.

Agarové pravidlo: 1 lžička agarového prášku = 1 lžíce agarových vloček = 1 lžička práškové želatiny = cca 1,5 g plátkové želatiny. Na pevné želé použijte cca 2 až 3  lžičky agarového prášku na 500 až 600 ml tekutiny. Agarové vločky nechte cca 15 minut nasáknout tekutinu, pak směs pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna povařte, aby se rozpustil.

A teď už vlastní recept.

Piňa Colada ultraběžecké želé

Na piňa coladové kostičky budete potřebovat:

100% ananasovou šťávu (případně koncentrát) – 300ml
Chia semínka – přibližně pět polévkových lžic
Kokosové mléko – 200ml
Lžičku soli – můžete vylepšit tím, že přidáte nějaký sportovní přípravek s minerály (např. Enervit Magnesium Potassium)
prášek do pečiva – necelou lžičku
6 lžic rýžového sirupu
hrnek a půl třtinového cukru
šťáva z citrónu podle chuti
agar-agar prášek – 3 až 4 lžičky 

Dá se přidat i strouhaný kokos, případně i lžíce kokosového oleje, pokud chcete i větší obsah MCT tuků.

S množstvím jednotlivých přísad si můžete vyhrát podle chuti a potřeby (můžete třeba chtít víc minerálů, pokud si na běh neberete ionťák). Jen vždy dodržte přibližně množství agaru na objem celkové hmoty. Osobně doporučuji raději maličko víc, protože kostičky potom jsou tužší a lépe drží, pokud si je chcete vzít s sebou.

Postup
V půlce množství džusu rozmícháme chia, chviličku necháme „zgelovatět“, přidáme kokosové mléko, cukr, sůl, prášek do pečiva, šťávu z citronu a rýžový sirup, vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Ve zbylém džusu rozmícháme agar-agar a vlijeme do zahřáté hmoty, chvilku povaříme a vše přelijeme například do skleněné nebo keramické zapékací misky. Dají se použít i silikonové formičky na led nebo pečení. Záleží na tom, jaký tvar budete chtít.

Potom nechte svůj výtvor dobře vychladit a ztuhnout a následně si želé nakrájejte na požadované kousky.

Kostičky se dají zabalit i s sebou na běhání místo energetického gelu či datlí – výhodou je, že si jejich příchuť můžete přizpůsobit, jsou plné energie i minerálů a do krku kloužou o dost líp než sušené ovoce.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno