Jak vypadají jídelníčky šampionů

0

Sportovci nedrží diety. Jedí tak, aby mohli trénovat a závodit. Aby jejich tělo zvládlo fyzickou i psychickou zátěž.

Maximální sportovní výkon začíná na talíři. Zajímá vás, jak vypadá jídelníček profesionálních sportovců? Kolik třeba spořádají kalorií?

Před 8 lety Michael Phelps zveřejnil svůj jídelníček na den a způsobil celosvětovou senzaci. Tady máte seznam toho, co spořádal Michael spořádal v roce 2008 za jeden den:

Snídaně: tři sendviče se sýrem, smaženými vajíčky, majonézou, rajčaty a smaženou cibulkou, vaječnou omeletu z 5 vajec, misku kaše, tři plátky francouzského toustu a tři lívance s čokoládou. K tomu 2 hrnky kafe

Oběd: pořádná nálož těstovin, 2 velké sendviče se šunkou a sýrem a energy drinky

Večere: půlkilová porce těstovin, pizzy a další energy drinky.

Celkem 12 000 kalorií .

Možná si říkáte, jak na takové stravě někdo může fungovat. Krátkodobě si zdravé tělo poradí s ledasčím, ale po čase začne stávkovat. Výkony jdou dolů, člověk pomaleji regeneruje, energie klesá, vyskytnou se i zdravotní problémy.  I Michael Phelps brzy zjistil, že změna jídelníčku je nutná. Letos už jeho jídelníček vypadá zcela jinak:

Snídaně: ovesná kaše a ovoce, omeleta z vajíček a šunky, káva

Oběd: sendvič s masem a zeleninou

Večeře: libové maso, rýže nebo celozrnné přílohy, zelenina

V méně náročný den tak do sebe Michael Phelps dostane v rámci jídla “pouze” 3500 kalorií. Jak sám říká, musel přizpůsobit stravu nejen kvůli snížení tréninkových dávek (z cca 5 až 6 hodin za den na 2 až 4 hodiny), ale postupně se mu změnil i celkový metabolismus. Tělo zkrátka díky tréninku zvládne pracovat víc efektivně a spaluje méně. 

Každému je asi jasné, že co jiný člověk, to jiné požadavky. Nejen s ohledem na individuální somatotyp (tělesné složení), ale i na druh sportu. Plus se jídelníček musí přizpůsobit jednotlivým obdobím v sezóně, rychlosti metabolismu, termice potravin, zvýšeným požadavkům na minerály nebo vitamíny a v neposlední řadě i chutím.

Je docela zajímavé, že tohle je každému jasné, přesto se mraky lidí snaží neustále kopírovat jídelníčky někoho jiného.

Přes všechny individuální rozdíly, mají jídelníčky sportovců něco společného. Základy a principy sportovní výživy, podle kterých je sportovci nebo sportovní dietologové sestavují.

Co musí jídelníček špičkových sportovců splňovat

  1. Zajištění energetických potřeb
  2. Dostatečný příjem bílkovin nezbytný pro regeneraci a budování svalů
  3. Přizpůsobení poměru makrosložek (sacharidy, bílkoviny, tuky) somatotypu
  4. Příjem dostatku vitamínů, minerálů, omega 3, atd.
  5. Vyladění hladiny krevního cukru
  6. Optimalizace hormonů pomocí stravy – ať už jde o inzulín, testosteron, růstový hormon nebo stresové hormony jako kortizol.

V praxi to pak nejčastěji vypadá tak, že se nejprve vyladí glykemický index, nastaví se bílkoviny, zvolí se podle somatotypu a energetických potřeb množství tuků a sacharidů a sestaví se základní pestrý jídelníček (s dostatkem ovoce, zeleniny, zdravých tuků – ořechy, semínka, ryby…). Z takového základního náčrtu se pak vychází a plánuje se jednotlivé načasování vzhledem k tréninkům. Klíčové je pak nastavování rychlých či pomalých sacharidů a bílkovin – tím sportovci ovlivňují navyšování glykogenu, regeneraci, růst svalů nebo to, zda chtějí trénovat v aerobní zóně a zlepšovat spalování tuků. 

Jako třešnička na dortu se pak řeší zvládnutí stresových hormonů. Stačí se podívat, jak čím dál víc elitních sportovců využívá nejrůznější přírodní adaptogeny – rozchodnice, vitánie, cordyceps, atd.

V Rusku tak je populární Retibolin (rozchodnice, eleuterokok, suma, maralí kořen), v Číně objevili sílu Cordycepsu, další využívají Optygen (cordyceps + rozchodnice)… Některé doplňky pak kombinují jak adaptogeny, tak komplex vitamínů a minerálů – např. Nuzest Good Green Stuff, který obsahuje rozchodnici, vitánii, ženšen, gotu kolu, pre a probiotika, enzymy, antioxidanty plus extrakty z dalších rostlin, chelátové formy minerálů, vitamíny…

Hodně rekreačních sportovců považuje podobné doplňky za zbytečnost. Nikomu tenhle názor brát nebudu, ale bohužel většina z nás řeší v současné době hodně stresu. Práce, rodina, hektický životní styl a k tomu tréninky či snaha o vysněnou postavu, ať už jde o hubnutí nebo nabírání svalů. Vy pak makáte, máte vyvážený jídelníček a mrcha kortizol vám to celé sabotuje. Další výhodou většiny zmíněných rostlin je to, že zvyšují koncentraci, zlepšují fungování jater a ledvin, zvyšují VO2max nebo pomáhají urychlovat regeneraci.

Sílu bylin využívá lidstvo po tisíciletí, a pokud se i vy chcete seznámit s nejčastěji používanou fytoterapií, tak přijďte na naše kurzy sportovní výživy, kde vás naučíme nejen pochopit principy sestavování jídelníčků, ale dozvíte se i spoustu vychytávek, jak si vyladit váš sportovní výkon na maximum.

NEZMEŠKEJTE NAŠI NAROZENINOVOU AKCI – ROZDÁVÁME DÁRKOVÉ POUKAZY NA CERTIFIKOVANÝ KURZ SPORTOVNÍ VÝŽIVY ZDARMA!!!


Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

Právě nyní se můžete přihlásit na nové termíny Kurzu sportovní výživy.

Více o kurzu:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

shutterstock-160379219-768x529

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno