Chytrý náramek Garmin vivosmart HR s optickým měřením tepu

0

Má smysl pořizovat si fitness náramek, který měří tepovou frekvenci bez použití hrudního pásu?

Abych řekla pravdu, tak ještě nedávno jsem si o fitness náramcích myslela, že jsou absolutně o ničem. Prostě kus gumy, který změří, kolik kroků jste udělali, a případně vás potichu vzbudí. Potom se mi ale dostal do ruky Garmin vivosmart HR (v českých obchodech ho najdete pod názvem vivosmart Optic.

garmin-vivosmart HR
Vzhledem k tomu, že nabízel optické měření tepové frekvence, tak jsem byla zvědavá, jak moc „mimo“ bude tahle chytrá věcička od měření pomocí klasického hrudního pásu (konkrétně Polaru M400).

hlavnízadní strana

Na první pohled mě náramek příliš nenadchl. „Vždyť je to černý – copak tohle se hodí k letnímu světlému oblečení?“ Já vím, že design je čistě subjektivní věc a pro mužskou část populace je náramek naprosto přijatelný (na sport i k obleku se hodí), ale proč se nevyrábí Vivosmart HR i v bílé barvě fakt nechápu. Na výběr máte totiž jen ze tří barevných variací a všechny jsou tmavé.

garmin-vivosmart-hr-barvyPro holku zkrátka velké mínus, protože pokud má náramek plnit svůj účel (měřit 24 hodin 7 dní v týdnu), tak ho zkrátka musíte mít na ruce i když s oblečením působí jako pěst na oko.

Kromě barvy bych asi vzhledu nic nevytkla – určitě byste našli i líbivější design, ale náramek celkově působí elegantně a i na úzké dívčí ruce nepůsobí nijak masivně.

na ruce 2Náramek koupíte ve dvou velikostech: 45,3mm – 62,3mm je pro obvod ruky 136 – 187 mm a velikost 60mm – 74,7mm pro obvod 180mm -224mm.

Díky klasickému zapínání s dírkami ho lehce přizpůsobíte a dobře na ruce sedí a netlačí ani při spaní (tedy pokud si jako já nepřeležíte ruku – pak se vám tam trochu otlačí čtvereček díky mírně vystouplému optickému senzoru).

IMAG2350

Ale pojďme se podívat na to, co všechno tahle věcička umí.

První plus je to, že má velký dotykový displej, který plní funkci hodinek. Displej je dobře vidět i na slunci a nechybí podsvícení aktivované dotykem– takže ani v noci není problém s čitelností. Přepínání mezi jednotlivými funkcemi je velmi snadné a rychlé – stačí po displeji vodorovně přejet prstem nebo pro podrobnosti dané funkce se stačí dotknout.

IMAG2020

Můžete si také zvolit, zda chcete, aby se vám informace na displeji zobrazovaly na šířku nebo na výšku.

zobrazenízobrazení2

Co vše displej zobrazuje

1Čas a datum

Nastavit si můžete zobrazení ve 12hodinovém nebo 24hodinovém formátu.

2Ušlé a naběhané kroky

Denní cíl si můžete sami nastavit. Funkce krokoměru mi vždy připadala jako zcela zbytečná, ale je fakt, že mě občas hodnoty překvapily. Procházka se psem mi obvykle připadá kratičká, ale nasčítá se na poměrně vysoké číslo, zatímco pohyb po městě, kdy střídáte chůzi a popojíždění hromadnou dopravou, vás unaví, ale počet kroků nic moc. V kombinaci s měřením tepovky si tak mnohem lépe uděláte představu o skutečném energetickém výdeji, což se hodí hlavně pro lidi, kteří si hlídají jídelníček a kalorie.

Denní přehled i dlouhodobé statistiky můžete sledovat v aplikaci Garmin Connect.

3Vystoupaná patra

Náramek měří díky barometru nejen schody, ale zaznamená vám i kopce. Výtahem ho ale neoklamete. Trochu zmatený byl náramek při tom, když jsem popošla na eskalátorech v metru a záhadně mě ošidil několikrát při vycházení pater (bydlím ve 4.patře a několikrát mi přibylo jen 1 patro), takže tuhle funkci bych brala hodně s rezervou.

4Ušlá vzdálenost

Vivosmart měří vzdálenost poměrně přesně, ale nemá GPS, takže dokonalé měření nečekejte. Pokud si chcete vzdálenost co nejvíc zpřesnit, je nutné zadat v aplikaci délku kroku (lze zadat pro chůzi i pro běh).

5Tepovka

Zobrazuje se aktuální a průměrná tepová frekvence (na přesnost měření podíváme za chvíli)

6Spálené kalorie

Díky měření aktivity a tepovky po celý den získáte mnohem lepší odhad vydané energie

7Smart notifikace

Tak tahle funkce je návyková. Náramek vás vibrací upozorní na přicházející hovor, sms, e-maily nebo zprávy z facebooku. Už žádné vytahování mobilu z batohu či kabelky. Zprávy si můžete na displeji i přečíst. Telefon můžete mít nastavený na tichý režim, ale žádný hovor ani zpráva vám neunikne, i když jste třeba ve vedlejší místnosti. Pokud oznámení chcete vypnout, stačí nastavit režim Nerušit (vypne se i podsvícení).

8Ovladač přehrávače hudby

Muziku si sice do náramku nenahrajete, ale pohodlně ovládáte tu, co máte v mobilu.

9Počasí

Za mě zbytečné, takže jsem si v aplikaci nastavila, aby se mi na displeji počasí nezobrazovalo.

10Minuty intenzivní aktivity

Vivosmart sleduje dobu, kdy se věnujete středně intenzivnímu a intenzivnímu pohybu (abyste se neprocházeli celý den jen tak na pohodu). Stejně jako u kroků nebo pater si cílovou dobu za týden můžete nastavit.

Další funkce

Upozornění na neaktivitu

Při delším sezení nebo stání vás náramek upozorní, že byste se měli pohnout. A naprosto ho nezajímá, jestli máte 3x splněný denní cíl, jste utahaní a právě vaříte večeři.

Upozornění na splnění denního nebo týdenního cíle

Vivosmart vás vibrací upozorní na splnění vámi stanovených cílů – kroky, patra, minuty ve vyšší intenzitě.

Měření spánkové aktivity a budík

Náramek sleduje během spánku vaše pohyby a vy si pak můžete v aplikaci prohlédnout úrovně spánku i počet naspaných hodin.

Na buzení vibrací nedám dopustit. Vyhovuje mi mnohem víc, než klasické rámusení mobilu. Na rozdíl od některých jiných fitness náramků zde není tzv. chytré buzení, kdy si budík nastavíte na potřebný čas, a náramek vás vibrováním probudí v lehké fázi spánku v rozmezí 30 minut před zvoleným časem. Údajně tak máte vstávat s pocitem, že jste víc odpočatí a svěží. Jsou lidi, kteří tvrdí, že to na ně nefunguje, nicméně já s tím byla poměrně spokojená (zkoušela jsem Xiaomi MiBand).

garmin connect spánek

Hledání telefonu

Také občas někam založíte mobil a ne a ne ho najít? Já takhle poměrně často prosila dceru, ať mě prozvoní. Teď už nemusím, protože náramek vám mobil najde – kromě toho, že dostanete z mobilu zvukový signál, tak se vám na displeji zobrazí síla signálu – čím víc se přibližujete, tím větší počet čárek se na displeji zobrazí.

hledání telefonu

Individuální nastavení

Všechny hodnoty si můžete přizpůsobit (km/míle, jazyk, úroveň podsvícení), navolit si můžete i to, jaké chcete na displeji zobrazit informace a jaké ne.

Stejně tak můžete vypnout notifikace, displej zamknout, atd. Nic, co nepoužíváte, vás potom nemusí zbytečně obtěžovat.jas podsvícení

Záznam fitness aktivit

Na displeji si navolíte jednu z variant: Běh, Kardio nebo Jiné a pak už jen stisknete stopky. V menu si můžete i označovat okruhy (AutoLap), která automaticky označí okruh po každém kilometru – to je užitečné, pokud si chcete srovnávat výkony v různých částech aktivity.

běh2stopky

ukončení aktivity

Spárování s chytrým mobilem

Na spárování potřebujete mít v mobilu aplikaci Garmin Connect. První spárování nebyl problém, protože postupujete podle pokynů, které se vám na mobilu zobrazí. Je pravda, že když jsme později párovali náramek s jiným mobilem, náramek stávkoval a podařilo se nám to až na třetí pokus. Během 2 měsíců používání se jednou stalo, že náramek vyžadoval nové spárování, ale jinak vše fungovalo, jak mělo.

Propojení s Garmin Connect

Náramek se synchronizuje s aplikací pravidelně a automaticky. Pokud nemáte spárovaný náramek s mobilem, tak můžete využít i synchronizaci pomocí počítače. Vše je opravdu blbuvzdorné, takže to zvládne i takový antitalent jako jsem já.

Aplikace umožňuje spravovat nastavení náramku, upravovat vlastní profil a sledovat aktivity, spánek, pokroky, energetický výdej atd.  Data máte přehledně srovnaná do tabulek a grafů a vše lze lehce vyhledat.

 

garmin connect1

přehled z garminaě přehled z armina přehledy z garmina

Optické měření tepové frekvence

U optického měření je fajn si uvědomit, že má určité hranice použitelnosti – hrozně moc záleží na několika faktorech: odkud je tep snímaný, zda vám náramek na ruce pevně sedí nebo je volný a „plandá“, zda je ruka prokrvená (pokud budete mít ruku promrzlou na kost, tak měření téměř nefunguje).

Pokud si náramek pořídíte, tak doporučuji si první dny nasadit i hrudní pás a sledovat na sporttesteru přesnost měření při různých polohách náramku. Uvidíte, že přesnost se dost liší, pokud budete mít náramek nasazený s displejem na hřbetní části ruky nebo na spodní, měkčí straně – tam, kde byste si měřili tep pomocí prstů. Je důležité najít místo, kde bude mít senzor co nejstabilnější podmínky.

 

Optika se snaží zachycovat všechny impulzy a občas reaguje i na otřesy a vibrace. Přesnost měření pak závisí na tom, jak náramek tyhle rušivé elementy odfiltruje. Logicky tedy přesnost různě kolísá.

Při testování jsem zkoušela různé aktivity a srovnávala jsem hodnoty z náramku s tepovkou změřenou pomocí hrudního pásu. Například při spinningu byly hodnoty poměrně vyrovnané (rozdíl maximálně 5 tepů). Asi největší rozdíly byly patrné u běhání intervalů – zatímco tepovka na sporttesteru byla 180, tak náramek ukazovat ještě asi 10 vteřin tepovku 110 a stejné to bylo i při prudkém poklesu tepovky. Hodně velké rozdíly čekejte i při nějakém náročnějším posilování ve fitku. Celková průměrná hodnota TF z tréninku byla ale vždy stejná u náramku i hrudního pásu.

Je jasné, že měření optikou na zápěstí nebude nikdy zcela přesné – prostě vzdálenost signálu od zdroje (srdce) je veliká a je tam hodně nestabilní prokrvení a další rušivé impulsy.

senzor 2

Otázkou tedy je, zda měření optikou má pro sportovce nějaký větší význam.

Za mě jednoznačně ano. Je to pohodlné, a i když měření není zcela přesné, tak celkově získáváte mnohem lepší přehled o celodenní aktivitě.

Za výhodu považuji i to, že si ráno můžete zkontrolovat vaši klidovou frekvenci (obecně se u klidových hodnot až tolik procentuální chyby  při testování neobjevily). Zkontrolování tepovky po ránu vám může hodně napovědět o celkovém stavu organismu. Když průměrně budete mít ráno tepovku kolem 50 a najednou se vám tam ukáže vyšší číslo, můžete tak odhadnout, že s tělem něco není úplně v pořádku (počínající nemoc nebo přetrénování).

Na řízení tréninku bych ale náramek nedoporučila. Optimální kombinace tedy je nošení náramku přes den a na důležité tréninky, intervaly, posilovnu nebo závod prostě využít hrudní pás.

Co ještě potřebujete vědět

Výdrž baterie: výrobce uvádí až 5 dní, pokud ale náramek intenzivněji využíváte (podsvícení, notifikace….), tak počítejte s výdrží tak 3 dny. Na nabíjení se využívá speciální kabel s jakousi kolébkou, kterou do náramku zacvaknete a pomocí USB můžete náramek nabít. Bohužel náramek upozorní na vybitou baterii poměrně krátce před totálním blackoutem a pokud budete někde na delším tréninku, tak máte smůlu.

nabíjení

Náramek je vodotěsný do 5ATM, takže není nutné ho sundávat ani ve sprše ani při plavání.

Vivosmart navíc můžete propojit s jiným zařízením pomocí bezdrátového ANT+ přenosu a je kompatibilní s kamerami VIRB®.

Celkové hodnocení

Náramek Garmin vivosmart HR ocení všichni, kdo neradi nosí hrudní pás. Měření tepovky rozhodně neumožní přesné řízení tréninku, ale získáte dobrý přehled o svých celodenních aktivitách. To se hodí nejen běžcům, ale ocení to hlavně lidi, kteří například chtějí hubnout, nebo ti, kdo prostě potřebují k pohybu nějakou viditelnou motivaci (můj syn je důkaz, že pomocí náramku dokážete rozhýbat i poměrně neaktivního teenagera:-))

Určitě je skvělé ranní měření klidové TF. Za velikánské plus považuji propojení s chytrým telefonem, notifikace i buzení nebo vyhledávání telefonu.

Náramek seženete na internetu od 3500 Kč.

Komu by vám vadila absence GPS, tak si můžete něco málo připlatit a pořídit si vivosmart Optic GPS, díky kterému v Garmin Connect zobrazíte i podrobnou mapou včetně výškového profilu, srdečního tepu nebo rychlosti.

vivosmart HR2

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno