Noc tuleních pásů – perfektní organizace a krásný podnik pro každého

0

Noc tuleních pásů (NTP) je noční závod dvojic ve skialpinismu. Letošní ročník se konal přesně 20 let po prvním takovémto podniku. Noční závod Krkonoše, jak byl NTP nazván pro první ročník, se konal v roce 2003. Další rok se již závod nazýval Noc tuleních pásů a s malými výpadky se koná dodnes.

Lednové počasí není úplně stálice, co se sněhové nadílky týká, a tak se díky doslova „nakydaným“ závějím z pátku na sobotu a v průběhu soboty mohl konat NTP 2023 v další nádherné podobě. Všude krásná zima a profi pořadatelský přístup. Trochu mě mrzí, že se nekonala klasická trasa pod lanovkou na Růžohorky, ale i tak se jednalo o dokonalý podnik. Trať byla zkrácena na cca 10km a 700m+, takže se jednalo o intenzivní laktátovou koupel.

Od startu se šlo, jako vždy, na botách s lyžemi připnutými na bágl. Startovní brána byla v Peci pod sjezdovkou Javor. Odtud se muselo jít nebo běžet svižně po červené sjezdovce na Hnědý vrch, kde se nasadily lyže a dupalo se po červené až na vrchol. Pak rychlá běžkařská pasáž na Lesní boudu a po Zahrádkách první celkem dost boulovatý sjezd. Díky „prašanu“ to ale točilo a ovládání lyží nebylo nikterak těžké. Dokonce zasypal sníh i ty ledové plotny, kterých si lyžaři užívali do pátku (díky nedostatku sněhu).

Další sjezdovka nahoru byla Smrk … a to už je do cíle co by kamenem dohodil. Nad Smrkem traverz nad Javořák, kde závodníci sjeli pro čaj (kdo chtěl mohl i s rumem) (velký smích). Nasadit pásy a vydupat tento sjezd zase zpět nahoru s jediným cílem – vyčerpat totálně glykogenové zásoby, nahoře strhnout pásy a rozpálit to zpět přes modrou sjezdovku Smrk, prosvištět podél potoka zpět ke startu pod Javor a posledních pár desítek metrů jakkoliv dohopkat nahoru do cíle.

Mně a mému parťákovi se toto povedlo téměř dokonale. Výše popsaný je jen „plán“ … nicméně provedení bylo proloženo nejedním zaklínadlem typu „pomalejc!“, „neblbnout“, „bezmozek dolů“, „dávej“, „pěkně jdeš“ … to celé trápení doprovázené úpěnlivým sledováním naší téměř neměnné pozice někde na konci 1/3 startovního pole, kde jsme se přetahovali s lidmi podobné výkonnosti a nebo těmi, co si vedli na „vodítku“ (gumě) parťáka, a ještě jim byla zima.

Jak říkám – závod, kde na startu potkáte opravdu ostřílené mazáky, kteří tenhle sprint zvládnou pod 50 minut (ano – do kopce nejdou, ale běží). Ale zároveň se na start postaví desítky a letos skoro i dvě stovky dalších amatérů, hobíků, ale i úplných začátečníků, kteří si chtějí vyzkoušet perfektně zajištěnou a bezpečnou pozdně večerní trasu na skialpech v Peci pod Sněžkou.

Celá trasa byla velmi dobře značena červenými blikačkami, na kritických místech byli organizátoři a dávali instrukce. Tento závod je tedy opravdu pro každého, kdo chce zkusit skialpy a i kdybyste se báli, obavy hoďte za hlavu. Jsou liché. Generálním sponzorem je Dynafit, hlavním sponzorem je Enzian mountain shop a partnerem závodu je Skialpuj Fest – což byl letos již podruhé i doprovodný program s trváním od čtvrtka do neděle. Dynafit a Enzian sdružuje partu lidí, kteří jsou vždy zárukou zábavy, ale i perfektního zabezpečení a preciznosti v plánování veškerých akcí. Jestliže jste letos zaváhali, tak napříště určitě přijďte. Stojí to za tu dřinu a námahu.

Skialpuj fest

Festival se zaměřením na skialp a hory obecně se letos konal již podruhé. Trval od čtvrtka do neděle a je perfektním doplňkem k závodu NTP. Pro někoho, kdo chce začít se skialpy, je festival dokonalý. Dozvíte se vše od doporučení na tradiční i netradiční skialpové destinace, přes bezpečnost pohybu v horách, kamarádskou pomoc při lavinovém závalu, zajímavé příběhy, cestopisy a potkáte zkušené lidi, kteří jsou vždy ochotni poradit, pomoci anebo si jen připít.

Doporučenou výbavu vám vypisovat nebudu, ale mohu poradit s tím, s čím jsem si vystačil i já:

  • Skialpový set – mám pár generací staré 174cm/84mm lyže s pásy – oboje Dynafit (odkup z půjčovny). Pro chlapy musí být dle regulí min 157cm, pro dámy pak 150cm s šířkou min 60mm. Vázání Speedturn – starší, ale lehké, relativně snadno opravitelné. Pro první seznámení s NTP si lyže klidně půjčte. Chtějte pinové vázání – ne rámové … budete se cítit víc „cool“, ale hlavně budete mít o poznání lehčí chůzi do kopce. Hole můžete mít půjčení klidně pevné. Na NTP nebudete mít moc času si hrát s přenastavováním délky.
  • Boty jsem měl Dynafit Blacklight ski touring boty, ale pro začátek stačí i z půjčovny, které vám jsou pohodlné. Nicméně, jestli chcete chodit na skialpy pravidelněji, asi bych začal botami.
  • Batoh Dynafit Radical 28l. Na rychlý závod je přehnaně velký, to je jasné, ale na zádech ho skoro necítíte, když na něj uchytíte lyže, stále perfektně sedí. Navíc nemáte batoh jen na jedno použití – rychlý závod – ale univerzální bágl, který opravdu obstojí i při tomto závodě, ale který zároveň najde použití i při celodenních túrách.
  • Helmu doporučuji na skialpy nebo lezení. Já jsem měl Dynafit TLT helmet. Dobře sedí, dobře větrá, je homologovaná pro skimo, lezení a cyklistiku. Má sundavací kšilt, za který ve dne zaháknete brýle, v noci pak čelovku. Přilba je povinná.
  • Čelovku – dlouhodobě používám Petzl. Míval jsem čelovky s velmi vysokou svítivostí, ale nakonec jsem skončil u modelu Actic Core, který má akumulátor, když správně pracujete s intenzitou svitu a nesvítíte na max při pomalé chůzi do kopce, tak vydržíte s baterií až 2 noci. Navíc je lehká, a i při rychlostech v přejezdech mimo sjezdovku do cca 50km/h krásně vidíte, co je před vámi i s dostatečným předstihem.
  • Jako základní vrstvu jsem měl mnou dlouhodobě otestovanou a spolehlivou kombinaci triko Dynafit Dryarn s dlouhým rukávem a ¾ kalhoty (podvlíkačky), taktéž z Dryarn. Je to umělé vlákno, které ale velmi rychle odvádí pot od těla a tím vás udržuje v tepelném komfortu (relativním suchu).
  • Přes vršek jsem měl pak již jen velmi lehkou Dynafit Speed softshell jacket. Je to tenká strečová bunda s perforovaným panelem na zádech a velkými kapsami na prsou pro uložení pásů. Nepustí vám k tělu chladný vítr, částečně udrží teplo a nepřehříváte se. A vzhledem k intenzitě krátkého závodu není problém se uvařit.
  • Dynafit Alpine Warm pants – strečové kalhoty s mírným zateplením, které se mi osvědčily dlouhodobě v chladných podmínkách pro řadu sportů.
  • Na čekání na start jsem pak měl na nohou Dynafit Mezzalama 2 PTC Alpha Overshorts – kraťasy, které udrží teplo a dají se sundat během pár sekund i bez sundávání lyží z nohou.
  • Na vršek Dynafit Speed Insulation jacket s primaloftovou izolací. Jak kraťasy, tak bundu jsem strčil do batohu chvíli před startem a již je nevytáhl, ale je dobré to mít s sebou (u začátečníků) pro případ potřeby oblečení, pokud byste někde čekali na záchranu v případě úrazu.
  • Na rukou jsem měl primaloftové rukavice. Normálním lidem by z nich při tom výkonu vytekly ruce ven, ale já jsem neustále permanentně zmrzlej a tak mi v nich bylo „jen“ teplo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno