Z čeho jsou doopravdy stromy?

0

Kde se bere hmota, ze které roste dřevo? Odpověď je strašně jednoduchá, ale překvapivě jen pár procent lidí dokáže správně odpovědět. Jste mezi nimi?

V průměrném lese roste 500 m3 dřeva na hektar + totéž pod zemí. Kdybychom toto dřevo rozprostřeli na celém povrchu lesa, dostali bychom několik desítek cm tlustou vrstvu. Každý rok pak vyroste cca další centimetr.

Otázka zní: z čeho ta hmota dřeva vzniká? Zkuste teď přestat číst a odpovědět si.

Možná jste to věděli hned, možná vás napadlo několik různých teorií. Pojďme se na ně podívat. Většina lidí podle zkušenosti z mé sociální skupiny dá jednu z následujících odpovědí: z půdy, z vody, ze Slunce.

Z půdy: částečně pravda. Strom z půdy získává méně než procento své hmoty (různé živiny rozpuštěné ve vodě, naprostá většina z toho bude dusík).

Z vody: z trochu větší části pravda. Z vody si strom vezme lehké atomy vodíku. Bude to tak do 5 procent hmoty. Hodně záleží na druhu stromu.

Ze Slunce: fotony nemají hmotnost a nelze je tedy transformovat na hmotu. Slunce je důležitým vnějším činitelem pro získání hmoty, nikoliv ale zdroj hmoty samotné. Tato odpověď je tedy špatně.

A kde je těch zbylých cca 95%? Ty jsou ze vzduchu! Rostliny díky fotosyntéze zpracovávají CO2 na organický materiál.

Položte tuto otázku lidem ve svém okolí. Hlavně těm, kteří tvrdí, že CO2 = zlo. Ti to budou vědět – při takto vyhraněných názorech jistě mají koloběh uhlíku detailně nastudovaný 🙂

Pokračovat v tomto seriálu<< Nejdůležitější technologie 20. století (kterou možná vůbec neznáte)Skryté formy zdanění >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno