Skryté formy zdanění

0

Přestože státy na daních vybírají více než kdykoliv v minulosti, nestačí to. Obzvlášť v posledních letech tedy přišly s takovými daněmi, kterých si lidé ani nevšimnou.

Stát si z ekonomiky bere třetinu HDP. Jen ta představa je šílená. Ve skutečnosti dnes ani tato nesmírná suma nestačí. Stát se ovšem bojí daň dále zvyšovat. To je totiž neúnosné, lidi by to viděli černé na bílém. Proto vlády v posledních letech stále více volí následující nové prostředky:

  • dluh
  • tisk peněz
  • téměř nulový nebo negativní úrok
  • skupování tržně bezcenných státních dluhopisů
  • vrtulníkové peníze

Point tohoto blogpostu je, že všechny tyto body jsou jen skrytou formou zdanění a variacemi na devalvaci peněz. Cílem států je zdanit lidi, aby si toho nevšimli. Bohužel se to úspěšně daří.

Všechny tyto způsoby považuji za extrémně nemorální. Ekonom Milton Friedman byl zastáncem zrušení korporátní daně. Dle mého názoru je to skvělý nápad. Korporátní daň je totiž jen další skrytá forma zdanění osob (majitelů, zaměstnanců a zákazníků). S nulovou korporátní daní by si lidi míru zdanění uvědomovali více.

Jak říkají klasičtí liberálové: Neexistuje oběd zadarmo. Vždy ho někdo zaplatí. Státu jde těmito opatřeními jen o to zamaskovat, že tento oběd platíte vy.

Pokračovat v tomto seriálu<< Z čeho jsou doopravdy stromy?Rychlokurz historické geologie – co mají společného velká vymírání? >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno