Ropa není jen na výrobu benzinu

0

Zkuste se teď rozhlédnout kolem a zamyslete se, co by tu bez ropy nebylo. Nebo spíše – zůstalo by bez ní vůbec něco?

Ropa je souhrnný název pro směs tekutých uhlovodíků, které vznikly ve většině případů odumřením mikroorganizmů v moři. Každý asi slyšel o ropě Brent a WTI. Málokdo už si uvědomuje, že různé ropy se diametrálně liší. Nejen chemicky, ale i na první pohled zřejmými vlastnostmi – např. hustotou (některé ropy jsou o třetinu lehčí než voda, jiné jsou těžší než voda) a barvou (hnědá, zelená, žlutá, černá). Důležitým chemickým parametrem je sladkost/kyselost (čím méně síry, tím sladší a jednodušší na zpracování).

Různé ropy (Wikipedia)

Brent je označením pro směs různých rop z okolí Evropy (hlavně ze Severního moře). Pak tady je West Texas Intermediate, což je americká ropa. Obrovskou skupinou jsou různé ropy od organizace OPEC. Různé ropy se také prodávají za různé ceny – viz oilprice.com. Je to způsobeno řadou faktorů – mimo lokality jsou různé ropy jsou různě kvalitní, hodí se k různých zpracováním, mají různě velkou nabídku apod.

Kde se tedy ropa využívá?

  • 90% celosvětové dopravy
  • 96% produkce jídla. A to hlavně kvůli Haberovu-Boschovu procesu, díky kterému jsme schopni vyrábět dusíkatá hnojiva. Bez této technologie bychom dnes měli okamžitý globální hladomor s miliardami mrtvých. Denní spotřeba jídla člověka = 10 MJ jídla = na něj bylo potřeba 50 MJ ropy = 2 litry ropy.
  • 98% produkce, které si kupujeme (ropa obsahuje řadu chemických látek, které nejsme schopni získat jinde)
  • do 10% výroby elektřiny v elektrárnách
  • silnice
  • topné oleje

Doporučuji nahlédnout na seznam největších společností na světě podle tržeb: en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue. Však taky i ti nejšetrnější z nás za rok spotřebují jen ropy minimálně tunu!

Pokračovat v tomto seriáluRopa je dnes poprvé v historii levnější než zadarmo >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno