Hustota práce

0
Země světa podle IQ

Proč se zrovna naše západní civilizace má dobře a proč právě my patříme k bohatým oblastem? A dlužíme za to někomu něco?

Mám docela rád mapy světa, kde mají jednotlivé země barvu podle nějakého sledovaného faktoru. Nelze jim sice obecně 100% věřit, velmi často jsou založené na pochybné metodologii, často srovnávají jablka a hrušky a navíc si ji může vytvořit každý za pár desítek minut doma. Ale přesto vypovídají o jistých trendech.

U různých veličin rozvinutosti civilizace společným faktorem bývá, že je vepředu Evropa, USA, Kanada, pár východoasijských zemí a možná Austrálie.

Jako příklad uveďme mapu průměrného IQ. To je veličina s řadou kontroverzí, ale přesto o něčem vypovídá.

Geniální Afričan z Demokratické republiky Kongo bude v Evropě pořád silně podprůměrný. Černoši mají IQ nízké a i po několika generacích života v západní civilizace mají zpravidla klidně o 20 bodů méně než tamní původní populace. Rozdíl existuje i když jsou od dětství vychovávání v původních rodinách, takže jde o genetický rozdíl.

Co je příčinou? Není to rozhodně diskriminace. Nebude to ani klima. Ostatně ne celá červená část mapy je poušť a modrá úrodná půda (tím spíše v minulosti). Ani to není důsledkem kolonizace. Ba naopak – všimněte si, že čím déle bylo území kolonizované Západem, tím lepší výsledky na takových mapách mívají (hlavně díky vybudované infrastruktuře a tehdy založeným podnikům).

Ten rozdíl dělá práce. Čím koncentrovanější byla na daném území v průběhu historie, tím lépe se tam dnes lidé mají.

Ne nadarmo dnes patří mezi nejrozvinutější části Evropy Porýní, Vestfálsko, Lombardie, Švýcarsko apod. Jsou to území, kde se po většinu historie psaly dějiny, rozvíjela se věda a vznikaly vynálezy, které lidstvo posouvaly vpřed. Lidé budovali tento blahobyt po desítky generací. Po tuto dobu se práce projevovala ve stavbě těla. Evoluce je sice pomalá, ale ne zas tolik, aby se během stovek let nic neměnilo. Lidé se pomaličku mentálně posouvali dopředu, mozek se zdokonaloval a inteligence rostla.

Každý, kdo procestoval pár jiných než na mapě modrých území si jistě značných rozdílů v produktivitě práce všiml. Pracovat 8 hodin denně 5 dnů v týdnu je standardem jen v západní a východoasijské civilizaci.

Jsou různé způsoby, jak mohou národy dosáhnout na bohatství. Například země kolem Perského zálivu mají pohádkové zisky z ropy. Ale jsem si jistý, že jejich bohatství zmizí až zmizí atraktivita ropy. Stejně jako zmizelo Nauru když mu došlo guano. Dlouhodobé udržení bohatství zajistí pouze práce. Buďme rádi za to, že území dnešní České republiky toto kritérium po staletí splňuje.

Pokračovat v tomto seriálu<< Metodologické chyby, které děláme při vyhodnocování účinnosti očkováníKolikkrát je let concordem ekologičtější než běh? >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno