Garmin Fénix 5X, 5, 5S recenze – které si vybrat?

0

Jen málokteré chytré GPS hodinky vzbudily takovou pozornost, jako Garmin Fénix. Původně outdoorové hodinky dostaly v průběhu několika vylepšení do výbavy neuvěřitelnou škálu sportovních funkcí. Současně s mimořádně dlouhou výdrží, odolností a vzhledem blížícím se klasickým hodinkám tyto hodinky na trhu získaly mnoho svých příznivců. Poslední verze s označením Garmin Fénix 3 je na trhu k dispozici od roku 2015 a dosud nemá mezi sportovními GPS hodinkami rovnocennou konkurenci. Na veletrhu spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas představila značka Garmin zcela novou generaci, tentokrát označenou jako Garmin Fénix 5. Nevíte, které si vybrat? A co vlastně nového umí? Tento článek vám mnohé napoví…

Nezapomeňte si také přečíst naší velkou recenzi na Garmin Fénix 5X, stejně jako na model Garmin Fénix 5S zde.

Tato recenze bude především pro ty, kteří řeší “zásadní” otázku a to je, které Fénixy si vybrat? Po dobu několika týdnů jsem testoval jak nejmenší model, tedy model označený Fénix 5S, klasický, tedy Fénix 5 a pak nejdražší, největší a samozřejmě i nejvýkonnější model, označený názvem Fénix 5X.

Moje poslední hodinky byly Garmin 735XT (moje obsáhlá recenze zde). A když se objevila zmínka, že má přijít nový model s názvem Fénix 5, bylo jasné, že je budu muset otestovat a zároveň sem si byl i jist, že budu měnit.

Pokud se ptáte proč nová řada nenese “logické” označení s názvem Fénix 4, odpověď je zcela jednoduchá – čínský trh.  Výslovnost čísla čtyři (Sì) si je totiž značně podobná se slovem smrt – (Sǐwáng).

zleva doprava – Fénix5X, Fénix5S, Fénix5

Fénix 5S: ciferník 42mm, 67g – dostupné v klasické verzi a verzi Sapphire
Fénix 5: ciferník 47mm , 87g – dostupné v klasické verzi a verzi Sapphire
Fénix 5X: ciferník 51mm 98g, jako jediný z trojice má mapové podklady a kapacitu 12GB – dostupné pouze ve verzi Sapphire.

Klasická verze skla (tedy minerální), nehraje roli pouze v tom, že jejich náchýlnost k poškrábání je větší než u verze Sapphire, ale stejně tak u ní nenajdete možnost připojení k WiFi, jako tomu bylo u všech verzí Fénix 3.

Mezi nejzajímavější model nové série hodinek se dá považovat model Fénix 5X. Jako jediný a první Fénix nabízí plnou mapovou podporu a rozšířené navigační funkce. Fénix 5X nabízí neuvěřitelných 12GB paměti a možnost dohrávání a práce s podrobnými mapami. Společně s dlouhou výdrží baterií hodinky zaujmou především ty, kteří se rádi a často pohybují v neznámém terénu.

Všechny nové modely řady Fénix 5 jsou standardně vybavené optickým snímačem srdečního tepu a jsou schopné měřit srdeční tep průběžně po celý den. Oproti ostatním hodinkám řady Fénix je optický snímač u řady Fénix 5 plně zarovnaný se zadní stěnou hodinek a tudíž ze zadní stěny nevystupuje. Drobná, ale příjemná změna. Hodinky jsou navíc schopné zaznamenávat tepovou aktivitu po dobu 24/7, ale tentokrát je zde frekvence snímání po 1-2s.

O víkendu sem šel dvě kola okolo 70 km s převýšením v každém švihu tak 800+ a rychlostí přes 30km/h. K tomu ve stejný čas plavání okolo 2500m a běh okolo 4:10-4:30 min/km (5km). Tři dny jsem schválně odpočíval a pak si dal 11 km běh po 4:30 min/km. Můžete se podívat, jak krásně reagovala moje klidová tepová frekvence. Z 51 se dostala zpátky na 49 a od včera zase leze nahoru – perfektní indikátor přetrénování, nebo když na vás něco leze.

Hodinky Fénix5 jsou vybavené vylepšenými displeji s vyšším rozlišením. Hodnoty na displeji jsou proto ještě snadněji čitelné a hodinky nabízí více volnosti i pro vývojáře Connect IQ aplikací (stažitelné ciferníky hodinek, uživatelské funkce a datová pole). Nově je k dispozici dlouhodobé vyhodnocení tréninkové zátěže, které umožnuje lépe sledovat tréninkové zatížení a vést trénink k efektivnějším výsledkům.

Další úžasnou novinkou nových Fénix 5 je nové uchycení řemínků, které je nyní možné měnit rychle, bez nutnosti použití speciálních nástrojů. Můžete tak používat dvojici nebo více typů řemínků a před tréninkem v šatně v případě potřeby rychle vyměnit stylový řemínek za sportovní. Hodinky tak mohou mimo trénink na první pohled působit jako klasické hodinky a změna řemínků Vás před tréninkem přitom nezdrží a neomrzí. Řemínek tak vyměníte skutečně za pár sekund.

 

Pokud se ptáte na další novinky, které nové Garmin Fénix 5 přináší, uvádím zde ty, které považuji za ty nejdůležitější.

Displej: 5/5X z 218×218 pixelů má nově 240×240 pixelů (kromě 5S, které mají 218×218). Displej má navíc oproti Fénix 3 místo 16ti barev 64.
Baterie: zvýšená kapacita v módu UltraTrac až na 75 hodin
Gyroskop: teď ve všch modelech
Strava: Strava Live segmenty pro kolo a běh společně s Live Group Tracking (jako má Garmin EDGE 820).
Senzory: Varia Vision Heads Up Display, Varia Bike Lights, Varia Bike Radar, Shimano Di2, SRAM RED eTAP & Campagnolo EPS, Muscle Oxygen
Tréninková data: FTP, Training Load, Aerobic & Anaerobic Training Effect

Fénix 5S (nejmenší model)

Fénix 5S jsou nejmenší a samozřejmě i nejlehčí hodinky. Pokud vám stačí malý displej, chcete “nulovou hmotnost”, tento model by měl být v objektu vašeho hledáčku. Komu záleží na lepší (5S mají jako jediné rozlišení 218×218) a větší obrazovce, měl by si určitě zkusit klasický (střední model) Fénix 5. Hodinky tak ocení zcela určitě především ženy. Ale ani ty dle mého názoru nebudou mít s větším displejem (a hmotností), větších 5X/5, žádný  problém.

Fénix 5 (střední velikost modelu)

První model, který jsem s ohledem na (nejen) porovnání váhy testoval byly střední hodinky, tedy Fénix 5.

Na ruce pod dvou týdnech testování necítím od 5S téměř žádný rozdíl i když mají hodinky téměř o 20g více (tedy 67g vs 87g) a oproti mým dosavadním 735XT, dokonce o 40g. Kdybyste mi je přes noc vyměnili, ráno si vůbec nevšimnu, že je na ruce nějaké změna. Lepší, větší displej, na ruce perfektně sedí. Jsem neskutečně zvědavý, jaké budou 5X, protože tohle je určitě můj favorit a to určitě pro obě pohlaví.

Fénix 5X (největší a nejlepší velikost modelu)

Naší velkou recenzi na Garmin Fénix 5 si můžete přečíst zde.

Když si vezmete na ruku poprvé model Fénix 5X, pocítíte okamžite znatelný rozdíl! I když jde pouze o 11g oproti střednímu modelu 5, ten rozdíl tam JE a velký! Můžu říct to samé po několika týdnech užívání? Rozhodně NEMOHU! Po pár dnech si na ně zvyknete a po pár týdnech už ani nevíte, jak předešlé model/y byly lehké. S modelem 5X jsem absolvoval i 1/2 IRONMAn a nemohu říct, že by mi hodinky jakkoliv vadily – ani na kole, v plavání, nebo při rychlém běhu. Hodinky mám v podstatě 24/7 na ruce a nevadí mi ani při spánku.

Pro koho je dle mého názoru nejdražší a nejlepší model? Pro ty, kteří chtějí mít přehled o tom, kde se zrovna pohybují (mapové podklady) – běžci, turisté/horolezci, nebo kdokoliv kdo si je může dovolit a chce mít skutečně to nejlepší, co v současné době na trhu je.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno