Triatlonista Tomáš Racek (2) – Každý trénuje jak mistr světa, ale regeneruje jak okresní přebor

0

V pokračování našeho rozhovoru s Tomášem Rackem bysme řešit hlavně stravu a regeneraci. Určitě si dejte první díl.

Všechno co jsi popsal v minulém dílu našeho rozhovoru, stojí spoustu času. Kde ho na to bereš? Máš nějaký trik, co bys našim čtenářům doporučil?

Jsem celý život manažer. Plánování a dodržování systému je celý můj život. To co dělám není pro každého, na to musí být člověk trochu posunutý. Víte jak. Profík má klidnou hlavu, má čas na regeneraci a vše. Já musím žít ve “vojenském” režimu a systematicky dodržovat a hledat.

Když máš ráno špatná data (výsledek s kterým nejsi spokojen), v čem se začneš “okamžitě” hrabat? mySASY, Garmin, trend, obojí, nebo všechno dohromady?

Okamžitě začnu analyzovat předchozí den. Práce, interakce s “blbci”, jídlo. Hledám chyby a již je neopakuji. Jeden by se mohl divit, jak posunuté jídlo o půl hodiny umí spánek narušit (říkám, systém není pro každého).

Pokud někomu říkám co dělám, většinou je odpověď “ALE JÁ…” tím vše končí a nemá smysl nic říkat. Každý si umí životní styl upravit, pokud chce.

Sleduješ data “pouze” z mySASY a Garminu. Oura Ring teď totiž přináší s novou verzí i HRV data, budeš si to k Ježíšku konečně přát? (smích)

Mám Garmin, Oura, MySasy. Mám vše a vše si dávám do tabulky a hledám spojitosti… Myslím, že po protrápené sezóně 2021, kdy jsem až v září začal trochu fungovat, mám již hodně věcí vyladěno. Rok 2022 ukáže, zda jsem na správné cestě (smích).

Můžeš prosím našim čtenářům prozradit, co tebe konkrétně nejvíce posunulo? (kromě výše zmíněného)

Vše je zmíněno. Přestal jsem víceméně řešit diety a soustředím se na kvalitní regeneraci. Dieta na stupně vítězů ještě nikdy nikoho nedostala… tělo najednou začalo tuky pouštět samo a regenerace mě posiluje k lepším výkonům. Dělal jsem strašně moc chyb, což je důležité. Poučil jsem se, stále hledám správný směr. Věřím, že jsem jej našel.

Co s tebou udělá, když si večer dáš skleničku (nebo více), ano, víme že nepiješ, ale určitě se to někdy stane. Pozná to mySASY?

Nestane. Takto blbé chyby nedělám (smích).

Profíci mají “jediné”. Spí, jí, regenerují, trénují a tohle opakují. Co s tím?

Dělat to samé, dle možností jedince. Víte co, každý trénuje jak mistr světa, ale regeneruje jak okresní přebor, V tom je řečeno vše. Člověk si musí uvědomit své limity. Je to samozřejmě i o ochotě se “omezovat”. Pokud však trénujete na Ironman, musí to být váš životní styl, jinak to nejde.

Řešíš ale také hodně i stravu. Jak konkrétně?

Stravu a diety jsem řešil 6 let. Nyní mám dietu SeeFood. Co vidím, to sežeru (velký smích).

Jasný, mám své schéma, které mi vyhovuje, které tělu dodá co potřebuje. Jedu co nejkvalitnější suroviny, vařím si sám v co nejvíce případech. Kvalitní palivo je základ ke všemu. Vše jedu na pocit.

Zajímá tě i složení mikrobiomu, nebo kolik do sebe dáváš cukru a z čeho je?

Ano, tak samozřejmě, ze střeva vychází celková pohoda těla. Řeším, abych měl dost vlákniny a breberky měli co žrát (smích). tohle je velká věda, nejím zeleninu jinou, než BIO. Rád bych, aby zaznělo, že LowCarb je kravina největšího kalibru a pro výkonnostní sportovce slepá ulička. Bez sacharidů tělo není schopno tréninky vstřebat. Ano, dělal jsem i já strašně moc chyb.

Co třeba přerušovaný půst, zkoušel jsi na sobě něco takového a jaký to má vliv na výkon?

Nevidím v tom smysl, ale pokud se někdo rád trápí, dle gusta.

Používáš i nějaké suplementy? Napadá nás třeba L-theornat nebo melatonin na lepší spánek, vitamin D, lipozomální C

Ano, ale nerad bych dělal na cokoliv reklamu. Prostě beru věci, které mi dávají smysl a hledal jsem opravdu dlouho. Pokud cokoliv napíšu, lidi by v tom mohli hledat “zlatý grál” jakože to je ono, proto spí… tak to není a tak to nechci. Je to šíleně individuální, dle potřeb jedince.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno