Tomáš Řenč: vítěz Czechmana 2018 a druhý muž Ford Czechman Tour

0

Triatlet Tomáš Řenč, jenž pochází ze Slaného a závodí za tým Vanaman Kladno je sportovec každým coulem. Sportovat začal již od šesti let, kdy začal s hokejem, který ve 14 letech opustil a dal se na atletiku s cyklistikou. Na jednom závodě uviděl s tátou leták s triatlonem a chtěl ho zkusit. Skončil naštvaný se 4.místem a to ho nakoplo to zkoušet dál až se stal jeho hlavním sportem. Rodiče ho od malička vedli ke sportu a i doteď ho hodně podporují. Jak sám říká “Zkusil jsem více sportů a za triatlon bych nic neměnil, je to pro mě velké uspokojení, nedovedu si představit, lepší sport na světe”. Tento rok se mu povedlo před několika dny vyhrát legendárního Czechmana 2018 a je tak na druhém místě Ford Czechman Tour. Právě (a nejen kvůli tomu) jsme s ním udělali tento rozhovor…

Nezapomeňte se podívat na záznám české televize (první díl půjde 10.6.2018).

Opravdu trénuješ 2 – 5 hodin denně?

Je to tak, někdy i více, jelikož dlouhý triatlon je hlavně o objemech.

Jak se tolik času na trénink dá skloubit s prací? Pořád ještě děláš v rodinné firmě ve Slaném?

Jde to někdy hodně těžko, často v mém dni rozhodují minuty, ale když mám kolem sebe lidi, kteří mi pomáhají, jako je moje rodina, tak se to zvládnout dá. U rodičů už dlouhou nepracuji, před dvěma lety jsem začal pracovat jako učitel ve škole, kde jsou děti z dětského domova a teď od února pracuji jako mechanik v cyklistickém obchodě, kde nemám pevnou pracovní dobu, takže mám více možností pro trénink. Dále už 6 let trénuji dvakrát týdně děti ve věku 10 – 15 let v plavání a již přes dva roky trénuji třikrát týdně dospělé v běhu a v plavání, kteří ve mě vidí motivaci a zkoušejí i triatlon.

Myslíš, že triatlon může dělat “kdokoliv”? Nebo musí mít alespoň minimální sportovní minulost…

Tím, že se mi podařilo dostat k triatlonu lidi v různém věku a s různou sportovní minulostí, jsem přesvědčen, že ho může dělat kdokoliv.

Citujeme: “Dlouhý triatlon je úplně něco jiného a já v tom našel zalíbení. Mnohem více to bolí, ale i radost z úspěchu je větší. Jako největší výhodu dlouhého triatlonu vidím to, že se na kole jede bezhákově.” Ještě pořád to platí?

Ano, pořád vnímám dlouhý triatlon stejně. Ještě bych k tomu dodal, že poslední dvě disciplíny jsou natolik dlouhé a náročné, že dokážou udělat velký zvrat v závodě.

Trénuje tě ještě pořád Luboš Bílek?

Ano, s Lubošem stále spolupracujeme, myslím, že i on má teď ze mě větší radost, než když jsem dělal olympijský triatlon.

Řekněme, že bych teď chtěl natrénovat na IRONMANa. Co bys mi poradil? (nebo řekl že to NEmám vůbec dělat)

V tréninku na Ironman radím svým svěřencům, aby nejdříve poznali své tělo a pak ho začali poslouchat a vnímat a řídili se jeho signály.

Která disciplína v triatlonu podle tebe rozhoduje? Plavci se učí jezdit na kole a cyklisté zase běhat a plavat? U profi závodníků jako jsi ty to musí být vyrovnané, ale co my, hobíci?

V olympijském triatlonu jednoznačně rozhoduje výborné plavání a pak ještě lepší běh a v dlouhém triatlonu nejlepší kolo a výborný běh.

Jak sis letošního Czechmana 2018 užil?

Czechmana jsem si užil vítězně, všechny tři disciplíny prostě klaply jak měly a já si dokázal, že jsem na letošní sezónu výborně připraven. Věřím, že si takhle budu užívat více závodů.

Co říkáš na změnu zázemí závodu a běžecké tratě. Prospělo to podle tebe závodu?

Ona byla změněna i trať kola, což mi hodně nahrálo do karet, jelikož na trati kola nebyla žádná obrátka a tak na kole jsem jen velmi málo přizpůsoboval tempo trati, což mi vyhovovalo. Cíl běhu byl zaveden na výborné místo, kde bylo velké zázemí pro diváky a pro závodníky. Už před startem jsem si říkal, že závod nabývá kvality jako velké závody v zahraničí. Pořadatelé udělali velký krok vpřed.

S prvním místem jsi spokojený, nebo jsi to po tvých předchozích umístěních “nečekal” ?

Doufal jsem v umístění na bedně, ale ve vítězství jsem nevěřil, když jsem viděl soupeře, takže jsem velice mile překvapen.

Můžeš nám v rychlosti říct, jak celý závod z tvého pohledu probíhal? Na startu bylo opravdu plno zvučných jmen…

V plavání jsem makal prvních 600 m a pak už si jen hlídal pozici v popředí. K překvapení jsem vyplaval po 1900 m jako druhý spolu s největšími soupeři v čase 24:55.

Na kole jsem od začátku nešetřil síly a vydal se za skvělým triatlonistou Lukášem Kočařem, oba se hodně známe, jelikož jsme podobně staří, takže jsem věděl, že jeho tempo dlouho nevydržím, po 10km jsem se osamostatnil na 2. místě. Po 25 km jsem měl ztrátu pouze 1 minutu a 20 s. To mě nakoplo a začal jsem věřit, že když pojedu takhle dál, nezíská na mě víc jak pět minut. Devadesát kilometrů na kole jsem zvládl ve výborném čase 2:17:11 se ztrátou necelé tři minuty na prvního. Ihned jsem za to vzal.

První kilometr za 3:43 mě mile překvapil a druhý kilometr v čase 3:36 ještě víc, tak jsem zvolnil na 3:50, i když to byl můj den a přišlo mi, že běžím zadarmo, tak jsem nechtěl riskovat, že mi dojdou síly na konci běhu. Na 6. kilometru jsem doběhl prvního, a pak už to bylo jen hlídání si odstupu soupeřů. V poklidu jsem si doběhl vítězně do cíle. Půlmaraton jsem zvládl za 1:22:14 a celkový čas byl 4:07:27 (i s přechody).

Za čím vidíš úspěch, že je už několikátý rok tento závod několik měsíců před startem zcela vyprodaný a přesto se nepyšní nálepkou série Challenge, nebo IRONMAN?

Závod má vychytané všechny mouchy a už ten název Czechman je mezi lidmi známý a má dlouhou historii.

Kam ti můžeme přijet fandit na další závod a která distance to bude?

Další závod bude v Otrokovicích 23. 6. na tratích celého Ironmana, tedy 3.8 km plavání, 180 km na kole a 42.195 km běhu

S kým myslíš, že si to rozdáš o bednu tam?

Moc jsem nestudoval startovní listinu, ale Jan Oppolzer je přihlášen a nejel Czechmana. Vím že je dobrý na celé ironmany, takže on je pro mě zatím soupeř, ale vše hlavně ukáže závod.

Je tvým cílem vyhrát celou Ford Czechman Tour 2018?

Pro letošek mám jeden z cílů vyhrát tuto sérii.

Jak vypadají tvé plány na IRONManský slot v profi kategorii v Koně na Havaji?

Letos mě čeká vrchol sezóny 7. 10. v Barceloně, kde se pokusím slot vyjet.

Když se ti to povede, jaké jsou ambice?

Nechat tam maximum, i když vím, že místní podmínky nejsou pro mě příznivé. Ale je to Mekka triatlonu a každého triatlonisty sen.

Kterých dosavadních úspěchů si ceníš nejvíce?

Druhého místa na akademickém mistrovství světa v olympijském triatlonu, vítězství na Mistrovství Rakouska v Ironmanu a aktuálního titulu mistra republiky na Czechmanovi.

Už víš, co plánuješ dělat po konci kariéry?

V únoru se nám narodil syn Jonáš a určitě není poslední naše dítě, takže se chci věnovat našim dětem a podporovat je ve jejich zájmech

Kdyby sis mohl zazávodit s kýmkoliv na světě, kdo by to byl a proč?

Určitě s Valentinem Rossim, protože od mala bych rád jezdil na motorce, ale nikdy jsem si žádnou nekoupil, protože když jsem dělal řidičák na auto a na motorku, tak se nějak zapomnělo na motorku.

Co dělá Tomáš Řenč, když zrovna nesportuje?

Momentálně upravuji se svou manželkou dům a občas se jí snažím vypomoct se synem Jonášem

Všímáš si okolo sebe, že je o triatlon obecně větší zájem? Z čeho myslíš, že to pramení? Na běžeckých tratích už to lidi “nebaví”?

Všímám si toho, a taky se tomu vůbec nedivím, protože jen plavat, jezdit na kole nebo běhat mě nebaví, ale dělat všechny tři sporty najednou, to je krásná kombinace.

Jakou nejlepší radu ti kdy dal trenér?

Celý Ironman jdi jako poloviční, ale musíš cítit lehkou rezervu.

Jakou nejlepší věc ses naučil od soupeřů?

Nikdy nevzdávat závod, dokud není soupeř v cíli.

Máš prostor poděkovat sponzorům a lidem okolo sebe…

Především velké díky patří mé blízké rodině a sponzorům, kteří mi věří a podporují. Bez nich by to nešlo dělat na tak vysoké úrovni.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno