Proč melouny pomáhají zlepšit sportovní výkony a které recepty musíte vyzkoušet

Melouny k létu patří. Co si je vychutnat trochu netradičně?

0

Melouny k létu patří. Co si je vychutnat trochu netradičně?

Nejprve otázka: jak krájíte meloun? U nás v rodině se vedou dlouholeté spory o to, který způsob je ten “nejmíň prasící”. Nikdo přeci nechce uklízet kuchyňskou linku zaneřáděnou lepkavou šťávou a peckami.
U mě vede následující postup – krájení na hranolky.

Chce to dobrý nůž a trochu praxe, loupání můžete vynechat.

Je pravda, že je občas problém najít ideální velikost misky, obzvlášť pokud někdo kupuje desetikilové obry 🙂

Následující video doporučuji pro domácí kutily..

Vrtačka ale nepatří k mým oblíbených kuchyňským přístrojům, takže tuhle vychytávku přenechám jiným 🙂

Melouny a lepší výkony, nejen ty sportovní

Víte, proč jsou melouny skvělé pro sportovce?

Melouny obsahují kromě vody (91%) a fruktózy, velké množství minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Meloun vám dodá vitamín C, beta-karoten, ale i vitamín B6 – pyridoxin , který napomáhá zpracování bílkovin v těle. Dále pak vitamín B3 (niacin) pro okysličování buňek, kyselinu listovou pro růst, krvetvorbu a hezké vlasy.

V melounu navíc najdeme velké množství lykopenu, což je červené rostlinné barvivo, které vzniká v konečné fázi zrání a má silné antioxidační účinky. Lykopen má také protirakovinné účinky , efektivně snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá v boji s kvasinkovými infekcemi, zlepšuje potenci a pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů. Většina lidí ví, že lykopen se nachází v rajčatech(1601 μg/100 g), nicméně v melounu je lykopenu o dost víc (4532 μg/100 g).

Ve spoustě článků se dočtete, že meloun také působí pozitivně na mužskou erekci. Je to dané tím, že obsahuje l-citrulin – důležitou aminokyselinu, která má vliv na prokrvení těla (nejvíc l-citrulinu je v melounu v bílé části slupky).

A právě tahle citrulín je prospěšný i pro sportovce. Dokáže totiž společně s l-argininem zvýšit produkci oxidu dusnatý (NO), který zlepšuje sportovní výkonnost.

Oxid dusnatý pomáhá regulovat průtok krve, uvolňuje a rozšiřuje cévy a krev tak lépe cirkuluje. 

NO navíc zabraňuje tvorbě krevních sraženin, reguluje krevní tlak a imunitní systém  ho využívá k ničení infekčních bakterií, virů a parazitů a dokonce omezuje bujení určitých typů rakovinných buněk.

Ale zpět ke sportu.

Vědci z University of Cartagena ve Španělsku prokázali, že šťáva z melounu hodinu před sportem dokáže zkrátit dobu regenerace, tepovka po sportovním výkonu klesá rychleji a zmírní se i bolestivost svalů.

Otázkou zůstává, jestli díky močopudným vlastnostem melounu toho nenaběháte více na WC než na tréninku.

Melouny stokrát jinak

Melouny se dají připravovat na stovku způsobů. Od ovocných salátů, zmrzlin, přes zeleninové špízy s oblíbeným sýrem, až po grilovaný meloun.

Pokud si nejraději vychutnáváte meloun jen tak, zkuste si ho jemně posypat solí. Když jsem poprvé viděla kamaráda z Thajska solit meloun, trochu jsem nechápala, ale sůl dokáže skvěle zvýraznit sladkou chuť. Milovníci pikantnějších chutí pak mohou zkusit přidat chilli.

Oblíbené recepty

Melounový sorbet

500 g melounu
120 ml vody
100 g cukru krupice
citronová kůra z půlky citronu

Vodu zahřejte s citronovou kůrou a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Vychladlou směs smíchejte s odpeckovaným a rozmixovaným melounem. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs v nerezové míse do mrazáku. Každou půl hodinu směs promíchejte, dokud neztuhne.

Melounovo shake s jahodami a banánem

1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu
2 šálky melounu nakrájeného na kostky a zbaveného pecek
2 šálky očištěných čerstvých jahod
1 střední banán

Vše rozmixujte a hned podávejte, nebo ze směsi udělejte osvěžující zmrzlinu.

Melounová salsa

Nakrájejete meloun na drobné kostičky, přidejte pokrájenou žlutou papriku (půl hrnku), červenou cibuli (1 menší) a půl okurky. Množství melounu k zelenině by mělo být 1:1, ale samozřejmě záleží na chuti. Vše zakápněte citrónovou šťávou, přidejte lžičku medu a přihoďte nasekané bylinky (bazalka, máta a petrželka).
Důkladně promíchejte, dejte vychladit a podávejte s oblíbenými nachos.


.
Osvěžjící melounové gazpacho

Budete potřebovat:

2 oloupaná rajčata ,  5 hrnků nakrájeného melounu , 1menší cibuli, olivový olej, (1 až 2 lžíce), 1/2 okurky, červenou papriku, lžíce citrónové šťávy, půl hrnku ananasového džusu, cukr nebo med a sůl podle chuti, přidat můžete bylinky – bazalka , máta nebo koriandr, případně zakysaná smetana.

Vše pokrájejte na kousky (část melounu nechte stranou) a rozmixujte (někdo má rád úplně do hladka, ale můžete nechat i kousky). Podle potřeby dosolte nebo přislaďte a přidejte zbylé kostičky melounu. Dejte vychladit do ledničky a servírujte ozdobené bazalkou.
Můžete přidat i lžíci zakysané smetany.
Kdo má rád ostřejší chuť, může do receptu přidat jalapeño papričku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno