Tatranská šelma Vertical a Tatranská šelma ultra – dokonalé závody, které vás prověří

0

Když jsem trénoval na horské ultra, musel jsem sbírat zkušenosti v horách a zároveň nabírat výškové metry. Není ale umění se zrasovat na „přípravných závodech“, které pak zapříčiní například nedokončení hlavního vrcholu sezóny. Proto jsem před několika lety poprvé sáhl po „krátkém sprint závodu“ na 7 km v Tatrách ze Starého Smokovce na vrchol Slavkovského štítu.

Tatranská šelma Vertical je krásný závod, který vás obere kompletně o veškeré síly a začátečníky o iluze. Nejde to popsat, ale i tak jsem to sepsal v mém reportu zde. Když napíšu, že jdete 1-2 hodiny (dle výkonnosti) neustále jen do kopce a na 7 km naberete 1400m pozitivního převýšení, asi vám to nic neřekne.

To se prostě musí zažít – jít defacto celých 7 km do kopce na cca 90-95% TFMax, to je již dost drsný zážitek, který rozhodně stojí za to. Vertical je takové fancy jméno, ale v propozicích se píše, že se jedná o „extrémny beh do vrchu“ a … pokud to zkusíte opravdu celé běžet, budete se muset EXTRÉMNĚ snažit, abyste uspěli.

Tatranská šelma ultra vás proti šelmě vertical nerozcupuje během dvou hodin, ale bude vás užírat postupně celý den. Trať traverzuje celé Vysoké a Belianske Tatry, v nejvyšších místech je výška přes 2000 mnm (30% lesný turistický chodník, 70% drsná tatranská žula).

foto: Lukáš Podolák

Tatranskou šelmu vertical jsem si osobně zamiloval hned na první dobrou. Je to závod s výbornou atmosférou, která si nezadá s podobnými závody v Alpách nebo Pyrenejích. Navíc je to v krásné přírodě Vysokých Tater, ale není radno se „jen“ kochat – jsou to Tatry a žádná chyba se speciálně při závodě neodpouští. A nemluvím teď jen o ztrátě pozice v pořadí … je to zkrátka horský závod jako řemen – obzvláště pak Tatranská šelma ultra, kde se jakékoliv podcenění nemusí vyplatit.

foto: Lukáš Podolák

Parametry tratí jsou:

  • Trať: Tatranská Šelma Vertical a Ultra
  • Datum: 31/7/2021 a 21/8/2021
  • Parametry: 7k/1400m+ a 50k/3000m
  • Časový limit: 1:59 hod a 9.59 hod

Nejlepší časy na trati Vertical jsou:

  • Jozef HLAVČO (SVK) …. 1:00:55 (2020)
  • Magdalena KOZIELSKA (POL) … 1:13:45 (2017)

Nejlepší časy na trati Ultra jsou:

  • Tomáš Maceček (CZE) – 5:23:20 (2018)
  • Marcela Vašínová (CZE) – 6:29:37 (2019)
foto: Lukáš Podolák

Díky několika vítězstvím Joža v řadě se uvažovalo o přejmenování Verticalu na “běh za Jožom” . Dnes se již skoro jistě na šelmu nedostanete, jelikož na každou trať je max. 200 závodníků a registrace byly otevřeny již 1.4.

foto: Lukáš Podolák

Osobně mohu závod vřele doporučit. Nejen kvůli prostředí, ale i atmosféra, zajištění a hlavně – setkání podobně naladěných lidí, kteří se po závodě vždy mají možnost setkat při vyhlašování výsledků – za mě to bylo v hotelu Amália a opět – super prostředí, zábava, pohoda. Kluci slovenský prostě závod pořádat umí (smích).

foto: Lukáš Podolák

Za mě osobně není moc co závodu vytknout. Perfektní organizace, zajištění, zodpovědný přístup, kdy vás na trať nepustí, pokud bude hrozit nebezpečí pro závodníky i pořadatele. Přesně, jak to má být. Krásné, čisté prostředí Tater a soupeřivý duch mezi závodníky stejného smýšlení. Šelma je závod, kam se rád vrátím a vracet budu. Obzvláště, když si pobyt v Tatrách a okolí můžete prodloužit – pokud vám vyjde počasí … (smích).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno