Stál na stupních vítězů vedle běžců, jako byl Abebe Bikila

0

Tento týden oslaví své 85. narozeniny jeden z našich nejlepších maratonců. Přesto jeho jméno zná jen málokdo….

Náš první maratonec, který překonal hranici 2:20

MUDr. Pavel Kantorek (nar. 8. února 1930) byl naším prvním maratoncem, který překonal hranici 2:20 hod (2:19:06, 13. září 1959 v Ostravě). V letech 1957–1962 byl zařazován na druhé až deváté místo světového maratonského žebříčku a dodnes drží český rekord na 30 km (1:34:54,2). Jeho osobák na maratonské trati je 2:18:44.

Třikrát na olympijských hrách

Startoval  na olympijských hrách v Melbourne (1956), v Římě (1960) a v Tokiu (1964). Absolvoval celkem 39 maratonů, kdy v šestnácti zvítězil a jen sedmkrát doběhl hůř než na pátém místě. Třikrát zvítězil v Košicích na Mezinárodním maratonu míru.

V Košicích s Abebe Bikilou

Na přelomu padesátých a šedesátých let patřil k běžecké špičce, překonával světové rekordy a vyhrával jedny z nejdůležitějších světových maratonů.

Lékař, který běhal do práce

Běhat maratony začal Pavel Kantorek poté, co prodělal tuberkulózu. Tehdejší léčba znamenala půl roku polykat 66 tabletek denně.  Lékaři mu po skončení léčby zakázali běhat krátké tratě, a tak zkusil maraton.

Při své běžecké kariéře zvládl vystudovat medicínu, a když se ho někdo zeptá, jak vypadaly jeho tréninky, tak s úsměvem odpovídá: „Vždy jsem dával přednost tempovým běhům. Běhal jsem úseky. Těch kilometrů jsem moc nenaběhal. První rok to bylo jen 71 km, pak 139 km, třetím rokem asi 200 km. Moje naprosté maximum bylo 3500 km. Jiní naběhali 40 i 50 tisíc kilometrů. Já jsem běhal z práce domů a zpátky.“

Nejraději vzpomíná na závody v Košicích, v japonské Fukuoce (tam je dokonce po P.Kantorkovi pojmenován jeden úsek tohoto prestižního maratonu) a samozřejmě i na Běchovice.

„Na Běchovice mám vzpomínku takovou, že se mi je podařilo vyhrát a hned další týden jsem šel k odvodu na vojnu. Podívali se na moje záznamy – měl jsem za sebou žloutenku, tuberkulózu, neustále problémy s průduškami i různé střevní potíže. Hned mi chtěli dát modrou, ale pak se najednou v komisi někdo zeptal, jestli nemám nějakého příbuzného Kantorka, který běhá. Pak někdo odpověděl: „To je on, to je ten, co to vyhrál“. No a modrou knížku jsem nedostal a musel jsem na vojnu.“

Po skončení běžecké kariéry se Pavel Kantorek věnoval medicíně. 

1962 s Leonardem “BUDDY” Edelenem

Řím 1960 – i na tomto závodě si zaběhl Pavel Kantorek s Abebe Bikilou. Vraťte se zpátky v čase a vychutnejte si atmosféru závodu, kde Bikila fascinoval svět svým výkonem bez bot.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno