Kenenisa Bekele je, byl a bude, nejlepší běžec všech dob!

0

V jednom z nejúžasnějších a nejpřekvapivějších maratónských představení všech dob, etiopská hvězda Kenenisa Bekele o víkendu všem definitivně ukázal, proč je považován za nejlepšího běžce všech dob. Bekele, který neakceptoval přepálené tempo Berhana Legeseho, odpadl na 35 km v jednu chvíli až o 13s, aby pak hned dokázal vstát z mrtvých a povedlo se mu vyhrát letošní maraton v Berlíně v naprosto úžasném a neuvěřitelném čase 2:01:41. Minul tak světový rekord Eliuda Kipchogeho o pouhé dvě sekundy…

fotka: NN Running Team

To, že se Bekelemu povedlo vyhrál tento závod takovým comebackem, je i dost výstižná metafora pro jeho dosavadní maratonskou kariéru. Pojďme si ale v rychlosti připomenout, kdo Kenenisa Bekele vlastně je.

Tři olympijské zlaté medaile, stále platné světové rekordy jak na 5 (12:37:35), tak i na 10 000 (26:17:53) metrů, 11 titulů mistra světa v cross country. Bekele se v posledních letech velmi těžce snažil přenést stejnou úroveň a kvalitu jeho výkonů i do maratonu. Před Berlínem ale bohužel dokázat dokončit za posledních 29 měsíců jen jeden jediný maraton, odstoupil nebo vzdal čtyři ze svých posledních šesti maratonů. Ve 37 letech a 3 let uplynulých od jeho posledního vítězného maratonu, začalo mnoho lidí Bekeleho odepisovat.

fotka: NN Running Team

Bekele v Berlíně útočil znovu zezadu, jako v některých svých předchozích velkých vítězstvích – v roce 2013 na legendárním Buppa Great North Run, kde proti sobě měl Haileho Gebrselasseho (považujeme tento závod za jeden z nejkrásnějších) a Mo Faraha a i na maratonu v Berlíně roce 2016, kde stál proti Wilsonu Kipsangovi – ale nikdy nedokázal běžet tak rychle a s takovým odstupem. Bekele má na svém kontě tolik velkých vítězství, že by ho bylo možné v podstatě v každém závodě (pokud by měl natrénováno), prohlásit za jasného favorita na vítězství.

fotka: NN Running Team

Akt první

První znamení, že by se mohlo dít něco opravdu velkého, přišlo již na metě 10 km, na kterou vodiči dovedli lídry závodu časem 28:58 – o dvě sekundy rychleji než při Kipchogeho světovém rekordu. Ale vzhledem k tomu, že Kipchoge ve svém rekordu běžel s velkým negativním splitem (první půlku 61:06, druhou 60:33), bylo na vzrušení stále trochu brzy.

fotka: NN Running Team

Tempo však zůstalo opravdu vysoké a to až do poloviny závodu (čas 61:05) – tedy o sekundu rychleji než při Kipchoge rekordu. Kromě Bekeleho a Legeseho – šampióna Tokijského maratonu 2019, tvořil hlavní skupinu také Etiopan Sisay Lemma (osobní rekord 2:04:08) a Leul Gebrselassie (PB 2:04:02 – při svém debutu v Dubaji minulý rok) a málo známý keňský závodník Jonathan Korir (PB 2:06:51). Buď někdo běžel mimořádně rychle, nebo se během posledních 21 km vyskytly nějaké vážné výkyvy z plánovaného tempa.

Akt druhý

Dalších 5 km za 14:30 je dovedlo až na metu 25 km časem 1:12:30 (tempo na čas 2:02:21) a stačilo na to, aby se zbavili Gebrselassieho. Ostatně ani Korir nevypadal čerstvě a začal už odpadat. Bitva o vítězství tak padla na tři Etiopany. Legese udělal první velký tah. Prudce zrychlil a u občerstvovací stanice těsně před 30 km se trhl a zaběhl „naprosto nesmyslný kilometr“ za smrtících 2:48. Bekele chytře a naprosto profesorsky tohle tempo neakceptoval a brzy po něm odpadl i Sisay Lema.

fotka: NN Running Team

Na 35 km ale již bylo jasné, proč Lemma i Bekele odpadli – Legese právě zaběhl posledních 5 km za vražedných 14:09 (tempo na maraton za 1:59:24). To mu sice na chvíli přineslo 13s náskok nad Bekelem a ačkoliv by se mohlo zdát, že Bekele ztratil půdu pod nohama, nezpomalil. Jeho čas na 5 km za 14:20 z 30 na 35 km byl dokonce jeho nejrychlejší (14:25 je tempo na maraton za 2:01:30).

fotka: NN Running Team

Akt třetí

35-40 km bylo místem, kde závod pro někoho skončil velkou prohrou a někdo dokončoval své velké představení ve stylu „one man show“, hodného držitele dvou světových rekordů jak na 5, tak i 10km, když Legese začal tvrdě platit cenu za svoje přepálené tempo. Bekele nejen že začal získávat sílu, ale začal změnšovat i odstup a to téměř každým metrem. Těsně před 38 km prolélt okoho Legeseho jako střela (slovy jednoho fanouška v diskuzích: „he´s running like a f****g cheetah). Ale Bekele chtěl mnohem víc, než jen pouhé vítězství.

Finish of the BMW BERLIN-MARATHON 2019 – World record try

The last insane 5 minutes of the world record try of Kenenisa Bekele.That´s not what you want – a 42 kilometres journey and in the end you are arriving two seconds too late…#berlin42 #bmwberlinmarathon

Zveřejnil(a) BERLIN-MARATHON dne Pondělí 30. září 2019

Poté, co zaběhl pětku na 35 km za 14:15, se dostal na 40 km v čase 1:55:30 (tedy o dvě sekundy rychleji než při Kipchogeho rekordu v minulém roce). Najednou byl světový rekord , nejen že velmi reálný, ale byl opravdu na dosah několika metrů…

fotka: NN Running Team

Velké finále

A profesor Bekele to velmi pravděpodobně moc dobře věděl. Když během své maratonské kariéry bojoval s vleklými zraněními, byla to v podstatě jediná věc, která ho hnala dál a udržovala v tréninku. Pokus o světový rekord na maraton a jeho bezprecedentní snaha současně udržet světové rekordy jak na 5 tak i 10 km. Poté, co Kipchoge v Berlíně v loňském roce stanovil nový světový rekord (pro spoustu lidí „nepochopitelným“) časem 2:01:39, zdálo se, že jeho sny se rozplynuly. Přesto zde Bekele byl a bojoval s historií. Nejen s ní, ale i s mylšenkami na to, že v 37 ještě nepatří do “starého železa“ a že je dobře že mu jeho manažer Jos Hermens stále věří…

fotka: NN Running Team

Etiopan zaťal zuby, zača houpat hlavou ze strany na stranu, kontroloval hodinky a zatímco se řítil vpřed se vším, co ještě v dvojtém přeplňovaném turbu zbylo, vzdaloval se každým metrem Braniborské bráně s jediným cílem. Protnout cílovou pásku. Je blízko a Bekele to ví.
Další světový rekord bohužel nepadne o pouhé 2s (zatím)…

Bekele zvládl posledních 2,195m k cíli za 6:11 – o čtyři sekundy pomaleji než při Kipchoge rekordu v roce 2018. Byl to neskutečný a heroický výkon. Dokázal zaběhnout královskou disciplínu o 67 sekund rychleji než kterýkoliv člověk v historii před ním… Dnes to bohužel velkému Bekelemu „nevyšlo“ a rekord protentokrát odolal.

fotka: NN Running Team

Legese závod dokončil za 2:02:48 a stal se tak třetím nejrychlejším mužem v historii a nejrychlejším (který s tímto časem nestál na stupni vítězů). Lemma třetí za 2:03:36.

Král Bekele je zpět!

Bekeleho poslední maratónský triumf byl už hodně dávno – v roce 2016, když časem 2:03:03 vyhrál Berlín. Pouhých šest sekund od tehdejšího světového rekordu 2:02:57.Od té doby Bekele s maratonskou tratí dost bojoval. Ale nejen s ní ale především sám se sebou a svými pochybami.

fotka: NN Running Team

V říjnu se vzdal myšlenky absolvovat závody ze série Marathon Major a přihlásil se na Amsterodamský maraton, kde v poslední km naprosto nepochopitelně odstoupil. Jeho agent Jos Hermens to komentoval slovy: „Jsem si jistý, že bude perfektně připraven na další jarní maraton. Jsem přesvědčen, že je to stále nejlepší běžec všech dob“

Finish Interview Kenenisa Bekele – BMW BERLIN-MARATHON

"It was a fantastic race. I am sorry, I just missed the record by a few seconds. But I know my potential.", Kenenisa Bekele straight after the BMW BERLIN-MARATHON race…#berlin42 #bmwberlinmarathon #berlinlegend

Zveřejnil(a) BERLIN-MARATHON dne Úterý 1. října 2019

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno