Kapra nechte plavat….bude se běhat!!

0

Přestože jsou svátky za námi, nedá mi to a dovolím si malé ohlédnutí. Zkusím popsat, jak vypadají takové tradiční běžecké Vánoce.

Vánoce jsou v České republice velice významné svátky spojené s různými tradicemi. Jak jsou spojeny s běháním? Pro mě samotného to znamená návrat na pár dní z Prahy do mého rodného kraje. Večeře s rodinnou, posezení u vánočního stromečku a rozdání si dárků. Tím tradice končí, aspoň ty neběžecké. Pro mě samotného se přes svátky moc nemění. Dvoufázový trénink je rutina a tradiční pokrmy krom kapra a bramborového salátu zcela vynechávám a držím se svého jídla, na které jsem zvyklý. A to je především rýže, těstoviny, ryby a zelenina.

Jestli je okolo Vánoc hodně tradic, tak u mě převládají spíš ty běžecké. Už bych ani nespočítal, po kolikáté vstávám na Štědrý den v sedm hodin ráno a vyrážím na autobusovou zastávku. Zde se sejdou všichni, kdo v Opavě mají rádi běh, a vyrazí se na společný 25km výběh. Jde o příjemné setkání s přáteli a čas na popovídání. Tempo nikdo neřeší, ale najde se i každoroční vrchařská prémie. Hned na Štěpána se každoročně zúčastňuji příjemného závodu na 10km v nedaleké vesnici Litultovice. Na start se postaví taťka, sestra i pes 🙂 a zbytek rodiny fandí u trati. Tohle jsou mé tradiční dvě změny tréninkového plánu o Vánocích, ale jinak je vše pro mě stejné jako každý jiný měsíc. Je to i tím, že halová sezóna se velice rychle blíži a první závody na sebe nenechají dlouho čekat a já musím zpátky do tréninku. 


To, že jsou Vánoce svátky klidu, neznamená, že byste měli zůstat bez pohybu. Je to totiž doba, kdy máte možnost kvalitně trénovat. Hlavně mladší běžci a neprofíci. Třeba letos se nemuselo do školy snad 16dní a to už je doba, za kterou se dá stihnout dost natrénovat. Jde jen o to odpustit si pár vánočních návštěv, nepřejídat se a volný čas mezi tréninky využít k regeneraci, na kterou třeba normálně čas nemáte. Aspoň takhle jsem to já za dob studia na střední škole aplikoval a myslím, že to nebylo vůbec špatně.


Svátky i loňský rok jsou už minulostí. Někdo makal a někdo nedělal nic. Důležité je se soustředit na to, co je teď. A právě TEĎ je ideální doba urovnat myšlenky a doladit plány. Leden je skvělý čas pro změnu. Nastartujete si tréninkový režim, motivaci a jasný cíl, že to vydržíte až do Silvestra. Během roku budou další svátky a dny volna a je na vás, zda je využijete pro kvalitní trénink. Držím palce, ať se vám daří v tréninku i na závodech :-).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno