Jaru vládne zelená – přizpůsobte jí i svůj jídelníček

0

Jak předcházet překyselení, udržet si vitalitu a netrpět jarní únavou?

Po dlouhém zimním období, které bývá spojené s jídelníčkem s  nižším obsahem čerstvého ovoce a zeleniny, s krátkými dny, nedostatkem sluníčka, stresem atd., na nás někdy začne padat jarní únava. Někdy stačí dodržování jednoduchých rad:
Často choďte ven, pravidelně sportujte, buďte na čerstvém vzduchu.
Dodržujte pitný režim. Nečekejte na pocit žízně, ale pijte pravidelně během celého dne. Voda napomáhá k odplavení škodlivých látek z těla. Vyhněte se nebezpečným ‚éčkám‘ – jak v potravě, tak i třeba v krémech, sprchových gelech a šamponech.
Omezte živočišné tuky, snižte příjem cukru, omezte alkohol
Přestaňte kouřit a pohybovat se v zakouřených místnostech

Odkyselení organismu 

Pokud je kyselin v těle nadbytek, organismus zadržuje vodu a vznikají otoky, bolí nás hlava, klouby, pálí žáha….  Překyselení vytváří prostředí, které napomáhá vzniku nemocí. Pomůže správná výživa a úprava jídelníčku .
Příklady kyselinotvorných potravin:
maso
ryby
mléko a mléčné výrobky
cukr a umělá sladidla
alkohol
káva
Zásadotvorné jsou zejména:
ovoce
zelenina


 

Jak poznáte, že jste moc „kyselí“?

Hodnotu pH moči si můžete změřit sami, měřicí proužky koupíte v každé lékárně. Ale hodnota pH moči běžně kolísá v průběhu dne.
Ideální hodnoty pH moči v průběhu dne
před snídaní: 5,5 – 7,0
po snídani: 7,5
před obědem: 7,0 – 7,5
po obědě: 7,5 – 8,5
před večeří: 7,0 – 8,0
po večeři: 6,8 – 7,0
těsně před spaním: pod 6,0

K dietě, detoxikaci organismu a proti jarní únavě vám mohou pomoci i tzv. zelené potraviny (mladý ječmen a sladkovodní řasa Chlorella Pyrenoidosa)

Zelené potraviny obsahují většinu potřebných vitaminů, antioxidantů a minerálů, a to v nejlepších poměrech. Pomáhají celkově zlepšit vitalitu, poskytují tělu antioxidační ochranu a  zpomalují předčasné stárnutí.

Nejdůležitější vlastnosti zelených potravin
lehce zásadité pH (7,5)
podpora obnovy normální střevní mikroflóry
výrazné antioxidační působení

řasa Chlorella Pyrenoidoza 
obsah vlákniny
stimulace nervově svalových plotének v hladké svalovině střevní stěny

mladý ječmen
vysoký obsah enzymů
velká koncentrace antioxidantů

 

Samozřejmě můžete využít i prvních jarních darů naší přírody – rašící lístky kopřivy využijete nejen do velikonoční nádivky, ale i na vynikající čistící čajík.

Více informací naleznete na:
http://www.zelenepotraviny.cz/
http://www.jecmen-chlorella.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno