GGUT35 – Weissee Gletscherwelt Trail

0

Gross Glockner je jedním z ikonických závodů v Evropě a speciálně pak v Alpách. Pokud se zeptáte trailových běžců, na 3 nej závody v Evropě, určitě ve valné většině odpovědí padne mezi TOP třemi jméno Gross Glockner Ultratrail (GGUT).

Více v našem velkém článku zde a také ve velkém povídaní o celém závodě od Richarda Barcala.

V rámce GGUT běžeckého svátku se ale neběží jen náročná trasa GGUT 110km, která má převýšení „jen“ 6500m+, ale i další 3 trasy a jedna kombinovaná pro dvojici. Ony další trasy jsou 84km/5000m+, 57km/3000m+ a 35km/1500m+. Kombinovaná je pak 110km trasa GGUT rozdělena na dvě (48km/2700m+ a 62km/3800m+), přičemž každou část jde někdo jiný z dvojice.

Trasy doznaly mírných změn. Pro vítěze minulých ročníků to přineslo trochu zmatku, jelikož například výborný Tom Hudec, který obhajoval předloňské zlato na nejkratší trase a trochu zakufroval, bo autopilot dle staré trasy – a naběhl si něco mezi 5-10 minutami (možná více), ale nakonec doběhl druhý se ztrátou kolem minuty a čtvrt. To samé se stalo konečné vítězce v ženách, ale ta i s naběhnutými cca 3-4 km dokázala opět zaběhnout na zlato (stále se bavíme o 35km trase).

35km trasa doznala asi největších změn. Zatímco doposud se chodilo z horní stanice lanovky (Rudolfshutte ve 2315m nad mořem), nyní se k této stanici musíte vydrápat po svých z dolní stanice lanovky ve 1483m nad mořem. Na Rudolfshutte to buď zabalíte a pojede zpět lanovkou anebo půjdete dál přes údolí ve 2000 mnm a opět nahoru do průsmyku (průrvy) Kapruner Torl ve 2639 mnm.

Na pohodlný doběh do údolí ale zapomeňte – tedy pokud nejste kamzík, protože cestou do údolíčka před stoupáním do sedla musíte proběhnout (proplést se) polem z kamení, které je ještě přísnější, než kdybyste se pokoušeli běžet kamenité pole z Ještědu. V Alpách je vše tak nějak větší … výška hor, velikost oněch kamenů v poli, velikost toho pole samotného, bolest nohou, žízeň i hlad (smích).

Nesmíme zapomenout, že některým jedincům se hůře dýchá už jen při chůzi ve výškách přes 2000 mnm, natož aby v nich šli prudká stoupání nebo klesání v závodě. Ale jak jsem psal – není to ultra závod, a tak se dá čekat, že jej dokončíte i kdyby to měl být nakonec turistický výlet. Čas na dokončení je celkem 11hodin.

Na necelých 12km tak nasbíráte skoro celé převýšení z oněch 1500m. No a pak už to je „jen z kopce“ … skoro teda. Těžší technický terén přechází do sněhových polí, kde si v létě pěkně zalyžujete a pak kolem 3 jezer/nádrží a přes jednu menší ferratku sbíháte dlouuuuho do Kaprunu.

Závod je to náročný a určitě ne lehký, ale i tak bych jej doporučil všem, kteří chtějí sbírat zkušenosti s horskými traily v Alpách. Najdete zde asi vše, co kdekoliv jinde a necháte nohy ochutnat i jiné, než lesní stezky ultra v nižších horách nebo ne tolik kamenitých závodech. Na Gross Glockneru i v krátké trase poznáte vlastně vše, co lze potkat na dlouhém ultra (kameny, sněhové přechody, suť, balvany, trochu asfaltu, lesní stezky).

A tak vlastně jediné velké obtíže vám může přinést špatné počasí, a to ve formě bouřek anebo extrémního horka. Počasí pak ze závodu udělá úplné jiný typ podniku, na který se musíte připravit. Zároveň ale není 35km trasa nikterak extrémně dlouhá, takže i když budete mít menší potíže, lze celkem rozumně dokončit.

Dokončení ale závisí samozřejmě i na výbavě, kterou máte. Ta se pro 35km trasu na GGUT vejde do 6 litrového batůžku:

  • Min.1,5 litru zásoba vody (zásobník konkrétně – např.3 lahve a ty nemusíte mít naplněny – např.kvůli závodní strategii, ale začátečníkům doporučuji určitě aspoň ten litr tekutin mít)
  • Vlastní kelímek na pití (jednorázové ani znovupoužitelné na občerstvovačkách nejsou k dispozici)
  • Termo fólie
  • Píšťalka
  • Nepromokavou bundu s kapucí a vodním sloupcem aspoň 10 000 mm
  • Běžecké triko
  • Druhou vrstvu s dlouhým rukávem (kromě trika, které je psáno výše)
  • Čepice / pokrývka hlavy
  • Rukavice (v 2500mnm se určitě hodí, pokud zrovna nesvítí sluníčko)
  • Profil trasy s časovým rozpisem (dodá organizátor)
  • Nabitý mobilní telefon
  • Lékárnička
  • Vlastní nutné zásoby jídla (jsou tam občerstvovačky, ale něco vlastního také mít musíte pro případ nouze)
  • Pytlík na odpadky
  • Trailové boty
  • V době Covid-19 také ochranu dýchacích cest – pro přepravu na start a pak v cíli, případně pro přepravu z trasy v případě nedokončení)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno