Grossglockner ULTRA-TRAIL. Crème de la Crème trailového běhání v Rakousku

0

Trailový závod v Rakousku vstupuje do svého šestého ročníku: Na účastníky z celého světa čekají na Grossglockner ULTRA-TRAIL (GGUT) 30. července – 1. srpna 2021 vzrušující vylepšení. Poté, co musel být běh v roce 2020 zrušen kvůli COVID-19, naplánovali organizátoři GGUT 2021 tak, aby zahrnoval komplexní preventivní a bezpečnostní protokoly a četné změny. Závodníci na všech pěti distancích se mohou těšit na novou, velmi rozmanitou trať, která byla naplánována již na rok 2020. V roce 2019 jsme byli na startu Weissee Gletscherwelt (GWT 35) a musíme říct, že jsme si to opravdu neskutečně moc užili a byl to pro nás jeden z nejhezčích závodů, co jsme absolvovali – více níže v naší galerii.

V letošním roce bude také závod rozšířen ze dvou na tři dny. Počty účastníků budou omezeny, a proto budou také závody jasně odděleny. Specialista na horskou vytrvalost DYNAFIT se na soutěži podílí již od jejího úvodního běhu. Značka sněžných leopardů podpoří GGUT i v tomto ročníku jako hrdý titulární sponzor a partnerství již prodloužila až do roku 2024.

Díky velkolepé kulise v Národním parku Vysoké Taury přímo na dohled majestátního Grossglockneru, náročným závodním tratím a perfektní organizaci se Grossglockner ULTRA-TRAIL vyvinul v nejoblíbenější trailový závod v Rakousku, který se těší stejné oblibě jak mezi rekreačními běžci, tak mezi profesionály.

V posledních letech se GGUT mohlo zúčastnit až 2 000 účastníků. Protože se nedá předvídat postup pandemie korony, ročník 2021 umožní oběhnout nejvyšší horu Rakouska pouze 1 200 běžcům ze 40 národů. Omezené startovní pozice byly rychle obsazeny a další příděly by mohly ještě následovat, pokud se trend bude vyvíjet správným směrem.

NOVÉ TRATĚ VE VŠECH SOUTĚŽÍCH

Při šestém ročníku GGUT byl kladen velký důraz na rozmanitost tratí ve všech závodech, které byly změněny a do značné míry prodlouženy. Tato vylepšení byla plánována již pro rok 2020 a nyní budou realizována.

S výjimkou trasy Weissee Gletscherwelt (“Ledovcový svět”) se všechny tratě od letošního roku pojedou v opačném směru než v předchozích letech, tedy proti směru hodinových ručiček. Tato klíčová změna umožňuje organizátorům ve spolupráci s Hubertem Reschem optimalizovat logistiku a bezpečnost (počasí). Závody jsou díky ní také přístupnější, a tím i atraktivnější pro diváky.

Vrcholem soutěže zůstává Grossglockner ULTRA-TRAIL na 110 kilometrů a 6500 metrů stoupání. Běh se řadí mezi nejnáročnější ultraběhy v Alpách, ale je také jedním z nejkrásnějších. Tratě obíhají nejvyšší horu Rakouska Großglockner (3 798 m) v Národním parku Vysoké Taury. Takzvaný “Glocknerrunde” (Glocknerův okruh) vede přes oblasti Weisssee-Utendorf (Salcbursko), Kals am Grossglockner (Východní Tyrolsko) a Grossglockner-Zellersee.

Start a cíl tohoto ultra se nachází v obci Kaprun v regionu Zell am See-Kaprun ve spolkové zemi Salcbursko. Díky technickému a zčásti poměrně náročnému terénu a průměrné nadmořské výšce přes 2 000 metrů je nutná velmi silná psychická a fyzická odolnost. Závod na 110 km lze absolvovat buď individuálně, nebo jako dvoučlenný tým s předávkou v Kals am Grossglockner. V roce 2021 se štafeta poprvé poběží jako čistě týmový závod, což znamená, že druhá skupina štafetových běžců startuje najednou, aniž by čekala na prvního běžce.

Kromě závodu na 110 km nabízí GGUT další tři kratší závody, které budou oproti předchozímu ročníku také delší a budou obsahovat více vertů. Celkem se nabízí pět náročných závodů:

  • Grossglockner ULTRA-TRAIL (GGUT 110 | 2): 110 kilometrů, 6 500 metrů stoupání
  • Grossglockner ULTRA-TRAIL (GGUT 110 | 2): 110 kilometrů, 6 500 metrů stoupání jako týmová soutěž (dvoučlenné týmy)
  • NOVINKA: samostatný start druhého běžce v 5:45 v Grossglockneru.
  • East Tyrol Trail (OTT 80): 84 kilometrů, 5 000 metrů stoupání.
  • Grossglockner Trail (GGT 55): 57 kilometrů, 3 500 metrů stoupání
  • Weissee Gletscherwelt (GWT 35): 35 kilometrů, 1 500 metrů stoupání

Mezi 1 200 účastníky, kteří se letos postaví na startovní čáru, bude řada známých tváří z komunity trailových běžců. Na svou účast se připravují atleti DYNAFIT Hannes Namberger (GER), Elli-Ann Dvergsdal (NOR), Pascal Egli (CH) a Jakob Herrmann (AUT). Kromě dalších špičkových běžců mezinárodního žebříčku se očekává také účast velké mezinárodní hvězdy trailového běhu: Pau Capell, mimo jiné vítěz UTMB 2019, se postaví na start závodu GGT 55.

Hubert Resch, zakladatel a předseda organizačního týmu, se již těší na vylepšení pro rok 2021:

“Letos se něco málo změní. Podrobně jsme vyhodnotili minulé ročníky GGUT, abychom letos konečně provedli změny v organizaci závodu. Díky prodloužení závodu z původních dvou na tři dny jsme pro rok 2021 skvěle vybaveni v kombinaci s našimi komplexními bezpečnostními a preventivními opatřeními. Výrazně budujeme naše živé vysílání.

To dává všem nadšencům trailového běhu možnost zažít dobrodružství, aniž by museli být na místě. Mnoho změn, ale jedna věc zůstává stejná: Kulisy Grossglockner ULTRA-TRAIL v Národním parku Vysoké Taury nejsou nic jiného než úchvatně krásné. Tratě jsou náročné a zároveň velmi rozmanité. Našich pět různých vzdáleností nabízí něco pro každou úroveň zkušeností.”

DYNAFIT A GGUT – PEVNÉ PARTNERSTVÍ

Společnost DYNAFIT podporuje GGUT jako hlavní podporovatel již od prvního závodu, čímž podtrhuje svůj závazek vůči trailovému běhu. Toto partnerství bude v příštích letech pokračovat a posilovat se. Smlouva již byla ostatně prodloužena až do roku 2024.

Pro přátele běhu nabízí společnost DYNAFIT, specialista na horskou vytrvalost, speciální kolekci – skládá se z vesty, šortek 2v1 a čepic pro muže i ženy. K dostání jsou v internetovém obchodě GGUT. Všichni běžci se také mohou těšit na účastnický dárek v podobě exkluzivní tašky s designem GGUT.

Na místě bude samozřejmě přítomna společnost DYNAFIT a její tým, který bude k dispozici pro zodpovězení všech otázek týkajících se trailového běhu.

“Jako pro značku je pro nás důležitý jasný positioning, pokud jde o horský segment. GGUT je jedním z nejkrásnějších a zároveň nejrozmanitějších běhů, které existují. Jeho náročné tratě dokonale odpovídají značce DYNAFIT. Už se nemůžeme dočkat, až se konečně postavíme na startovní čáru. A komunita to cítí stejně, což se zcela zjevně ukázalo při zahájení registrace,” poznamenal Michael Költringer, marketingový manažer společnosti DYNAFIT pro Rakousko a Německo.

O SPOLEČNOSTI DYNAFIT

DYNAFIT je značka pro sportovce, od sportovců, která je vždy doma v horských vytrvalostních sportech. Společnost vyvíjí své produkty na základě kompletního výkonnostního systému zaměřeného na vytrvalost a odhodlání. Nejvyššího výkonu a rychlosti na horách dosáhnete pouze s vybavením, které je co nejlehčí, nejspolehlivější a nejefektivnější. Výrobky od společnosti DYNAFIT jsou z velké části vyráběny v Evropě.

Paleta výrobků se zaměřuje na segment skialpinismu, ale nabízí také vysoce výkonnou letní řadu – od obuvi pro trailový běh až po technické oblečení. Společnost nyní sídlí v Asch- heimu u Mnichova v Německu a brzy otevře nové sídlo v Kiefersfeldenu na severním přístupu do Alp (plánováno na rok 2023). Společnost DYNAFIT je součástí dědictví jihotyrolské skupiny Oberalp, kterou v roce 1981 založil Heiner Oberrauch. Oberalp dodnes zůstává rodinným podnikem s více než 700 zaměstnanci.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno