Dynafit Ultra 50 – rychlost, pohodlnost, grip, drop? Co preferujete? Vyváženost!

0

Po recenzích na Dynafit Alpine DNA a Dynafit Ultra 100 přinášíme recenzi novinky – Ultra 50. Jaká je a pro koho je? Stojí za to, abyste o ní uvažovali? Pokud ano, kdo o ní má vlastně uvažovat?

Ultra 50 jsou nedostatkové zboží a k nim se teď na trh dostává i verze GTX, která je mírně těžší.

Pokud jste viděli recenze dříve uvedených bot od Dynafitu, musíte být určitě nedočkaví na recenzi novinky. No a očekávání? Myslíte, že Ultra 50 jsou někde na pomezí Ultra 100 a Alpine DNA? Ano, máte pravdu. Co konkrétně můžeme očekávat?

Dynafit Ultra 50 je lehčí, než její sestra Ultra 100 – i když ne o moc. Ultra 50 ztratily na váze přesně tolik, abyste to poznali při rychlejším závodě, na který je zbytečné brát model Ultra 100. Nicméně jsou stále rozumně odtlumeny a na distancích od 30-80km nemusíte kromě hmotnosti pocítit moc velký rozdíl. Opravdu, Ultra 50 není o nic méně pohodlná, než tlumenější Ultra 100.

Alpine DNA, Ultra 50 a Ultra 100 GTX

Kde bych viděl rozdíl, je opravdu srovnání s Alpine DNA.

Ultra 50 na rozdíl od Ultra 100 mají 8mm drop. Ultra 100 mají 6mm drop. Ultra 50 jsou o 20mm lehčí – namísto 310 g váží jen 290 g. Není to velký rozdíl, ale počítá se, a navíc je zde o 2mm vyšší drop, což trochu ulehčí vaší achilovce. Pokud chcete rychlejší botu s nižší podporou, určitě sáhněte pro Alpine DNA.

Svršek boty má méně síťoviny, než starší kolegyně (Ultra 100). To ale nemění nic na tom, jak jsou dobře odvětrané. Ani v horkém počasí se nohy nezpotí natolik, abyste měli puchýře.

Zvýšená je i ochrana proti okopu. To se hodí těm, kdo jsou opravdu rychlí a Ultra 50 mají jako závodní boty pro vyhrávání a nekoukají po zemi, kde rozkopnou a proběhnou kde co a kde čím.

Podešev je opět Pomoca. Materiál není tak trvanlivý jako u Alpine DNA, kde je použit Vibram, nicméně perfektně drží na jakémkoliv povrchu, a to i na mokru. Měkký materiál pohltí jakékoliv nerovnosti a nohy jsou jako v bavlnce. Pohodlí při usazení nohy v botě po dopadu podporuje Ortholite stélka. Nicméně hlavní práci zde odvádí právě podešev.

Musím dodat, že moc velké utahování tkaniček není v případě Ultra 50 žádoucí a i zarputilí „korzetovači nohou“ musí opravdu ubrat. Noha v botě sedí i když není moc stažena.
Grip mají boty větší, než Ultra 100. Vzorek trpí nejvíce na asfaltových přebězích, ale závodní sezónu vám zcela určitě vydrží.

Další sezónu dle toho, kdo ohobloval kolik závodů v horách, ale minimálně jako tréninkovka na objemy bude stále Ultra 50 sloužit velmi dobře. Nemyslím, že by se svršek boty nějak trhal – měl jsem na nohou tolik bot, že poznáte náznaky opotřebení a vznikající díru. Dokonce jsem měl boty, kterým se rozpadal svršek už po prvních 50km na horském ultra a předtím jsem v nich měl pouhých 50km. To není případ Ultra 50.

Pokud jste četli mou recenzi Alpine DNA, tak jsem si trochu stěžoval na tkaničky. V případě Ultra 50 i 100 jsou tkaničky „OK“ a nekloužou. Na rozdíl od Ultra 100, které mají síťovanou kapsu po celé délce jazyka a přes tkaničky, Ultra 50 mají „jen“ tunel nad částí šněrování. Ale bohatě stačí na to, abyste do tunelu vložili tkaničky. Dokonce nad tento tunel lze umístit i Stryd Air senzor, takže není krytý přívod vzduchu a funguje i „čtení síly protivětru“.

Když proběhnete vodou, ta se z bot vyždímá během několika kroků. Dokonce nemusíte ani měnit utažení tkaniček po namočení celé boty.

Alpine DNA, Ultra 50 a Ultra 100 GTX – podešev

K Ultra 50 mám ale jedinou výtku. Pro „mou“ nohu (nemusí platit pro všechny ostatní), je usazení paty mírně volnější. Do moc prudkého kopce se mi pata mírně pohybuje na rozdíl od Ultra 100 o stejné velikosti. Boty jsou dokonce v přední části pocitově o něco širší, než Ultra 100, takže má noha hodně prostoru a je krásně uvolněná, ale v technickém terénu se nešoupe a neotáčí v botě.

Usazení nohy do boty není tak hluboké, a tak i při traverzu šikmých svahů, kdy je noha nakloněná, netlačí okraj boty na kotníky. To je co říct – například u Hoka Challenger ATR mi moc prudké traverzy tlačily okraj boty do kotníků.

Shrnutí

Dynafit Ultra 50 je pro mě zajímavá, hravá bota. Má dostatečný grip na rozmanitý povrch i jeho konzistenci (udrží se i v blátě a grip má slušné samočistící vlastnosti).

Osobně bych botu doporučil opravdu na závody. Hobíkům klidně od 10km do max.70 km dlouhých trailů. Bota je doma na horách s kamenitým podložím nebo na kořenech horských svahů. Na asfaltu není tak rychlá, ale pokud máte natrénováno, krásně si na rovných úsecích odpočinete i při klusu a noha se vám v botě uvolní a připraví na další technické pasáže trati.

Perfektní je podešev Pomoca. Tam nemám co vytknout a proti Vibramu nižší životnost jsem ochoten s radostí obětovat ve prospěch pohodlí a přilnavosti. Na delší závody od 60-70km bych doporučil ale asi již pořizovat model Ultra 100.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno