Dynafit Ultra 100 – nic za vás neodběhnou, ale dost pomohou

1

Pro letošní sezónu uvedl Dynafit na trh nové botky pro ultra běžce. A … proč jen pro ultra běžce? Pro všechny. Nenechme se odradit názvem – Ultra 100 nemusíte mít jen na běhy na 100km, ale lze s nimi pohodlně odběhnout krásně delší trénink a s možná i něco tempového.

Toliko shrnutí pro začátek. Proč to ale píšu a jak jsem k tomu došel? Je to díky zkušenosti s těmito „kočkami“. Obecně nerad používám superlativy. Jenže, když dojde na mé lety zkoušené nohy a ty mi řeknou, že díky Ultra 100 mohu vyházet drtivou většinu botníku, protože jiný boty už nesmím nasadit, tak to už něco znamená.

Co je zač model Ultra 100? Je to objemová trailová bota, s vyšší mírou tlumení, podešví POMOCA, dropem 6 mm, 4mm stélkou Ortholite a hmotností 330gramů.

Vezmeme to postupně – POMOCA je podešev vyvinuta speciálně pro přilnavost ve vlhku, vodě nebo blátu. Grip není tak výrazný jako jiné modely do bahna, ale o to jde – není to bota primárně do bahna, ale univerzální trailovka na dlouhé závody.

Drop boty je 6mm a není to moc znát. Dokonce není ani znát hmotnost boty a řekli byste, že máte na noze botu o pár desítek gramů těžší. Každopádně zpět k podešvi.
Podešev je u tohoto modelu alfou a omegou.

Podešev Pomoca byla konstruována s důrazem na přilnavost, pohodlí a pocit bezpečí běžce. Směs použitá v podešvi sedí a drží perfektně na každém povrchu. Takové boty jsem viděl v životě snad jen jednou, ale měly podstatně tužší podešev. Mokrý kámen, asfalt, mokré kořeny – to vše s jistotou (a to je u mě co říct).

Při běhu v terénu není úplně ztracena zpětná vazba a tak cítíte, po čem asi běžíte. I přes tloušťku tlumícího materiálu lze cítit, že je pod botou kamínek nebo stojíte na kořenu apod. S výškou podešve je ale hlavně spjata stabilita boty. Obvykle platí, čím víc pěny, tím horší stabilita. To se u Ultra 100 říct nedá. Ano, občas mírně „prošlápnu“ a noha trochu zavrávorá, ale toto jsou objemovky a ve srvonání s botami v tomto segmentu se na mé noze jedná o jednu z těch stabilnějších.

Co se gripu týká, je univerzální – právě na horské dlouhé běhy, kde se dá čekat velké množství variací povrchu a podmínek na trati (sucho, voda, bláto, možná sníh). Jediné, co na botách nenajdete je grip ala speedcross nebo cokoliv na Spartan race. Boty mají příjemný grip, který bohužel nemá až tak dokonalou samočistící funkci a bláto místy ve vzorku zůstává ikdyž po blátivém tréninku vyklusáváte po asfaltu. To je jeden z malých nedostatků.

Nutno podotknout, že i tak má bota stále dobou přilnavost – aspoň tedy s „nesjetým vzorkem“. Vzorek celkem drží, ale již po 70-100km můžete vidět, že trochu odchází – první začnou nejexponovanější části bot. Přilnavost si vybrala daň právě zde a tak bych počítal s tím, že pokud budou Ultra 100 hlavní boty na určitou sezónu, tu další bych je bral již jen na tréninky, ale na závody bych byl opatrnější právě kvůli gripu. Nehledě na to, že vlastnosti rok běhaných bot budou už také jinde – jako u každé značky.

Upřímně – vždy jsem si „rozbité nohy“ opravoval po závodech výklusem v Brooks Pureflow, které mají sice 4mm drop, nízkou hmotu podešve, ale noha do nich sedne jak do vaty. Tak … to již není pravda – Ultra 100 jsou pro moji nohu (ač jsem myslel, že to nejde) ještě lepší, než zmiňované Pureflow (ty jsou ale stále ještě lehčí) /smích).

A to je co říct. Běh v těchhle kočkách je radost dokonce i s bolavýma nohama.
330 g těžká bota Ultra 100 klame tělem a dá se s ní běžet i rozumné tempo. Nicméně je to 330 gramů je 330 gramů a Kilianovi šlupečky na sbírání rekordů a prvních míst to opravdu nejsou. Jenže to také být nemají. Popravdě konkurenční modely bot (různé) jsou lehčí ale pocitově působí těžší než právě popisované Ultra 100.

Svršek

Boty jsem netestoval tak dlouho, abych je roztrhal. Nemohu tedy hodnotit životnost svrchní části, ale co mohu hodnotit je prodyšnost a „ždímavost“. Měl jsem tu čest mít boty na sobě jak v horku, kdy jsem se bál, že se uvařím, tak i v mokru. Na první dobrou totiž boty působí celkem „teple“ a necítíte, že by skrz svršek mělo něco fouknout. Ale i po intenzivnějším tréninku se v botě noha potí minimálně.

Na druhou stranu jsem zkusil i mokrý extrém, kdy jsem po průtržích pobíhal v lese. Byť jsem se snažil vyhýbat kalužím, bo jsem pražskej pepík a jsem z cukru, nabral jsem při jednom skluzu blátem směr do kaluže a samozřejmě, že jsem otestoval i jak se voda z boty ždíme. Překvapivě jsem po asi 10-15 metrech necítil již žádné čvachtání. Ano, mokré boty byly, ale skrz svršek nešel tolik chladný vzduch, abych se cítil nekomfortně a na druhou stranu se z boty dostala voda prakticky po pár krocích. Ano, není to unikát, ale dnes jsou stále na trhu boty, které „čvachtají“ i dalších pár kilometrů. Pro dlouhé běhy a závody je toto jedna z vlastností, na které bych postavil výběrové řízení.

Ke svršku mám jednu minipřipomínku. Tkaničky jsou totiž chráněny elastickou tkaninou – takovou „tkaničkokapsou“, kterou Dynafit úspěšně používá již řadu let. Důvod je prostý – chrání tkaničky před poškozením nebo zachycením a následným rozvázáním. Doposud super – kapsička je nad zlato – dokud …

  1. Se vám tkanička nepřetrhne (nevěřím, že se to podaří, ale náhoda je blbec) – pak s navlékáním ztratíte víc chvil, než byste chtěli.
  2. Nebudete chtít používat Stryd ve verzi Wind – na tkaničkách pod touhle kapsičkou vám totiž Wind moc nepofouká a tak přijdete o jednu z funkcí Strydu modelu Wind – schopnost určit ztrátu výkonu při protivětru.

Součástí svršku je i špička s ochranou proti okopu. Někde jsem viděl psáno, že špička je z balistického nylonu, na Dynafitu je to opravdu balistická ochrana, ale o nylonu se již nepíše. Každopádně budete muset kopnout špičkou do hodně kamenů, abyste je začali pořádně cítit. Jinak – za mě dobrý!

Teda dobrý – až na jednu věc – ty boty nejde pořádně vyprat. Po pár návštěvách zablácených lesních cest to udělalo to, co je vidět na fotkách této recenze. Jestli teda chcete pěkné fotky svých miláčků, udělejte to doma, když jsou ještě v krabici. Tyhle kočky totiž budou tak oblíbené, že z nich rychle uděláte „prasata“ (smích).

Design

Krom materiálu si Dynafit samozřejmě hraje i na design. No a docela se mu to daří. Boty jsou k dispozici v několika barevných variantách odpovídajících barevnosti nové kolekce Dynafitu pro 2020. Z pohledu bezpečnosti se mi líbí reflexní „kočky“ na jazyku. A nejsem sám – dcera mi obchází botník s nůžkami a potutelně se usmívá (smích).

Pocity

První nasazení bylo … no jako jakákoliv jiná bota – chvíli na zvyk. Díky mým achilovkám nemám rád tvrdé opatky bot, ale raději měkčí, ideálně bez výztuhy. Ultra 100 jsou v opatku měkké, ale jistou výztuhu mají. Dynafit to nazval „heel preloader“. Zjednodušeně je to zpevnění a uchycení plus vedení paty z vnější části boty namísto vyztužení vnitřní části opatku. OK, super – zkusíme to.

Po druhém nasazení a nějakém tom chození jsem zjistil, že mě asi budou na dlouhých tratích tlačit kotníky – cítil jsem, že kraje boty cítím. No a znáte to – co cítíte hned, to vám po 100km na trati bude nohy žrát za živa. Nicméně po týdnu rozběhávání bot tyto pocity zmizely – vypadá to, že se boty trochu rozhýbaly a změkly.

Pata drží v botě krásně na místě – prudká stoupání nebudou u většiny uživatelů dělat ony problémy s vyzouváním nebo pohybem – opravdu sedí pevně.

Po dalších nasazeních zjišťuji, že botu mohu a možná je to i lepší obecně, víc stáhnout tkaničkami kolem mé nohy. Až možná nepřirozeně silněji než jiné boty. Jenže ono to během 100 metrů nejpozději poleví a budete cítit, jak máte nohu uzavřenou sice v něčem, co vám nárt obepíná dokonale a drží jej bez hnutí namístě, ale na druhou stranu i na traverzech a nerovnostech pak bota drží nohu tak, jak očekáváte, že by dobrá bota fungovat měla.
Ačkoliv se neřadím mezi lidi, co mají problém najít širokou botu (umím bez bolesti běhat jak v Salomonech, tak starších modelech Adidas, které jsou považovány za jedny z užších bot), musím říci, že Ultra 100 není nejširší v oblasti prstů. Osobně mi to problém nedělalo a boty v testu jsem měl o číslo větší a v přední části bylo místa dost. Ale dokáži si představit, že někomu by nemusely stačit.

Po několika týdnech používání jsem se dostal do fáze, kdy bych s Ultra 100 běhal klidně každý den, ale trochu je mi líto, že bych je „zdrbal“ ještě před tím, než je stihnu vytáhnout na nějaký pořádný závod.

Zároveň bych se nebál Ultra 100 vzít na závod rovnou z krabice. Ano, šílenství, ale již jsem to párkrát udělal s 3mi páry bot – pokaždé jsem věděl, co dělám, protože „to bylo ono“ již po prvním nasazení a nikdy jsem se nezklamal. Naprosto stejně to cítím i u Ultra 100 – „je to ono“ a klidně se mnou pojďte rovnou z krabice na nějaký horský dobrodružství!

Na co bych boty doporučil?

Zmiňuji závod a hned bych měl dopsat i doporučení na co se boty hodí. Za mě jsou ideální na delší ne moc technické tratě. Určitě bych v nich běžel Hochkoeniga, TDS, CCC, UTMB, Lavaredo .. asi cokoliv „rozumného“. Je to bota dělaná do hor, na šutry, na to, abyste v ní byli jistí a abyste měli pohodlí. Klidně v ní běhejte i 10km tratě a ne nutně ultra, ale byla by to škoda.

Boty budou dokonalé v horách, kde nedovolí chodidlo zranit proraženým šutrem skrz podrážku, ale zároveň nepřijdete o určitou hladinu propriocepce.

Komu bych boty doporučil?

Určitě jsou to kandidáti na dlouhé závody, tréninky. Případně velmi dobrá alternativa pro těžší běžce, kteří pokukují po Hoka one one. Upřímně a ze zkušenosti – bral bych Dynafity.
Pro koho bych byl na vážkách s doporučením je někdo ambiciozní, rychlý, který chce běžet závod, velmi rychlý závod ve vyšším tempu. Pro něj bych asi naopak doporučil Feline Up Pro, které jsou jako rakety.

Dále bych doporučil boty opravdu pro horské a trailové běhání, kde budete drtit lesní pěšiny, skalní drť a balvany v Tatrách, Krkonoších, v Alpách apod. Tam vás tyto boty určitě spolehlivě ochrání.

Souhrn

Dynafit Ultra 100 jsou boty hodné pozornosti a vyzkoušení na vaší noze. Nejsou z levného kraje, ale získáte jistou kvalitu a záruku toho, že budou vždy reagovat tak, jak od nich chcete. Jsou to pohodlné boty od firmy s dlouholetou historií, takže vědí, co dělají. Osobně jsem opravdu vybíravý v botech a neberu vše, neexperimentuji, protože vím, že experiment mě může stát výpadek v tréninku nebo dokončení závodu. Právě proto věřím tomu, co mi říkají nohy – a to, že Ultra 100 jsou více než vhodné na to, aby dostaly místo v mém botníku.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno