Dynafit Sky DNA: Našli jsme asi nejlepší trailovou botu na trhu!

0

Dynafit je značka, která má hory v krvi. Původně se jedná o rakouskou firmu specializovanou na lyžařské boty, která se proslavila v oblasti sjezdového lyžování, ski touring a horolezectví. Před více než deseti lety se rozhodla vstoupit na scénu trailového běhu s botami, které obstojí i v náročných podmínkách.

Je potřeba říct, že značku Dynafit u nás v redakci milujeme už několik let a recenzí s logem sněžného levharta máme v našem botníku opravdu hodně. Doteď, za nás byla nejlepší bota do trailu Dynafit Feline Up Pro, bohužel už se neprodává a tak když se naskytla možnost otestovat tuhle novou krásku, samozřejmě jsme ani na sekundu nezaváhali. A kde jinde botu pořádně před recenzí vyzkoušet, než na našem oblíbeném závodě v Rakousku na GGUT?

Určitě se ale podívejte na další recenze Dynafit bot. Dynafit Ultra 50, nebo Dynafit Ultra 100

  • Prodyšný svršek z odolné síťoviny
  • Dvojitý šněrovací systém Double Speed pro přesné obepnutí nohy ve střední části chodidla
  • Podešev Vibram Litebase Megagrip pro maximální přilnavost na všech površích
  • Jedinečná mezipodešev Pebax maximálně využívá každý kousek energie, který vytvoříte při běhu, a je o 30 % lehčí než standardní mezipodešve z pěny EVA.
  • Integrovaná stélka pro maximální kontakt a dokonalý cit pro terén
  • Hmotnost 239g
  • Drop: 4mm

Rychlé boty na silnici i do terénu

Jak popsat nový model Dynafit Sky DNA? Tyto lehké, výkonné boty Vás doslova táhnou ke startovní čáře technického, nebo horského závodu. Navzdory několika drobným detailům, které by se daly ještě doladit, Dynafit představuje s modelem Sky DNA vynikající horskou běžeckou obuv pro závodníky, kteří chtějí dosahovat rychlosti, nebo se jen chtějí cítit sebejistě na drsných horských stezkách. Nenechte se ale mýlit, protože tahle bota umí běhat i na silnici. Takže pokud máte klidně i pár km do svého oblíbeného lesa, kde trénujete, nebudete mít pocit, že byste měli mít v batohu ještě jedny silničky.

Přestože je cenovka Dynafit Sky DNA s cenou okolo 3-4 tisíc poměrně vysoká, lze určitě říct, že je natrhu spousta bot, které jsou ještě dražší. Srovnání s nejoblíbenějšími horskými běžeckými botami jiných značek ukazuje, že Dynafit se i tak, drží spíše na dolní hranici cenového spektra. Navíc technologie a materiály použité na těchto botách prostě stojí za vyšší cenovku.

Koupit zde

Lehké boty s nízkým dropem

Boty Dynafit Sky DNA mají opravdu skvělou odezvu, nízký drop 4 milimetry a výšku stélky 19 milimetrů a poskytují tak naprosto skvělý pocit z kontaktu s povrchem a návratu energie. Lehká konstrukce a nízká hmotnost (239 gramů) podporuje vysokou kadenci a celkově sebevědomé dopady na střed nohy, což je oproti masivnějším běžeckým botám velké plus. Přes svůj minimalistický dojem ale stále poskytuje slušnou ochranu chodidla.

Design vršku boty Dynafit Sky DNA je lehký, jak byste od boty určené pro rychlost čekali. Vršek je tvořen měkkou černou síťovinou na přední části chodidla, která je obklopena ochranným termoplastickým polyuretanem (TPU) s řadou trojúhelníkových průduchů pro cirkulaci vzduchu u základny prstů.

Rychlé zapínání

Hlavním tahákem Sky DNA je systém rychlého zapínání Double Speed. Ačkoliv je tento systém geniální, vyžaduje ještě trochu doladění. Rychlé šněrování je nepostradatelné pro dynamické a efektivní přechody, takže tento systém se zdá být pro Sky DNA ideální. Nicméně, je trochu obtížné najít nejlepší způsob, jak uložit přebytečné tkaničky, jakmile najdete požadované utažení.

Outsole bot Dynafit Sky DNA je pak opatřený materiálem Vibram Litebase Megagrip, který jsem již dříve chválil a budu ho chválit i nadále. Použití outsole Litebase je chytré rozhodnutí návrhářů bot, když Vám jde o rychlost, výkon a technický terén.

Koupit zde

Zhodnocení

Dynafit Sky DNA je “minimalistická”, vysoce kvalitní (zcela určitě nejen) trailová bota, která se nejlépe hodí do strmého, technického terénu mimo stezky, kde jsou důležité parametry pevnost, trakce a především stabilita. Mezipodešev je poměrně pevná, a i když je ochrana dobrá, pevná mezipodešev a přesný střih pro většinu smrtelníků co jsou zvyklí na větší tlumení, omezuje tuto botu na 2-3 hodiny, alespoň na kamenitých technických stezkách, ale byla by vhodnější v měkčím terénu. Viděl jsem je ale teď i na startu závodu GGUT na 110km s 5500+ převýšením a i já jsem je zvolil jako hlavní botu na kratší trať s parametry 37km a 1700+ (a to jsem opravdu dvě, ani tři hodiny opravdu neběžel).

Jak jsem již naznačil v perexu. Pro mě, je tato bota asi nejlepší kus obuvi, co jsem kdy měl možnost testovat a vlastnit. Proč? Kombinace trakce, dropu a tlumení i technického zpracování je přesně to, co jsem hledal.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno