Dynafit Feline Up Pro: Crème de la Crème trailového běhání

0

Kolikrát za život se Vám stane (těm šťastnějším z nás již stalo), že si obujete boty a aniž byste s nimi vyběhli, tak si řeknete, že už není potřeba dál hledat?

Design, to jak sedí, jak se v nich cítíte, ani moc lehké, ani moc těžké a s ideálním dropem. Tak přesně tenhle moment jsem měl já, když jsem už před pár měsici oslovil ambassadora Dynafit Tomáše Bystřického, zda bych mohl být vůbec mezi prvními, kteří si budou moc vyzkoušet novou vlajkovou loď od firmy Dynafit Feline Up Pro.

Ano, je sice pravda že tuhle kočku si ještě v obchodech nekoupíte, ale Dynafit chytře poskytl jisté množství párů a dal je do oběhu dlouho před předpokládanou premiérou (jaro 2019) mezi ambassadory a trailové běžce nadšence, aby se mohli sami přesvědčit, zda má cenu dát za boty 180 EUR.

Pojďme se ale podívat na hlavní specifikace

  • hmotnost: 230g (velikost 8.5 UK)
  • jako první mají podrážku: Vibram Megagrip litebase – o 50% tenčí a o 30% lehčí (při zachování stejné trakce). Díky tomu jsou boty tak lehké.
  • drop: 4mm
  • minimalistický design
  • vložky: Ortholite

První dojmy na noze…

„Problém“ který mám s každou botou od Dynafit (kterou jsem měl zatím možnost otestovat) je velmi úzké kopyto. Tento problém mám ale třeba i s botami od Adidas a standardně to řeším  minimálně o jedno větším číslem Už na první pohled je bota velmi lehká, poté co si jí zkusíte se o tom i velmi rychle sami přesvědčíte. Od bot na vertikální kilometr na který jsou “primárně” určené to tak trochu i čekáte…

“Jako první mají podrážku: Vibram Megagrip litebase – o 50% tenčí a o 30% lehčí (při zachování stejné trakce).”

Designeři si s botami opravdu vyhráli a bota nevypadá už tak robusně, jako její „předchůdci“. Osekaná na dřen, jen to, co je skutečně potřeba. Drop 4mm je přesně to co čekáte od agresivní horské závodky, ani málo ani moc. Vibram podrážka je záruka toho že se nikde nesklouznete.

Lehká, velmi agresivní bota, s minimem supportu, už teď vím, že mě tahle bota bude velmi bavit…

Silnice, nebo trail? Téhlě botě je to zcela jedno…

Většina z nás nemá takový luxus, aby vyběhla rovnou do lesa a proto se musíme prodírat betonovou džunglí velkoměsta, než se dostaneme někam do trailu. Poslední věc co chci v těchto chvílích řešit, je že mám na noze „Kanady“ a připadám si tak trochu jako Zátopek, když běhal v noci s čelovkou a s batohem kamenů.

Ne, tyhle boty nejsou rozhodně ten případ. Neustále si říkáte, že je to sice bota do trailu, ale kdybyste chtěli a potřebovali, klidně poběží rychle i po betonu. Co rychle, velmi rychle! Bota drží, drop 4mm je tak akorát a i když je rozdíl oproti  silničním závodkám třeba 100g, nějak podstatně Vám to rozhodně vadit nebude.

Rychlá a ladná jako sněžná kočka

Tahle bota chce do hor a je to na ní cítit v každém kroku, který uděláte (hlavně v tom trailovém). Pokaždé když se dostanete i na drobnou vertikálu, boty Vám dají jasně najevo, že tady jste doma.

Je to jako kdyby boty v ten okamžik zapnuli dvojité přeplňované turbo a při vyšším sklonu ještě stříkly do benzínové směsi nitro. Cit, lehkost a pocit že na nohách téměř nic nemáte, se prostě nedá popsat. To musíte zažít. Perfektně čtou terén a užíváte si doslova každý rok.

Že je moje recenze až podezřele plná superlativů? Potkejte mě v nich na závodě (ano, v podstatě vše co testuji si nechávám a používám dále – nevracím) a až mě uvidíte usmívat se i v těch nejhorších pasážích, budete vědět proč (smích).

Závodky nejen do hor

Boty mám už skoro půl roku a mohu říct, že jsem s nimi vyzkoušel mnohem více, než na co jsou určené – ne, nesouhlasím s primárním účelem na vertikální kilometr, pro mě to jsou prostě závodní trailovky. Boty obstály i na rozpáleném řeckém slunci, kde jsem s nimi měl možnost běžet několik tréninků do kopců přes kameny, olivovníky nebo vyschlá vřesoviště.

“Dynafit Feline Up Pro čtou perfektně terén a užíváte si doslova každý rok.”

Boty prošly i náročným testem na orientačním běhu na 90min (na který rozhodně nejsou určené) a stihly si dát i noční premiéru v běhu do vrchu.

A co třeba závěr běžecké sezóny a legendární Velká Kunratická? Ano, i na té trati obstály na jedničku.

Boty ve všech výše uvedených případech spojuje jednotá linka. Umí číst extrémně dobře terén, jsou velmi lehké a poradí si v podstatě v jakýchkoliv podmínkách – v extrémním suchu, mokru, bahnu, stejně tak jim nevadí rychlé seběhy, samozřejmě prudké kopce, nebo i lesní cesta. Určitě by si poradily i s trailovou desítkou, nebo silniční pětkou někde na Ladronce.


Závod jako je Velká Kunratická totiž dokonale prověří v podstatě všechno (snad kromě sněhu který snad jediný tento rok nebyl). Na trase která ma pouhých 3,2km se totiž musíte vypořádat se třemi potoky, zdolat převýšení 45m (na 60m) kopci na Hrádek a když už si myslíte že už nemůžete, jste “nuceni” pokračovat ještě dalších cca 1,2km po rovině, kde nejde běžet jinak, než úplně do plných.

“Boty se “rozhodně nebojí” běžet rychle i po rovině”

Je sice pravda, že tento rok nebylo v potocích kvůli suchu tolik vody, ale necítil jsem, ani jsem neměl pocit, že bych měl v botech nějak extra mokro. Pokud se ale dostanete do skutečného bahna a vody – a to více než pár sekund, boty nevydrží a samozřejmě navlhnou – jako se mi to stalo i na orientačním běhu, když jsem si zkoušel zkrátit cestu ke kontrole přes vylitý potok.

Další zatěžkávací zkouška byl již výše zmiňovaný kopec na Hrádek, kde se tento rok pro změnu drolily kameny a o to více bylo důležité mít pořádny grip a mít dostatečný cit v noze. Přesně v tenhle moment Vás bota podrží a ukáže to nejlepší, kvůli čemu byste si jí rozhodně měli pořídit.

tesně předtím, než jsem si málem zlomil obě nohy a žebra…ano i létat se s botou dá!

I seběh dolů je přesně ten typ terénu, který botám extrémně sedí. Ten samý kopec který jste totiž vyběhli, musíte seběhnout okamžitě dolů. I když jsem tuto část běhal několik let zpět s tretrami, neviděl jsem nějaký zásadní rozdíl, jak rychle jsem kopec seběhl, nebo jak bota na terénu držela.

Rovinka, kopec nahoru a pak přišlo přesně to, co jsem v recenzi již několikrát zmínil. Bota se “rozhodně nebojí” běžet rychle i po rovině. Podlě Strava segmentu jsem tento úsek běžel dokonce nejrychleji za celou historii závodu!

Závěr

Jak závěrem zhodnotit Dynafit Feline Up Pro, které jsem v podstatě v každém odstavci vychválil? S botami jsem stihl za těch pár měsíců naběhat stovky kilometrů. Do kopců, z kopců, po rovině, na silnici, v blatě, v suchu, v dešti, v podstatě pouze sníh jsem němel možnost otestovat…

Jediná negativa spatřuji jejich cenu (ale co si budeme povídat kolik dnes stojí špičkové silniční závodky) a také to, že kopyto není uplně pro všechny, protože je skutečně velmi úzké. Ještě bych možná doplnil jedno a to že až se mi rozpadnou (což bude doufám opravdu za hodně dlouho), budu si muset koupit nové tentokrát za svoje (smích).

Pokud hledáte rychlou závodku a já (označení na vertikální kilometr vůbec nepoužiji), protože s nimi absolvuji v podstatě všechny tréninky v trailu, nevadí Vám vysoká cena a chcete skutečně to nejlepší, co na trhu je, tohle by měla být rozhodně Vaše první volba.

Přečtěte si i moji další recenzi produktů Dynafit.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno