Dynafit Ultra 50: Trailovky, které si poradí se všemi podmínkami v terénu

0

Lehké, svižné a čím těžší terén, tím lépe pro ně. Těmito třemi vlastnostmi by se daly stručně charakterizovat běžecké trailovky Ultra 50 od rakouského výrobce trialového a lyžařského vybavení Dynafit. Jedná se o čistokrevnou trialovou botu, která se nezalekne mokra, těžkého technického terénu, ale cizí jí nejsou ani jednodušší lesní traily třeba někde v okolí vašeho bydliště. Abyste z Ultra 50 však dostali maximum, je třeba je vzít ideálně na nějaký pěkný trail do Alp. Na klasických lesních cestách totiž ani zdaleka nevyužijete jejich pravý potenciál. A pokud sháníte botu, která by sem tam zvládla i nějaký trénink na silnici, tak na tahle boty velmi rychle zapomeňte.

Autorem tohoto testu je bývalý elitní triatlet František Linduška.

Trailová běžecká obuv Dynafit Ultra 50 je, jak už sám název napovídá, určena především na delší běhy v terénu. Tím se myslí především vzdálenosti od 15 do 50 až 60 kilometrů. Proč bych si boty na delší ultramaratony spíše nevzal se dozvíte dále v recenzi. Na začátek je potřeba ještě zmínit, že Ultra 50 mají robustnějšího sourozence, který nese označení Ultra 100 (naše recenze zde). Tato trailovka by měla být totožná s Ultra 50, ale její mezipodešev je o něco více odtlumená, je tedy určená právě na ty nejdelší a nejnáročnější horské ultramaratony, jako je třeba legendární Hardrock 100 nebo UTMB.

Koupit zde

Podrážka jako od traktoru

Dynafit své směřování na ty nejnáročnější alpské traily nezapře už od samého základu boty. Podrážka je opatřená agresivně vypadajícím dezénem, který si v praxi hravě poradí s kdejakou rozbahněnou cestou, mokrými kameny, ale například i s kluzkými kořeny při svižných sebězích v lese. Bota v terénu zkrátka drží jako přibitá. To dokáže díky podešvi Pomoca.

Protipólem toho, jak bota exceluje v mokrém i suchém terénu, je běh po asfaltu. Doslova cítíte, jak se jí na silnici nelíbí a táhne vás zpátky do terénu, nebo alespoň vás přiměje běžet po mechem porostlém středu lesní svážnice. Zkrátka běh po asfaltu není s touto podešví opravdu nic, co byste si užívali. Ale to je naprosto v pořádku. Bota na to není zkrátka určená a pokud hledáte botu, která zvládne i trochu běhání po silnici, měli byste se raději poohlédnout po něčem jiném.

Třeba po modelu Pegasus Trail 4 od Nike. Pro účely testování jsem ji vzal na pár kilometrů na asfaltový povrch, a přestože to v nich nebyla žádná spanilá jízda, překvapilo mě, že se podešev nijak neopotřebovala a nebylo na ní téměř nic poznat. Předpokládám tedy, že by mohla vydržet klidně k pěti stovkám kilometrů, než se začne nějak výrazně zmenšovat.

Místo trampolíny stabilita

Mezipodešev je vyrobená z klasického materiálu EVA, návratnost energie z této pěny není tedy nic oslnivého, to ale zejména na technickém trailu není vůbec na škodu. Trampolínu na nestabilním podkladu pod nohama opravdu nepotřebujete. Naopak, stabilita je to, co byste od pořádné trailovky měli očekávat. A té v této neutrální bačkoře najdete opravdu hodně. Bota výborně funguje například na nerovných a úzkých lesních cestičkách, které jsou sem tam protkaná kořeny. Nejen že se zde můžete spolehnout na skvělý výkon podrážky, ale zároveň vás obuv podrží i když máte takzvaně „vratké“ kotníky. Osobně nejsem zrovna čistokrevný trailový běžec, hodně času v tréninku strávím právě na zpevněných površích a asfaltu, takže moje kotníky nejsou zvyklé tolik pracovat do různých směrů a vyrovnávat nerovnosti v terénu.

Koupit zde

Drop 8 mm od paty ke špičce navíc zajišťuje botě více agresivity, kterou následně přenáší do pohybu, takže při závodě vás požene dopředu. Běžci, kteří mají rádi kontakt se zemí a chtějí v trailu cítit povrch, po kterém běží, Ultra 50 ocení. Mezipodešev je ve srovnání například s pěnou React od Nike, která je například v trialových Pegasusech, mnohem tužší. Chodidlo tak není při dlouhých bězích v takovém komfortu. Naopak na kratších bězích do maratonské distance exceluje právě svou agresivitou a relativní lehkostí, která poskytuje svižnější krok. Na čistokrevné ultramaratony delší než 50 kilometrů bych zvolil tedy spíše model Ultra 100 (naše recenze zde), které by měly poskytnout o trochu více komfortu, což vaše chodidla po 10 hodinách na trati opravdu ocení.

Mezipodešev propojuje se svrškem Dynafitem dlouhodobě odzkoušená technologie stabilizace paty a chodidla, kterou výrobce nazývá Alpine Rocker. Jedná se o na první pohled výrazný a viditelný gumový proužek, vedoucí po obou stranách boty od paty do středu chodidla. I díky tomuto prvku se bota po utažení na noze doslova ani nehne.

Může za to i skvěle tvarovaná patní část, která vrží vaši patu na místě jako přikovanou. Zároveň je vnitřek velmi příjemný a noha je tak jako v peřince. Zároveň se při výbězích do prudkých kopců pata v botě nijak nehýbe, což je skvělá prevence vzniku nepříjemných puchýřů. Vyztužená špička vaši nohu v terénu zase spolehlivě ochrání před nakopnutím a poraněním prstů.

Dovnitř nepronikne ani smítko

Zbytek svršku bot Dynafit Ultra 50 je vyroben z kvalitní síťoviny, která v mokru dovnitř nepropouští tolik vlhka, a to zejména díky pogumovanému lemu a špičce boty. Zvenku se materiál podobá síťovině, ale na chodidle působí velmi pohodlně, je kvalitní a zajišťuje botám dlouhou životnost.

Z hlediska toho, jak boty na noze padnou také nemám, co bych vytkl. I když boty pevněji utáhnete, tak nikde netlačí, nebo nejsou nějak nepříjemné. A to se nezměnilo ani po zhruba 60 kilometrech používání, bota byla zkrátka od prvního kilometru velmi pohodlná.

Má chodila jsou celkem úzká a sedí mi spíše užší typy obuvi, jako jsou třeba Adidas nebo některé modely od Nike. Přestože je ve špičce pocitově opravdu hodně místa, což u některých silničních modelů rád nemám, Dynafit Ultra 50 mi však padly jak ušité. Ani jsem je nemusel příliš stahovat a zcela jistě budou sedět běžcům se širokou škálou typů chodidel.

Dobře řešený je také bezešvý jazyk, jehož součástí je i jakási praktická kapsa na tkaničky, která nejen že schová překážející tkaničku, ale zároveň chrání nárt například od vlhkosti nebo malých kamínků. Do boty se tak i díky tomu nic nedostane. To vše je provedené v pěkném designu a vybrat si můžete z různých barev. Za mě je nejhezčí buď svítivě žlutá, nebo decentní bílo černá.

Závěrem

Dynafit Ultra 50 koupíte na e-shopech v Česku už za nějaké tři a půl tisíce korun. Za své peníze dostanete kvalitní trialovou botu, která vás nepochybně nezklame jak svým výkonem, tak svou kvalitou a životností. Nejvhodnější je pro zkušenější běžce, kteří vyhledávají horské závody, při nichž si chtějí otestovat hranice svých možností. Ale pozor, jinam než do terénu Dynafit Ultra 50 opravdu nepatří.

Koupit zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno