DYNAFIT Grossglockner Ultratrail 2022

0

DYNAFIT trail hero Andrea Zogsberger a Josef Grundbichler vyhráli Gletscherwelt Trail GWT 35

Trasa Gletscherwelt s délkou 37 kilometrů a převýšením 1 500 metrů předznamenala začátek soutěžního víkendu. Po startu v Enzingerbodenu v ledovcovém světě Weissee stoupalo téměř 500 závodníků nejprve strmě vzhůru na Rudolfshütte, přes technicky náročný Kapruner Törl (2 693 m) a kolem vodních nádrží přes Mooserboden do Kaprunu.

1. místo obsadilo Rakousko: Andrea Zogsbergerová z Horního Rakouska a Josef Grundbichler z Gollingu an der Salzach rozhodli závod ve svůj prospěch. Christina Stadelmannová (AUT) a Janina Weberová (GER) obsadily druhé a třetí místo. V závodě mužů skončil na druhém místě běžec týmu Salomon Maximilian Grieser (GER) před ultraběžcem a závodníkem Red Bullu Florianem Neuschwanderem (GER).

Těžké podmínky a překvapiví vítězové v OTT 80 a GGT 55

Na Großglockner Trail (57 kilometrů a 3500 metrů nadmořské výšky) svedli Řek Paradeisopoulos a Jihotyrolan Reiterer (Team Asics) napínavý souboj na několika kilometrech. Dvacetiletý závodník DYNAFITu dokázal zvítězit a zajistil si vítězství s náskokem necelých tří minut.

“Reiterer byl v sebězích rychlejší, proto jsem ho zkoušel zlomit až v posledním kopci,” řekl později Řek, který má na programu ještě několik špičkových závodů. “Mám rád dlouhé závody, to je další důvod, proč jsem rád přijel do Kaprunu!”

Třetí místo obsadil také Tobias Geiser (Team Mountainshop Hörhager) z Jižního Tyrolska. Také v závodě žen bylo až do konce napínavé, kdo zvítězí. Ukrajinka Iryna Glushauskaite (Team Glory to Ukraine!) si doběhla pro první místo na GGT 55 jen o několik minut před hrdinkou DYNAFIT trailu Miriou Meinheit (GER) a třetí Michaelou Portenkirchner (AUT).
Na 84kilometrové trati OTT 80 se běžci na prvních místech přetahovali o vítězství – souboj rozhodl Jordi Gamito Baus (Team Brooks).

Španěl, který do závodu startoval jako největší favorit, doběhl do cíle s náskokem téměř 12 minut před Darwishi Hekmatullahem. Afghánec, který žije v Rakousku, skončil na skvělém druhém místě. Manuel Herkommer (GER) si zajistil 3. místo. V OTT 80 se zrodilo rakouské trojnásobné vítězství: na první místo doběhla závodnice Salomonu Marie-Luise Mühlhuberová z Axamsu před Stefanií Gaulovou a Veronikou Haasovou (dříve Limburger, Team Mountainshop Vienna).

Dobrá nálada navzdory dešti, větru a chladu na nejvyšší disciplíně GGUT 110

Za účasti mnoha diváků a ve skvělé atmosféře odstartovalo ve 22 hodin v centru Kaprunu více než 200 závodníků na trať, která s převýšením 6500 metrů a 110 kilometry vede přes 3 provincie, 7 údolí, 6 obcí a kolem 14 ledovců. Náročné podmínky s deštěm, větrem a teplotami do 5 stupňů ztížily technicky náročnou soutěž na trati. Alexander Marcel Westenberger (Team Schamel) si zajistil vítězství senzačním časem 14:35,06 hodin.

Jeho němečtí krajané Daniel Keppler (Suunto) a Johannes Obermüller (Team Hypoxicum) doběhli se ztrátou více než 50 minut. Závodník Red Bullu a ultracyklista Michael Strasser (AUT), který loni obsadil 8. místo, musel letos závod vzdát. Nejrychlejší ženou na královské trati byla Němka Basilia Försterová (xc-run) před Rakušankou Martinou Pölzelbauerovou, která skončila více než tři hodiny za Försterovou. Joanna Kopciowska-Watroba (PL) doběhla na třetím místě.

“Počasí v noci mělo všechno,” řekl Westenberger v cíli. “Bylo chladno, větrno a mokro a tyto tři složky udělaly z GGUT brutálně náročný závod.” Daniel Keppler, který měl zlomené obě hole, popsal GGUT jako náročný a chladný, s mnoha vzestupy a pády, “bylo tam všechno”. Třetí Obermüller byl rád, že se mu podařilo dosáhnout cíle, kterým bylo umístění na stupních vítězů: “Místy jsem byl po kolena ve vodě, ale co – špatné počasí není omluvou pro to, abychom se nepředvedli.”

Celkem 400 pomocníků (horská služba, hasiči, dobrovolníci) zajišťovalo bezpečnost a stravování běžců na náročné ultra trase na nejvyšší hoře Rakouska.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno