Den sněžného leoparda – seznámení se skialpy pro dobrou věc

0

Sněžný leopard je na seznamu ohrožených druhů, respektive byl později překlasifikován dle nomenklatury na druh zranitelný. Což nemění nic na tom, že se jedná o vzácnou kočkovitou šelmu.

Dynafit má sněžného leoparda ve znaku a dlouhodobě působí na poli ochrany nejen tohoto druhu. Dynafit již 14.rokem pořádá akci Snow Leopard Day, která se koná po světových lokalitách a sportovci svými silami sbírají výškové metry. Za každý vystoupaný výškový metr věnuje Dynafit 1 cent environmentálním organizacím, které se zasazují o ochranu divokých šelem (Snow Leopard Trust a WWF).

Termín pořádání byl 4./5. a 11./12. března.

V česku se den sněžného leoparda pořádá každoročně na Králickém Sněžníku, kde je akce spojena s možností zapůjčení a testování výbavy značky Dynafit. Ideální byla kombinace výletu, kde nemusíte opravdu brát nic s sebou – kromě sportovního oblečení.

Dynafit měl pod sjezdovkou, kde začínala doporučená trasa stoupání, své testovací centrum s občerstvením. Tým Dynafit se postaral u vstupu o vše. Od registrace až po zapůjčení a seřízení celého setu – lyže, boty, pásy, hole. Doporučení je určitě přinést si s sebou přilbu pro vaši bezpečnost na trase.

Dokonce i děti měly své lyže k dispozici – Dynafit Youngstar představuje set lyží, vázání a pásů pro mladé skialpinisty.

Doporučená trasa vedla od brány Dynafit po hraně sjezdovky nahoru na „vyhlídkovou“, odkud bylo zrovna „ten den“ vidět maximálně hustou mlhu. Když jste šli ke Slaměnce kolem stezky korunami stromů, stávalo se, že jste stezku ani neviděli – taková byla mlha. Občas ji rozfoukal prudký ledový vítr. Ale sem tam se odkryl na moment výhled do okolí sjezdovek Králičáku.

Na necelých 3km nastoupáte k vrcholové vlajce Dynafit téměř 500 výškových metrů.

Co budu povídat, je to makačka. Od Slaměnky se pár prvovýstupařů ptalo, kam až se jde? Jasně, že v případě Dynafitu se zkrátka musí vystoupat až nahoru. A šlo se – až tam, kam oko nedohlédlo. Doslova. Skrz mlhu nebyl vidět vlek na Slamník, natož pak vrchol sjezdovky.

Když dorazíte na vrchol k vlajce, která je umístěna na úrovni horní kabiny, máte na exponovaném místě trochu času na vydýchání, ale ne moc – abyste na ledovém větru neprofoukli. Takže nahodit teplou vrstvu, shodit pásy a připravit se na sjezd, tepovku budete mít asi ještě vysoko, tak bude teplo i při sjezdu.

Skiareál Králický sněžník je obecně přívětivý ke skialpinistům. Samozřejmě, pokud budete dodržovat pravidla a budete znát podmínky, za kterých se na skialpech budete moci pohybovat na sjezdovce.

Korunu celému dni nasadil Matěj Bernát, stále ještě mladý (smích) sportovec, který během Snow Leopard Day, nastoupal přes 8849 výškových metrů, čímž splnil podmínky pro výzvu zvanou everesting (popisoval jsem jej zde – v sekci Everesting).

Akce není určena jen pro nadšené sportovce. Každý, koho baví sport a pohyb obecně byl vítán. Sešlo se zde mnoho výborných lidí a skvělých sportovců, kteří nemají skialpinismus jako primární sport. Takový Radek Brunner si dal výškové metry a oddychový výlet za sněhem jako součást své cesty za dalším Spartathlonem.

Mohli jste zde vidět opravdu sportovní ikony, ale i výletníky s dětmi, kteří využili příležitost zpestřit dětem sobotní den. A samozřejmě ty malé „potvory zrušit“, aby večer konečně odpadli a nechali rodiče večer trochu odpočinout.

Dynafit Snow Leopard Day, day není jen dnem, kdy můžete udělat něco pro ochranu ohrožených druhů, ale také to, kdy uděláte něco pro své zdraví a spojíte to s poznáním nových lidí, nového sportu. Ovšem základem je předpoklad, že umíte jakkoliv sjet sjezdovku, protože nahoru vyjdete vždy. Pokud ale neumíte na lyžích, může se stát, že dolů budete muset na lanovce anebo na bobové dráze, který byla i tento den v provozu (smích).

Celkem se akce zúčastnilo 2308 registrovaných skialpinistů (žen, mužů, ale i dětí), kteří registrovali 2 932 965 výškových metrů (z tohoto počtu 280 sportovců zadalo výsledky individuálně online). Do výsledku se počítá v roce 2023 mimořádně výškové metry, kterých dosáhli sportovci 4. března při individuálním závodě ISMF světového šampionátu v Boí Taüll, ve Španělsku.

Pokud jste o této akci nevěděli nebo jen uvažovali o účasti, ale nevyšlo vám to, přibližně stejný víkend nebo ten následující v roce 2024 si nechte volný ve svém kalendáři. Je to akce, která stojí za to.

V rámci letošního dne sněžného levharta věnoval DYNAFIT opět limitovanou kolekci Snow Leopard svému erbovnímu zvířeti. Vznikla ve spolupráci s designovým studiem Truly Design z Turína, které je známé svým stylem Mural art & graffiti. Kromě trička, truckerské čepice a čelenky zdobil grafický styl sněžného levharta poprvé také velkou tašku, trailové výkonnostní brýle Evo a lyže 97. 20 % z prodeje kolekce připadlo rovněž do celkové darovací sumy.

A teď ke krásným údajům za ČR.

  • 151 registrovaných účastníků
  • Na Dolní Moravě našlapáno celkem 171 708 výškových metrů
  • 1 Everesting  – Matěj Bernát (za cca 12 hodin) 8850m

40.226 euro pro Snow Leopard Trust a WWF

Od roku 2005 je sněžný levhart erbovní zvíře DYNAFITu a podstatnou částí loga značky. Ne však nadarmo: divoká šelma symbolizuje všechny hodnoty a vlastnosti, které DYNAFIT zastupuje, a také způsob, jakým se sportovci chtějí pohybovat venku na horách a na sněhu: rychle, lehce, vytrvale a s maximální účinností.Vzhledem k přetrvávajícímu ohrožení divoké kočky si DYNAFIT stanovil za cíl poskytnout příspěvek k její ochraně. DYNAFIT považuje podporu organizací jako jsou Snow Leopard Trust a WWF za podstatnou součást svého slibu udržitelnosti,který značka rok co rok rozšiřuje.

DYNAFIT je partnerem organizace Snow Leopard Trust od roku 2007. Nezisková organizace se sídlem v Seattlu byla založena v roce 1981 a je považována za nejrenomovanější a nejzkušenější organizaci svého druhu, která se věnuje ohroženým divokým šelmám. Od roku 2022 část darů ze Snow Leopard Day putuje také do Světového fondu na ochranu přírody (WWF = World Wide Fund For Nature). Organizace na ochranu životního prostředí působí aktivně již mnoho let v himálajském regionu, domově sněžného levharta. V různých projektech a iniciativách podporuje WWF nepálskou vládu a místní obyvatele, aby chránili zvířata a jejich prostředí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno