COMPRESSPORT 250 ČESKÝ RÁJ nanečisto. Jaký byl?

0

“Byl to super zážitek. I přes to, že šlo jen o testovací běh, bylo vše připravené a perfektně zorganizované. Dlouho nezapomenu na bolavý ranní výběh na Trosky za svitu vycházejícího měsíce … prostě pecka! Už teď se těšíme na září!” (Standa, účastník 250 nanečisto)

  • Charakter: Štafetový závod 8-mi členných týmů
  • Člen týmu poběží: 3 úseky po zhruba 10-ti kilometrech
  • Celková délka: 250 km
  • Celá trasa zde
  • Termín: 11.-12.9.2020 (NOVÝ TERMÍN)
  • Start: Turnov, Maškova zahrada, pátek 16:00-22:00 ve vlnách
  • Cíl: Sedmihorky, Kemp, sobota okolo 18:00
  • Párty: Sedmihorky, Koupák, sobota po 20:00
  • Startovné: 9600 Kč (snížené 8848 Kč)
  • Registrace zde

Více o závodu 

Byli jste jedni z prvních, kteří ohlásili přeložení závodu na podzim, konkrétně na 11.-12. září. Co se od té doby stalo a jaké jsou aktuální informace ze stanu organizátorů závodu COMPRESSPORT 250 ČESKÝ RÁJ?

Změně termínu předcházela operativní jednání v kempu v Sedmihorkách, tak abychom měli k dispozici kompletní cílové zázemí. Termín jsme tlačili co nejvíce k prázdninám, abychom měli ještě relativně krátkou noc a nehrozilo nebezpečí nočních mrazíků. Poté, co jsme změnu publikovali, následovaly skoro dva měsíce nejistoty a vlastně i zastavení všech organizačních aktivit. Potřebovali jsme získat novou motivaci a znovu se vrhnout do přípravy. Všechno naše obnovené úsilí vyvrcholilo minulý víkend (shodou okolností v původním termínu závodu), kdy jsme si sami pro sebe uspořádali takový malý závod „nanečisto“.

V čem „dvěstěpadesátka nanečisto“ spočívala?

Přichystali jsme na sebe zatěžkávací zkoušku před vlastním závodem. Takovou jeho simulaci. Zorganizovali jsme malý závod organizátorů, jejich rodinných příslušníků a kamarádů. Potřebovali jsme si ověřit, že se trať bude líbit, popisy úseků jsou jasné, časomíra a gps tracking šlape a tak dále. Trať nebyla až na výjimky značená a museli jsme se přizpůsobit koronavirovým omezením z hlediska počtu účastníků a jejich pohybu na předávkách. Na vlastní trase, kdy každý běží sám za sebe, to už problém není.

Trasu jste na několika místech změnili, proč?

Díky neustále se měnícím podmínkám ochrany přírody, kterým chceme samozřejmě maximálně vyjít vstříc, jsme mírně upravili trasu a díky tomu přibyla další atraktivní místa: v noci nádherně osvětlený zámek Humprecht u Sobotky a pak Riegrova stezka ze Semil do Železného Brodu. Věříme, že tato trasa je pro rok 2020 finální, ale i kdyby nebyla, Český ráj nám vždy nabízí nespočet krásných možností. Co se týká délky a náročnosti trati, tak tyto základní parametry zůstávají téměř beze změny.

Jaké máte reakce od účastníků?

Musím říct, že se celý víkend nesl v pozitivním duchu. Všichni vypadali velmi spokojeně, což nám potvrzovali během náhodných setkání i delších rozhovorů. V jedné naší whatsupové skupině dokonce padlo něco jako “trať je oslavou Českého ráje“, což nás nesmírně těší, protože to potvrzuje náš záměr přiblížit krásu a atraktivitu zdejší krajiny široké běžecké rodině z celých Čech a Moravy. Kromě toho běžci kvitovali, že trasa je skutečně kompaktní, a přestože nebyla nijak organizována podpora pro přejezdy, vše krásně a logicky navazovalo.

Jak jste si závod užili vy organizátoři?

Pro nás tři organizátory to byla jedinečná možnost si některé úseky taky proběhnout naostro v závodním tempu, protože při vlastním závodě nebude na běhání ani pomyšlení, a v rámci příprav máme všechny úseky proběhnuté pouze na pohodu. Znovu jsme zažili teamovou atmosféru, povzbuzování na předávkách, noční přesuny autem, běhání s čelovkami, sledování kamarádů, jak se jejich gps-tečky posouvají na mapě a všechno to ostatní, co dělají podobné štafetové závody tak atraktivními.

Co pro Vás bylo největší poučení?

Bude potřeba poskytnout dopředu co nejvíce informací, aby každý věděl, jaký terén ho čeká na jeho úseku a na co se má připravit během času, kdy neběží. Dále pak nepodcenit značení. Mít dostatek lidí na předávkách, aby nedocházelo k nervozitě při parkování. Publikovat online výsledky jednotlivých etap na našem webu a spoustu dalších detailů i zásadnějších věcí. Čeká nás první ročník a nechceme nic ponechat náhodě.

Jsem moc rád, že jsme se vyhecovali k uspořádání dvěstěpadesátky nanečisto a ještě jednou bych chtěl poděkovat všem, kteří nás v tom podpořili. Věřím, že si to všichni užili a společně se těšíme na opravdový závod na podzim. Kdo se ještě nerozhodl, registrace je stále otevřená, a do povoleními nastaveného limitu zbývá posledních 25 volných míst. Tak přijeďte!

Registrujte se i Vy!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno