Fotograf Jan Stria dokáže najít okouzlující místa všude

0

Věnuje se především krajinářské fotografie a jeho snímky často vyhrávají fotografické soutěže a můžete se tak s nimi setkat i na stránkách zahraničních časopisů . Fotograf Jan Stria dokáže najít dobrou fotku v podstatě ve všem. Ať už se jedná o fotku rejnoka kterou vyfotí na jeden nádech, krajinu v Podkrkonoší, nebo houbu někde v noci v lese.

Od Českého ráje přes Krkonoše, Šumavu až třeba po Jeseníky. Honza je výborný český fotograf přírody, a loni se dokonce stal absolutním vítězem soutěže Czech Nature Photo a letos byl první a třetí v kategorii Rostliny a houby a bodoval i v kategorii bezobratlí, kde bral třetí místo za fotku vážky. A jak sám poznamenal:

“Často se tam vracím a stále objevuji nová místa a zákoutí. Horské štíty Alp, Dolomit nebo členitá pobřeží Irska, Nového Zélandu jsou okouzlující, ale ty naše kopce mám v srdci,” říká.

Jak sám výše píšeš, k přírodě jsi měl vždycky blízko. Fotil ale od tebe někdo z rodiny?

Co si pamatuji z dětství, měli jsme doma ruský fotoaparát na film. Fotili se s ním momenty ze života, žádné umění. Koupelnu jsme čas od času přeměnili na temnou komoru a vyvolávali jsme fotky.

Jak se z tebe stal fotograf?

Vždy jsem měl blízko k přírodě, vyrůstal jsem na venkově a mám rád souznění s přírodou. Snažím se zachytit ty krásné a pomíjivé okamžiky a zprostředkovat je ostatním. Nejedná se jen o krajinu, ale i detaily.

Na základní škole jsem chodil do kroužku focení, to mě opravdu bavilo. Postupně jsem si pořídil nejprve kinofilmový kompakt, později digitální. Fotografování jsem se začal vážněji zabývat na konci roku 2012.

Fotografováním na plný úvazek se ale neživíš…

Pracuji v IT a fotografování je pro mě především relax. Rád trávím čas v přírodě, ať už pěšky, na kole nebo v zimě třeba na běžkách a zachycení okamžiku nebo atmosféry je pak příjemným bonusem.

Souhlasíš s námi, že se “s okem fotografa” musíš narodit?

Zřejmě ano, ale do jisté míry se to dá natrénovat. Já jsem měl vždy blízko ke grafice, ta mě dodnes baví, takže to asi tolik nevnímám. Stane se mi, že při focení ani tolik nepřemýšlím nad kompozicí a s výsledkem jsem pak moc spokojený.

Tuhle úžasnou fotku jsi nám vyfotil ty. Můžeš nám k ní říct něco víc?

Fotka vznikla při potápění na nádech s kamarády v Rudém moři. Krom focení zvířat jsem vyfotil i pár fotek pro pobavení.

Kolik % z toho je podle tebe dar a kolik “každodenní” tvrdá práce?

Možná bych řekl tak 50:50. Stále je na čem pracovat, objevovat a učit se.

Kolik z tvých cest do zahraničí je pouze dovolená? Jedeš si občas zafotit jentak sám pro sebe?

Na dovolenou si automaticky beru foto výbavu. Není ovšem pravidlem, že dovolená je automaticky podřízená focení, i když někdy to tak je. Například při ježdění na kole nebo na běžkách s sebou fotoaparát nevozím. Někdy se mi stane, že sjedu z plánované trasy a objevím mě neznámá místa. Pak se tam vrátím i s výbavou ve vhodný čas. Takto vzniklo dost mých fotografií.

Rád spojím focení s dalšími koníčky, sportem a cestováním. Třeba před loni jsem byl na dovolené s kamarády freedivery v Egyptě. Šlo tam v první řadě o potápění na nádech, v zátokách nebo jeskyních Rudého moře. I při tom jsem pod vodou pořizoval fotky a videa, tak vlastně vznikla i vítězná fotografie Czech Nature Photo 2019 Trnuchy modroskvrnné.

Které místo v ČR bys na focení doporučil?

Určitě Krkonoše. Jsou tam krásná zákoutí, horské louky, řeky a potoky, hřebeny a horské cesty – vybere si určitě každý. Velmi oblíbené je České Středohoří a samozřejmě i Českosaské Švýcarsko.

A co v zahraničí?

Mám rád volnost a nespoutanou přírodu, proto bych volil Irsko a Nový Zéland.

Jaké je pro tebe to nejvíc fotogencké?

Těch míst je opravdu hodně. Rozhodně Irsko, které je mým druhým domovem, žil jsem tam 5 let. Krásných míst je po celé Evropě spousta, není třeba cestovat daleko, slovenské hory jsou úžasné v každém ročním období.

Mohl bych vyjmenovat asi všechny státy, v každém lze nalézt kouzelná a jedinečná místa. Třeba Slovinsko, Francie, Španělsko. Asie je úplně jiný svět. Magický je i Nový Zéland.

Co pro tebe musí mít dobrá fotka?

Dobrá fotka musí zaujmout. Měla by diváka vtáhnout, vyprávět příběh. Stává se, že fotograf je z fotky nadšený, ale ostatní to tak cítit nemusí. Fotograf má fotku spojenou s nějakým zážitkem a pokud se nepodaří atmosféru zachytit na fotce nemusí to úplně fungovat.

Kolik procent fotek “vyhodíš”, protože s nimi nejsi spokojený?

To je těžké určit. Mám spousty fotek v archivu, ke kterým jsem se zatím nedostal. Raději totiž trávím čas venku, focením, než následným zpracováním. Na jednom místě často nafotím více fotek, všechny mohou být povedené, ale ve výsledku publikuji třeba jednu nebo dvě.

Který skladný, lehky, dobrý digitální kompakt bys doporučil našim čtenářům?

Abych se přiznal v kompaktech se moc neorientuji. Měl jsem možnost fotit Canonem G7X, s tím jsem byl spokojený. Záleží na cenové relaci. Měl jsem i dobrou zkušenost s kompaktem od Sony a vím, že i Panasonic je oblíbený.

Pokud zrovna nejsem Annie Leibovitz, stačí fotit jenom na automat?

Záleží co od fotek očekáváš (smích). Já jsem na zrcadlovce nikdy na automat nepoužil, takže moc neporadím. Věřím ale, že i na automat se dají udělat prima fotky. Já mám rád kontrolu nad výsledkem.

Která základní doporučení bys nám poradil?

Je to hlavně o všímání si světa kolem sebe, což může být dost subjektivní. Obecně platí, že fotka je hlavně o práci se světlem a to napříč fotografickými žánry.

Něco dalšího, třeba zapnutí gridu, nebo že by fotka měla být uprostřed, nějaká kompozice?

To nejde říct úplně jednoznačně, je to především o záměru fotografa. Někdy výborně funguje středová kompozice, někdy naopak třetinová. Zapnutí gridu je určitě jedna z funkcí, které mám nastavenou.

Můžeš nám poradit nějaká základní nastavení pro mobily, které už dnes fotí skutečně výborně?

Dle mé zkušenosti, výchozí aplikace fotoaparátu na mobilu většinou nemají tolik funkcí manuálního nastavení, na to jsou jiné aplikace. Mě se nelíbí různé “kreativní” módy včetně HDR, ty mám na mobilu vypnuté. Naopak již výše zmíněný grid mám zapnutý i na mobilu. Líbí se mi možnost focení panoramat pouhým posunem nebo třeba “fotokoule”.

Máme pro vás připravenou SOUTĚŽ! Chcete vyhrát od Honzy jednu jeho fotku a k tomu krásný wallpaper? Tak sledujte náš a jeho Instagram a napiště nám pod tuto fotku, která jeho fotka se Vám nejvíce líbí. Soutěž trvá až do konce dalšího měsíce, kdy vybereme jednoho z Vás.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno