Wadi Bih Run 2014

0

72 km dlouhý závod, písek, rozpálený asfalt, kamení, skalnaté hory… drsný Wadi Bih Run se koná pravidelně od roku 1993 a je nejstarším závodem pořádaným pro expaty (cizince) ve Spojených arabských emirátech.

Karolína Durdová pochází z Hodějic. S lehkou atletikou začala v rámci tenisového a basketbalového tréninku a později v atletických přeborech reprezentovala svoji základní školu. Nejraději ovšem běhá dlouhé tratě, kterým se také v současné době věnuje nejvíce. Karolína studovala na Klasickém a španělském gymnáziu v Brně, v roce 2010 získala prestižní dvouleté stipendium na Li Po Chun United World College v Hongkongu a poté v roce 2012 začala studovat na New York University v Abú Dhabí.

Zatímco v Česku jsem si v lednu z venkovního běhu donesla omrzliny, pár týdnů na to jsem se při závodu Wadi Bih v Ománu stihla i opálit. Během svých studií na New York University Abu Dhabi jsem se totiž stala členkou školního běžeckého týmu a jedním ze závodů, jehož jsem se zúčastnila, bylo i letošní Wadi Bih. 


Tento každoroční závod, jež začíná a končí v ománském městě Dibba, se letos v únoru konal již po dvaadvacáté. Tentokrát se na start postavilo 206 čtyř nebo pěti členných týmů s cílem zdolat kilometrové převýšení a 72 kilometrů dlouhou štafetu. I když jsme se po závodě všichni shodli na tom, že se jednalo o jeden z našich náročnějších závodů, výkon žádného z týmů nevypadal nijak hrdinsky, když byl později porovnán s výkony 106 sólo běžců a běžkyň, kteří si vybrali sólo variantu o délce 72 nebo 50 kilometrů. Pro zajímavost, nejlepší běžec a běžkyně v 50 kilometrové kategorii doběhli s časy 4:14 a 4:26, v 72 kilometrové kategorii pak s časy 5:56 a 7:16. Nejlepší tým ukončil 72 kilometrovou štafetu v čase 4:42.

 
Přespání na pláži, z níž se následující den brzy z rána vybíhalo, se již stalo v minulých ročnících tradicí, kterou ovšem letos většina z nás nedodržela. Z důvodu vysokého počtu účastníků jsme nakonec kvůli zdlouhavým pasovým kontrolám čekali přes šest hodin na hranici mezi Ománem a Spojenými arabskými emiráty a místo spánku na pláži jsme spánkový deficit doháněli v autobuse. Nicméně i díky tomu jsme neměli problém se vstáváním a mohli vyběhnout ještě před východem slunce, první týmy vybíhaly již po páté hodině ranní.

To byl původně i plán mého týmu, který byl ovšem pokažen tím, že jsme asi na hodinu ztratili našeho klíčového běžce, který usnul v zavazadlovém prostoru autobusu. Nicméně i tak se našemu týmu, pojmenovanému Fire-breathing Running Quackons! a složenému z pěti různých národností, podařilo odstartovat a doběhnout jako druhému v porovnání s našimi jedenácti univerzitními týmy a dvacátému třetímu celkově s časem 5:45.

Naše zastrašující jméno bylo doplněno ještě více zastrašujícím logem na kapotě našeho automobilového doprovodu (jež tam vydrželo první dva kilometry, poté třímetrový plakát utrhl vítr) a značně nápaditým žlutým oblekem, který jsme ovšem po prvních čtyřech kilometrech vyměnili za běžecké oblečení.  Některé týmy si ovšem svoji image drželi po celou dobu závodu, a tak se vám občas stalo, že jste předbíhali běžce v baletních tutu nebo s motýlími tykadly.

 
Vysoký počet účastníků se odrazil jak na pasové kontrole, tak při samotném závodě. Každý tým nebo sólo běžec měl jako doprovod automobil, jež vozil ostatní členy týmu na předem vytyčené zastávky na cestě, na kterých probíhala výměna štafety. Na tratích tak řešili kapacitní problémy spíše řidiči doprovodných vozidel než běžci samotní a především v druhé části závodu se často stávalo, že se na úzkých horských cestách tvořily kolony aut. Běžci se tak na vytyčená stanoviště občas dostávali dříve než zbytek jejich týmu. 


Wadi Bih mi svou jedinečností, náročností a hlavně skvělou atmosférou připomněl třeba 24 hodinový týmový běh, jehož jsem se zúčastnila pár let zpět při středoškolských studiích v Hongkongu na Li Po Chun UWC.  Skvělé vzpomínky na běžecké akce z Hongkongu nebo právě z Wadi Bih mě motivují k vyhledávání podobně jedinečných závodů i v budoucnu a já doufám, že jich ještě pěkná řada přibyde. 

25th Salomon Wadi Bih Run Fri 3rd & Sat 4th February 2017 – Run Report

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno