Trailová běžkyně Iveta Vlčková otestovala kultovní značku Nathan

0

“Driven by a real understanding of athlete needs, NATHAN’s team of innovators sweat the details, because it’s the details that help you push your potential.”

Kalifornská značka Nathan se specializuje převážně na běžecké doplňky zajišťující hydrataci a přenos drobností během výkonu. Její hlavní devízou jsou běžecké vesty a batůžky, dále ledvinky, běžecké opasky a softflasky do ruky. Nathan také vyrábí pomůcky pro zajištění bezpečnosti běhu, ve formě čelovek a jiných světelných a bezpečnostních doplňků.

Dostala jsem možnost prověřit několik následujících produktů zkušebním zátěžovým testem a zhodnotit, jakými pro mě byly při běhu společníky. Jednalo se o:

  1. vestu Nathan Vapor Howe 2 – 4L
  2. běžecký opasek Nathan The Hipster
  3. softflasku do ruky Nathan ExoShot
  4. tkaničky Nathan Run Laces

VestaNathan Vapor Howe 2 – 4L

Tato běžecká vesta byla dle informací výrobce vyrobena ve spolupráci s ultraběžkyní Stephanie Howe z materiálů, které pomáhají běžce udržet co nejdéle v pohodlí a v suchu a je konstruována výhradně pro ženské křivky.

 

Vesta má kapacitu 4 litry, je velmi lehká (178 g bez softflasek, 277 g s softflaskami). Součástí vesty jsou dvě softflasky s objemem 600 ml a s dlouhými brčky, díky nimž je možné za běhu komfortně pít.

Softflasky jsou vyrobeny z BPA a PVC free materiálu, který snese teplotu až 60° C. Jsou vybaveny dlahou, která zajistí, že láhev při úbytku tekutiny nesplaskne, neslepí se a zbylá tekutina se v láhvi neuzavře. Láhve se díky širokému a pevnému hrdlu dobře plní. Jejich místo na vestě je v předních kapsách na prsou. Vesta je také kompatibilní s hydrovakem (ten však není součástí vesty). V případě jeho použití se na zádech vesty nachází poutko na suchý zip, na nějž se hydrovak zavěsí.

Hadici hydrovaku lze poté protáhnout pravým nárameníkem vesty a konec šlauchu upevnit pomocí magnetů na pravou stranu zavírací přezky. Výbavou vesty je také bezpečnostní píšťalka uschovaná v malé kapsičce na pravém rameni.

Na přední straně vesty se kromě kapes na vaky nachází dvě větší kapsy s malými suchými zipy. Na levé straně, pod kapsou pro softflasku, je ještě jedna hlubší kapsička s voděodolným zipem a do určité míry voděodolným vnitřkem kapsy.

Na zádech batohu se ve spodní části nachází jedna podélná kapsa dostupná z obou boků. Do této kapsy se dobře umisťuje větší část oblečení. Dále jsou v zádech tři vertikální kapsy. První kapsa je zajištěna voděodolným zipem, a vnitřek je stejně jako u přední kapsičky voděodolný.

Další kapsa je objemná a zasahuje do celé oblasti zad, přičemž v horní části je možné ji uzavřít malým suchým zipem. Poslední kapsa (nejblíže k zádům) je určena pro případné použití hydrovaku a v horní části je opatřena již zmíněným poutkem pro zavěšení vaku. Látka, která přichází do kontaktu se zády, je provedena ze speciálního materiálu zajišťujícího lepší kontrolu teploty a vlhkosti na zádech běžce. Na vestě se nachází několik reflexních prvků pro dobrou viditelnost.

Co se do vesty vejde a jaké bylo pobíhání s vestou?

Vesta pojme relativně velké množství věcí. Já vestu prověřila  na cestách do práce i při delších horských bězích. Na cestě do práce mi vesta posloužila jako zavazadlo pro několik nezbytností, které se již nevejdou do běžeckého opasku (několik kusů oblečení, mobil, klíče, diář,…). Na krkonošských kopcích při běhu kolem 30 km si již beru svačinu v podobě tyčinek, vodu, také nepromokavou bundu, vrstvu suchého oblečení, čepici, rukavice, telefon a vždy emergenci alu fólii.

V takovém případě už je nutné obsah vesty dobře rozložit, aby po cestě nijak netlačil a neposkakoval. Mně se u vesty osvědčilo nechat kapsu nejblíže k zádům prázdnou, čímž mohla záda lépe dýchat. Oblečení, které nebudu cestou vyndávat a nasazovat, ukládám v největší středové kapse v igelitovém obalu. V úplně zadní kapse, která je voděodolná, lze mít bez použití igelitového sáčku drobné kousky oblečení, jako jsou rukavice a čepice.

Zadní podélná spodní kapsa se osvědčila pro bundu, rychle a lehce se do kapsy sáhne bez sundávání vesty ze zad. Vzhledem k poměrně vlhkému a chladnému počasí jsem po horách běhala pouze s jednou softflaskou umístěnou v náprsní kapse. Po vypití jde měkká láhev rychle a jednoduše vyndat a díky velkému a pevnému hrdlu dobře napustit i z potůčku. V druhé náprsní kapse jsem našla místo pro svačinku a telefon.

A jak vestu hodnotím?

Jako hlavní pozitivum vesty vidím jakési splynutí s tělem běžce, kdy přes menší či větší naplnění vesta drží a obsah na těle neskáče, nikde vás neškrtí a netlačí.

Vzhledem k hladkosti švů a látky obecně věřím, že v letním období zvládne mít běžec vestu přímo na těle bez pozdějších oděrek (pouze domněnka, nevyzkoušeno). Obslužnost vesty ze zad vyžaduje větší flexibilitu v ramenních kloubech, avšak s výjimkou kapsy na zip je to realizovatelné.

Podívám-li se na vestu kritickým okem, vytkla bych ji jednu skutečnost, kterou na ni ve finále také oceňuji. Jde o její barevné provedení – bílá v kombinaci s růžovou působí velmi křehce a žensky, je však velmi citlivá na umazání. Vestu tedy jen tak nebudete chtít položit na zem a v podstatě nikam. Tím si malinko komplikujete život. Kdo by ale nechtěl trpět pro krásu?

Koupit zde

Opasek Nathan The Hipster

Běžecký opasek je velmi zajímavá designová alternativa k mnoha variantám běžeckých ledvinek. Opasek je vyroben z 86% nylonu a 14% spandexu, je tedy pevný a zároveň pružný. Po celém jeho obvodu je pomocí spodního a horního překladu látky vytvořena kapsa. Tato kapsa je šikmými příčnými švy rozdělena na čtyři díly (jako na ovále, dvě rovinky – záda a břicho a dvě zatáčky – boky). Díky kombinaci překládané látky a švů není pro udržení obsahu v páse zapotřebí zip.

Co všechno se do pásu vejde?

Klíče, kapesníčky, větrovka, rukavice, telefon o velikosti uhlopříčky až 5,5“ (v případě velikosti pásu XS), gely nebo měkká běžecká láhev s objemem 300 ml. Je toho opravdu relativně hodně a záleží pouze na komfortu, jaký při běhu vyžadujete. Logicky čím více věcí s sebou tím menší běžecký komfort.

Osobně jsem si tento typ „běžeckého zavazadla“ oblíbila pro tempové tréninky či regenerační běhy, kdy s sebou nenesu příliš věcí. Potřebuji uložit klíče a rukavice, které cestou často odkládám a chci poslouchat muziku.

Pás umísťuji na vrchní vrstvu oblečení (případně pod větrovku) do úrovně sníženého pasu až boků. V případě použití na vrchní část oblečení oceňuji barevnost pásu, který dokáže pěkně podtrhnout běžecký top.

Je vhodné dobře zvolit velikost pásu tak, aby skutečně natěsno obepínal tělo a při běhu držel pozici. Tento požadavek pás plní jak při tempech, tak i regeneračním klusání, zvolenou pozici neopouští a není třeba za běhu upravovat. Jednu nevýhodu, kterou jsem na páse pocítila, ale která je však v tomto ročním období výhodou, je „hutnost“ pásu.

Pás je vyroben z celkem silné tkaniny a díky systému překrývání je na těle najednou o dvě až tři vrstvy více. Tím dochází k lokálnímu zahřívaní těla. V zimě to jistě oceníte, v létě z toho pravděpodobně až tak nadšení nebudete.

Celkový dojem?

Velmi dobrý. Pás se velmi dobře obsluhuje přímo za běhu, absence zipu odstraňuje zápasení.

Koupit zde

Handheld do ruky Nathan ExoShot

Softflaska opatřená obalem z nylonu a polyesteru, s poutkem na ruku a kapsou na drobnosti. Takto jednoduše by se dala popsat vychytávka, která si zprvu nezískala moji pozornost. Poutko připomínající rukavičku u běžeckých holí se nasadí na dlaň, díky tomu není třeba láhev permanentně svírat v ruce a dlaň se může při běhu mírně uvolnit.

Poutko má unisex nastavitelnou velikost pomocí stahovací gumičky a plastové přezky, padne tedy do každé ruky a je jedno, jestli je pravá, nebo levá.

Softflaska má objem 355 ml a je vyrobena z PVC a BPA free materiálu. Ve stěně softflasky je umístěna plastová dlaha, která zajistí, že láhev nesplaskne, neslepí a tekutina se v láhvi neuzavře. Ve víčku láhve je posuvný kroužek, kterým je možné uzavřít průchod pítka. Manipulace s tímto bezpečnostním uzávěrem je nepatrně obtíženější, ale jde o velmi zajímavý detail, který se v některých okamžicích může zdát jako velmi šťastný.

Tekutinu ze softflasky dostanete klasicky skousnutím pítka. Na přední straně obalu se nachází poměrně velká kapsa, která dokáže pojmout malý telefon, klíče nebo jiné drobnosti.

Poutko je k softflasce připojeno na horní a spodní části láhve pomocí poutek se suchým zipem a cvočku. Je odnímatelné a stejně jako obal lze vyprat.

Příruční láhev jednoznačně ocení běžci, kteří rádi běhají s vodou. Výhodu spatřuji v možnosti sloučit potřebné věci pro běh do jednoho balíčku – pro letní a teplé běhy dobrý pomocník. V tomto zimním období, kdy osobně již hodně nosím rukavice, které poměrně často sundávám, se použití s poutkem do ruky trochu tluče.

Celkový dojem?

Pozitivní, velmi zajímavá pomůcka pro horké letní dny.

Koupit zde

Běžecké tkaničky Nathan Run Laces

Tkaničky! Téma samo pro sebe, malichernost a kolikrát big trouble. Už jste běželi intervaly nebo dokonce závodní rovinku, kdy se najednou vaše bota rozvázala? Zastavit, zavázat nebo pokračovat a šermovat nohama tak abyste se nezabili?

Triatlonisté tenhle systém dobře znají, protože tak ušetří čas v depu a jedna nejmenovaná značka obuvi podobný typ tkaniček používá v základu bot. Pokud však preferujete výběr boty podle jiných požadavků, než je typ zavazování, jsou tu tyto parádní tkaničky různých barev. Délka tkaničky je v základu tak dlouhá, že by vystačila na kozačky.

Tkaničky protáhnete šněrováním a jejich délku zvolíte podle vašich potřeb. Nasadíte kompresní dílek, který nahrazuje vázání a na zastřižený konec tkaniček přicvaknete přiložené koncovky zajišťující netřepení konců. Pak už je to rychlovka, žádné dvojuzlíky, žádné rozvázané tkaničky, žádné bojování se zataženým uzlem na konci běhu. Jak zavážete, tak rozvážete.

Celkový dojem?

Pecka!! Potřebuji víc než jeden pár. Jsem nadšená a doporučuji všem tkaničkovým vzteklounům.

Koupit zde

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno