Slzovka – připravuje se z ní nápoj čínských mudrců a je skvělá pro detoxikaci

0

Hledáte chutnou bezlepkovou přílohu nebo přemýšlíte o jarní očistě těla? Pak určitě vyzkoušejte slzovku!!!

Slzovka (říká se jí také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

Tato semena divoké trávy jsou podobná ječmenu a umí krásně pročistit organismus.

Slzovka podporuje funkci sleziny a odvádí z těla nadměrnou vlkost. Pomáhá detoxikovat, snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje imunitní systém. Navíc ji oceníte i při zvýšeném krevním tlaku nebo cholesterolu.

Příznivě také působí při boji s akné a jinými zánětlivými či hnisavými procesy na kůži a výrazně pomáhá ulevit při otocích a bolestech svalů a kloubů.

Působení dle tradiční čínské medicíny (TCM)

  • posiluje slezinu a vylučuje vlhkost
  • vylučuje hlen a odstraňuje blokády
  • ochlazuje horkost a vylučuje horké toxiny
  • posiluje energii Qi ledvin a plic
  • reguluje energii QI a harmonizuje střední ohniště

Slzovka je cenná především pro vysoký obsah aminokyselin, betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné formě. 

Odvar ze slzovky je známý jako tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater.

V prodejnách se zdravou výživou se dá koupit doplněk nazvaný Čaj čínských mudrců, jehož základem je právě slzovka (je to směs tradiční čínské medicíny, kde je z 90 % zastoupena slzovka obecná a z 10% kůra mandarinky – níže najdete recept, jak si nápoj ze slzovky připravit doma).

Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat. Proto pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje “špatný” cholesterol a zejména ženy ocení její příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Tvrdí se, že dokonce zpomaluje šedivění vlasů. No tak řekněte, nestojí slzovka za vyzkoušení? Já na ní oceňuji hlavně to, že chutná i dětem jako příloha nebo do polévky.

Slzovka je bezlepková. Je tedy vhodná při celiakii a pro všechny, kteří chtějí ve stravě omezit lepek.

Hlavní využití slzovky:

  • při detoxikaci organismu
  • při redukci váhy
  • při celkovém zahlenění
  • při zánětech močového měchýře
  • u otoků a bolestech kloubů i svalů
  • pokud máte bradavice nebo akné
  • při střevních parazitech a zažívacích obtížích
  • chcete hezčí pleť a vlasy

Použití v kuchyni:

  • vařená jako příloha
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařená rozmixovaná jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných
  • umletá – na zahuštění omáček

Slzovku vždy řádně propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte. V receptech bývá uvedeno minimálně 30 minut, nic však nezkazíte, když si slzovku namočíte den předem. K slzovce připravované naslano je vždy dobré přidat při vaření kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření vyjmete, nebo ji  rozmixovanou můžete přidat do jídla. Pro obohacení o minerály, můžete k slzovce při vaření ještě přidat některý druh mořské řasy.

Slzovková voda

Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký i studený. Slzovku před vařením propláchněte a namočte na cca 1 hodinu do vody ( na 1 šálek slzovky 15 – 20 šálků vody) . Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky hodinu při mírném varu. Toť vše. Nápoj můžete dochutit citronem.

Uvařenou slzovku využijete jako přílohu, do polévky, přidat ji můžete i do kaší, pomazánek nebo nákypů.

Nedávno mě napadlo zkusit uvařit slzovku v kokosovém mléce. Pak jsem “kaši” lehce dosladila medem, přidala jsem kousek banánu a skořici. Jako snídaně naprosto ideální a pochutnali si v rodině i ti, co příliš nemusí vločkové kaše 🙂

SPORTOVNÍ VÝŽIVA PRO LEPŠÍ VÝKONY, ZDRAVÍ I TVAROVÁNÍ POSTAVY – registrace na nové termíny našich kurzů jsou v plném proudu

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!