Romana Gajdošová: nejlepší slovenská triatletka a Mistryně Evropy v aquatlonu do 23 let

0
fotka: Stefan Drgon

Olympijský triatlon na Slovensku není jen Richard Varga. Do povědomí se stále více dostává i 24 Romana Gajdošová, která myslí i na Olympijské hry v Tokiu v roce 2020. To, co dokázala už je poměrně hezká sbírka úspěchů. 4. místo Evropský pohár v triatlonu, 9. místo Světový pohár v triatlonu a navíc Mistryně Evropy v aquatlonu do 23 let.

Ke sportu tě Romano přivedla mamka, která se umí postavit ke sportům od lezení na stěně až po půlmaratón ale sama nikdy nesportovala na vrcholové úrovni. Nelituje toho teď, když nejsi vůbec doma (smích)

Nemyslím si, že by to ľutovala, teší sa z úspechov a cieľavedomosti svojich detí. Hoci sme doma menej spoločné chvíľe si potom o to viac vážima a užívame. Mamka nie je typ, že by nás držala pri sebe ako v zlatej klietke, naopak nás v našich aktivitách veľmi podporuje.Tento rok ma napríklad bola povzbudzovať na WTS v Leeds.

Už necháváš Richarda Vargu v bazénu aby se za tebou alespoň trochu mohl vyvézt a stačil ti?

Myslíš, že by sa Rišovi chcelo pretekať keby som ho porážala v jeho najsilnejšej disciplíne? (smích) On je vo vode doma, ja som superman v neoprene ale bez neho je plávanie stále mojou slabinou.

Ale teď vážně… Plavání prý byla tvoje nejhorší disciplína. Už není, třeba díky tvému příteli, který je výborný plavec?

Je to už oveľa lepšie ako keď som pred piatimi rokmi prišla do Brna, vtedy som na EP bojovala o to aby som z vody neliezla posledná. Čelda ma motivuje a občas demotivuje tým ako rýchlo dokáže plávať. (velký smích) . Nemám rada keď ma niekto doplaváva o bazén.

S triatlonem jste začínaly obě se sestrou. Ještě ho také dělá, nebo už běhá jenom za klukama (smích).

Myslím, že skor chlapci behajú za ňou, je šikovná, pekná, športovkyňa…(smích). Triatlonu sa venuje už iba rekreačne. Po tom ako začala študovař VŠ v Dánsku na triatlon neostalo toľko času. V lete sa ale triatlonu venuje aj ďalšia mladšia sestra Naty.

Takže taková rodina Ingebrigstenů?

Dá sa to tak povedať, akurát nie na vrcholovej úrovni (smích). Ale športuje celá rodina.

Ještě pořád tě baví co jsi řekla někde v minulých rozhovorech. Že “triatlon je velká dřina” a to máš moc ráda?

Áno ešte stále ma to drží. Bavia ma všetky tri disciplíny a možnosť trénovať v prírode a na miestach ako St. Moritz alebo Kanárske ostrovy to je ako za odmenu. Dlhé behy s lese, cyklistické tréningy, kde si obklopený horami je proste paráda.

Pořád trénuješ okolo 20 hodin týdně, nebo jsi ještě přitvrdila?

V priemere to asi na 20h týždenne vyjde. V sezóne medzi pretekami sa stane, že odtrénujem iba 12h na sústredeniach sa však tréningová záťaž može vyšplhať aj ku 30h. Jedno ale viem, pokiaľ si chcem udržať plaveckú formu musím tomu venovať aspoň 6h týždenne bez ohěadu na preteky.

Jaké jsou tvoje nejlepší čas časy na olympijskou distanci pokud bys je šla samostatně?

Okrem behu som si samostatné disciplíny na pretekoch nikdy nevyskúšala. Škoda, že mi to v lete nevychádza na atletické MSR. Minuloročným osobákom na 10km (36:22) som splnila limit na atletické ME do 23rokov.

Studuješ stále v Brně a tvůj trenér je jeden z našich nejlepších bývalých českých triatletů Tomáš Kočař?

Bakalárske štúdium som tento rok v januáry úspešne ukončila a na magisterské som sa zatiaľ neprihlásila, takže tento rok som na skúšku profi triatlonistka (smích). Olympijská kvalifikácia sa už začala, tak usilovne zbieram body. Áno trénuje ma Tomáš Kočař a práve on ma na mojom plaveckom zlepšení veľmi veľké zásluhy.

Takže se vydáte na tréninku občas s jeho synem, také výborným triatletem Lukášem?

Áno s Lukášom sa občas vídame na bazéne alebo v masérni, nejaký čas sa o nás stará ako masér a fyzioterapet.

Z týmu Ekol se stala stáj Konrad Tools. Co nového to přineslo?

Zmena názvu tímu je spojena so zmenou titulárneho sponzora, prinieslo nám to nové tímové farby, kvalitnejšiu výbavu na hlavne istotu, že aj naďalej budeme mať v tíme perfektné zázemie kvalitné tréningové podmienky.

Jak tento rok probíhala příprava? Jsi spokojená s dosavadní sezónou?

Príprava na sezónu prebehla veľmi dobre, ako som už spomenula tento rok som mala možnosť pripraviť sa ako profík a najazdiť, nabehať, naplávať množstvo kilometrov na Kanárskych ostrovoch alebo v nadmorskej výške. Zranenie aj choroby ma obchádzali takže som trénovala bez obmedzenia.

Vrchol pro tebe byl před dvěma týdny (9.8.) na ME v Glasgow. Jak jsi prodala přípravu?

To, čo som natrénovala som predala na 80%, pretože posledné tri týždne pred pretekmi som kvôli zraneniu nohy musela obmedziť beh. S výsledkom som aj napriek tomu spokojná.

A pak tě čeká MS v Austrálii…

To bude pre mňa ďalším vrcholom sezóny, v elitnej kategórii to pre mňa bude prvé “Majstrovstvá sveta”. Veľmi sa tam teším, preteky v teple mi sedia a je to výzva, bojovať v takej silnej konkurencii. Po Svetovom pohári v Lausanne tento víkend ma čaká posledná časť prípravy.

Kolikátá jsi ve světovém žebříčku?

Momentálne som 80.v ITU Svetovom rebríčku a 48. V olympijskom kvalifikačnom rebríčku. Túto sezónu sa úspešne držím v prvej stovke.

Je to pořád tak, že na Slovensku vlastně nemáš konkurenci? To tam triatlon “nikdo” nedělá, nebo jsi vážně tak dobrá?

Asi som vážne tak dobrá, haha. Na Slovensku pretekám veľmi málo pretože medzinárodných a hlavne kvalifikačných pretekov je každým rokom viac a viac takže je kľudne možné, že by ma niekto prekvapil (smích).

Ještě stále je tvůj největší sen Olympiáda v Tokiu v roce 2020? Jak jsi od něj daleko?

Áno mojím snom je najbližšia letná Olympiáda a nie som ešte ani v polovici cesty. Prvý kvalifikačný cyklus (1 rok) sa končí v máji 2019. Pozitívne ale je, že v simulácii olympijskej štartovej listiny figurujem.

Jaká je výhoda mít za partnera špičkového triatleta? (pozn. redakce. Romana chodí už nějaký pátek s Honzou Čelůstkou)

Výhoda je to obrovská. Minimálne polovicu roka prežijeme na cestách (sústredenia, preteky), ak by jeden z nás mal normálne zamestnanie boli by sme veěmi často oddelený. Takto si sústredenia a preteky môžeme plánovať spoločne. Honza mi veľakrát poradí a navzájom sa chápeme, pre veľa ľudí je spánok do obedu divný (smích). Život profi športovca má však trošku iný režím.

Trénujete spolu často? Nepřemýšleli jste někdy o tom, že tě třeba bude trénovat?

Trénujeme spolu plávanie, a volnejšie tréningy, v ostatnom mu nestíham, to by som musela byť minimálne Flora Duffy.

Prý ráda vaříš a pečeš. Zajímáš se hodně o stravu a připravuješ si třeba i něco sama na závody, nebo trénink?

Varím aj pečiem rada ale musím si na experimenty nájsť čas. K tréningom si nič špeciálne nepripravujem ani so stravou nijako nevymýšľam. Keď na sústredení trénujeme trojfázovo a varíme si sami snažíme sa skĺbiť aby sme v kuchyni strávili, čo najmenej času ale najedli sa, čo najkvalitnejšie.

Na jakém vybavení trénuješ/závodíš a kdo tě v současné chvíli sponzoruje?

Jazdím na Cube Litening, ktorý mi poskytol Jízdni kola Tomáš Kočař , už piatym rokom obúvam bežecké topánky od New Balance a vždy si dokážem vybrať objemovky, tempovky aj závodky. Moje najobľúbenejšie sú Fresh Foam Zante. V neoprene Aquaman Bionik som ako ryba a od začiatku roka regenerujem a behám v ponožkám a kompresnom oblečení od CEP. Na vyšší level posunuli moju regeneráciu a cestovanie hlavne na mieru vyrobené kompresné nohavice. CEP.

fotka: Stefan Drgon


Kam ti aktuálně můžeme přijít zafandit?

Na začiatku sempembra (2.9.) budem pretekať Svetový pohár v Karlových Varoch, tam je to krásne aj náročné, dva týždne na to je Grand finále na Gold Coast a hneď po tom Svetový pohár v Číne. Karlove Vary ale naozaj stoja za výlet (smích).

Máš teď prostor komukoliv poděkovat…

Za to aké mám tento rok výborné podmienky som vďačná svojmu českému tímu Konrad tools team, Slovenskej triatlonovej únii, Športovému centru polície a taktiež Slovenskému olympijskému výboru. Za mojimi úspechmi ale stoja aj rodina, priateľ, tréner a tréningoví parťáci v Brne a Košiciach.

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci s CEP krásnou SOUTĚŽ o podkolenky a jeden soukromý trénink pod vedením Romany!

Stačí jednoduché. Napište nám pod tento článek, nebo FB post tip jak Romana zajede teď v Karlových Varech a na MS v Austráli na Gold Coastu a olajkujte FB stránky CEP Hlasovat můžete až do výsledku obou soutěží. Poté Romana vybere jednoho výherce, který se může těšit na tuhle super cenu v (soutěžit mohou pouze ti, co si tipnou umístění, nebo čas na obou závodech).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno