Petr Soukup – vítěz Pálava Race 2019

0

Petra Soukupa asi naším čtenářům nemusíme představovat. Ale pro jistotu použijeme to, co má na svých webových stránkách.

“Narodil jsem se 2.7. 1987 v Jičíně a po žákovské kariéře orientačního běžce a průměrného plavce jsem v sedmnácti vyhrál MČR ve sprint triatlonu, takže o mé triatlonové dráze bylo rázem rozhodnuto. Když mi došlo, že na olympijský triatlon jsem sice pomalý, ale zase dokážu poměrně dlouho trpět, zacílil jsem definitivně na Ironmanské distance. Svůj první Ironman jsem šel v r. 2015 v Podesdorfu v čase 8:52 a zisk prvního místa v AG mi jen potvrdil myšlenku, že se pro medaile budu rád trápit i nadále.

Jako většina vrcholových sportovců jsem i já spojil užitečné s nezbytným a vystudoval FTVS UK, obor Tělesná výchova a sport. Pokud zrovna netrénuji sám sebe, pomáhám svým svěřencům na jejich cestě za sportovními sny. Zatímco mě táta vedl ke sportu, maminka říkala „Péťo, prvně studia!“. Tak jsem pro jistotu vystudoval i obor Fyzioterapie. Vím, co vás bolí, jak se to jmenuje v latině a jak to uvolnit. “

2004 Mistr Evropy v terénním triatlonu (do 19 let)
2004 Vicemistr světa v terénním triatlonu (do 19 let)
2009 Mistr Evropy v dlouhém triatlonu (do 23 let)
2010 ME v dlouhém triatlonu (10. místo) a MS v dlouhém triatlonu (17. místo) v kategorii ELITE

CTP PálavaRace 2019

Takový byl letošní ročník CTP PálavaRace, krásný, slunný ale i drsný a náročný.Děkujeme všem, kteří našli odvahu se utkat s tratí, zároveň i těm, kteří fandili svým favoritům, a také těm, kteří se jako dobrovolníci snažili cestu letošním peklem borcům na trati ulehčit!A v neposlední řadě i všem sponzorům za jejich podporu!Díky všem a těšíme se na další ročník 2020 😉

Zveřejnil(a) Doksyrace – Pálavarace dne Úterý 3. září 2019

Tento rozhovor bude především o tvém posledním vítězství, tedy Pálava Race. Takže pojďme hned zostra. Ani překrásné moravské slunce tě nepřesvědčilo, že by ses měl vzdát Braníku a koupit si sklep? (smích)

Ne (bez smíchu).

Kolikátý to byl již tvůj (vítězný) start na tomto závodě a co tě sem už poněkolikáte přivádí?

1.misto Petr Soukup

Zveřejnil(a) Doksyrace – Pálavarace dne Neděle 18. srpna 2019

Byl jsem zde celkem 3x. Moje bilance je 2. místo 2017, 1.místo 2018 a 1. místo 2019. Vždy to byl závod spadající do Českého poháru, takže se zde pravidelně schází ti nejlepší z domácí scény. Navíc mám rád teplo, závod mi dobře vychází termínově a moravská nátura mě nepřestává bavit.

Na závod jsi přijel o trochu dříve. Takže přece jenom bylo to víno, nebo alespoň ta veselka (smích).

Do místa závodu jsme dorazili s přítelkyní již v pátek večer. Bohužel zklamu, ale já jsem se po dobu pobytu vína nedotkl. Veselek jsem viděl a hlavně slyšel hned několik hlavně v noci, takže jsem o nic nepřišel a krásně se vyspal (pláč).

Na Pálavě to bude asi vždycky hodně “horké”, tak trochu jako na Lanzarote, akorát bez moře?

Před 3 lety jsem zde zažil déšť a relativně chladné počasí, ale je pravda, že to byla spíše výjimka. Standardně se očekává počasí podobné Lanzarote s menším větrem.

Díky tvému startu na Havaji nemáš asi s teplem problém, viď?

Pokud bych si měl vybrat mezi závodem v 5°C nebo 35°C, mám jasno. Teplé počasí mi vyhovuje více.

“Bál” ses vůbec někoho ze startovky?

Do závodu jsem nastupoval jako největší favorit, ale podobná situace byla i na CZECHMANOVI, a jak to dopadlo… Proto mám respekt před každým, kdo se postaví na startovní čáru.

A pojďme rovnou k disciplínám. Jak se ti plavalo? Prý to bylo trošku jako na legendárním surf spotu ve Francouzské Polynésii na Teahupo (smích).

2 okruhy určitě příjemná změna oproti minulým ročníkům. Stav vody byl standardní a teplota povolovala neopreny, za což jsem byl rád. Vítr nám lehce zvlnil hladinu vodní nádrže a především při cestě zpět bylo o zábavu postaráno. Nicméně nebyl to zas takový extrém. S prvním okruhem jsem spokojený, držel jsem se na dosah první dvojice. Ve druhém jsem již bojoval osamoceně a ztráta hodně narostla.

Ztrátu z plavání jsi ale během několika km dokázal na 90 km trati okolo Nových Mlýnů smazat…

Na kolo jsem naskakoval jako třetí závodník. Během 5 km jsem se posunul na druhé místo před Filipa a okolo 10. km jsem již byl ve vedení. První pozici jsem si uhlídal až do samotného konce a náskok pomaličku navyšoval.

A pak už následovala tvoje nejlepší disciplína – tedy 21,097 běhu. Byl jsi jediný, kdo dokázal běžet v tom vedru takhle rychle (klobouk dolů před tvým výkonem)!

Rozhodně bych neřekl, že jsem běžel rychle. Výsledný čas 1:26 patří k mým nejpomalejším půlmaratonům, ale vzhledem k podmínkám jsem nebyl schopen předvést lepší výkon.
Jak jsi spokojený se svým výkonem? Zatopil ti vůbec někdo? Závod jsi totiž dokončil před druhým v pořadí docela o parník…

Připoměňte si atmosféru letošního Doksyrace – Pálavarace 🤩

Zveřejnil(a) Triatlon nás baví dne Úterý 20. srpna 2019

Může se zdát, že od 10. km jsem měl závod plně pod kontrolou, ale nebylo tomu úplně tak. Vojta Rakušan mě nenechal klidným. Zaprvé jsem ho vůbec neznal (za to se ti, Vojto, omlouvám) a tak jsem nevěděl, co mám čekat. Na začátku běhu jsem dostal informaci, že je za mnou Rakušan a já to pochopil tak, že se jedná o závodníka z Rakouska.

Z Čechů zde není mnoho lepších běžců než jsem já, ale Rakušany moc neznám a začal jsem si říkal, co když to je nějaký blázen, co poběží 1:15… Navíc při vzájemném míjení se na trati vypadal dobře. Lehký krok a úsměv na tváři. Naštěstí náskok se stále navyšoval a poslední okruh jsem si mohl konečně trochu povolit a vychutnat.

Jak jsi spokojený s celým závodem a jeho organizací? Co bys vyzdvihnul a co naopak by se mohlo podle tebe zlepšit?

Smekám klobouk dolů před Tomášem, který celý závod řídí a i přes nepřízeň osudu závod nezrušil. Klobouk dolů a velký respekt. Každý rok se snaží o vylepšení zázemí a servisu pro závodníky. Určitě byla dobrá volba umístění druhé občerstvovací stanice 1 km před otočku, takže na trati bylo ve výsledku o jednu občerstvovací stanici více než loni.

Převlékací stany určitě mnoho závodníků také využilo a sešli se zde snad všichni profi fotografové, co jsou na akcích ČTA, takže vzniklo mnoho kvalitních fotek. A co zlepšit? Osobně jsem to nezaregistroval, ale na závodníky, kteří si cyklistiku vychutnávali o trochu déle než já, prý nezbylo mnoho bidonů s vodou a ionty. To je v tomto počasí vražedné a je potřeba, s tím do příštího ročníku více počítat.

Uvidíme tě na startu i příští rok?

O příští sezóně ještě nemám pevnou představu, takže nechci nic slibovat. Na Pálavu mám však jen ty nejlepší vzpomínky a vždy se sem budu rád vracet. Uvidíme…

Pojďme se teď podívat ještě nazpět do tvého závodního kalendáře… Jak jsi spokojený se svojí PRO kariérou? Pojď si dát známku jako ve škole!

PRO kategorie je opravdu oproti age-group odlišná a člověk si na to musí zvyknout. Hodnotím se za 3.

Co se vlastně u tebe po Havaji změnilo? Máš víc práce? Více trénuješ, nebo?

Popravdě se toho mnoho nezměnilo. Ruch okolo mého výkonu ustal po našem odvysílání filmu “226 na krev” v hotelu Diplomat a já se vrátil do starých kolejí. Největší změnou je stabilní přítelkyně, v níž mám velkou podporu. Práce mám stále podobně a v tréninku jsem začal plavat s plavci USK pod vedením paní Passerové. Více se zaměřuji na intenzitu, ale objemy jsou velice podobné.

Podlé tvého webu se ti asi nejlépe povedla půlka 70.3 Lahti, naopak Challenge Salou byl asi nejslabší…

Challenge Salou byl můj první PRO start a dostal jsem slušnou nakládačku. Ve Finsku jsem již podal kvalitní výkon, ale stále jsem nebyl spokojený se svým cyklistickým výkonem. Zatím nejlepší výkon jsem podal na Challenge Prague, bohužel výsledek tomu zas tak neodpovídal, ale důležité závody jsou teprve před námi.

Do toho sis střihnul i pár pouťáků…

Pouťáky jsou důležité v rámci přípravy na stěžejní závody a pro vypnutí hlavy. Stále je potřeba se tím bavit a to je občas na světové úrovni složité. Proto mám rád závody pořádané u nás v kraji nebo seriál Král Středohoří.

Kde tě uvidíme ještě tenhle rok na startu?

Tyto závody jsou na 95 % jisté:
31.8. Pilman MČR
14.9. Klasik duatlon Příbram
29.9. Ironman 70.3 – Portugalsko, Cascais
26.10. Ironman Malaysia

Máš už nějakou matnou představu o tvém závodním kalendáři pro rok 2020?

Nyní se soustředím na tuto sezónu. Co bude po Ironman Malaysia se uvidí…

Máš možnost komukoliv poděkovat…

Rád bych poděkoval přítelkyni, trenérovi, nejbližším kamarádům a partnerům, bez kterých bych se triatlonu nemohl věnovat na této úrovni. Jmenovitě LT-PROJEKT, Mizuno, 2XU, Královéhradeckému kraji, Městu Jičín a Nová Paka, Tree of Life, YOGI, Compressport, Seco Group, Usušil a syn, Inkospor, Fly4sport, Oakley, MultiSport a Garmin.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno