Olympijský triatlet Jan Čelůstka: “Sport je obchod. Takže kde jsou peníze, jde nahoru i sport”

1

Jan Čelůstka závodí v triatlonu od roku 2003. Mezi jeho nejlepší výsledky patří 4. místo na SP v Koreji 2010, v roce 2013 bral 1. místo na ME v terénním triatlonu, vyhrál MČR na olympijských tratích a celý ČP či v loňském roce 14. místo na ME v OH triatlonu. Na londýnské olympiádě byl třicátý. V loňském roce skončil sedmý ve sprintu Světového poháru v Mexiku a na začátek sezóny obsadil famózní devatenácté místo v Abu-Dhabí.

Určitě nepřehlédněte s Čeldou náš první rozhovor zde:

Úvod sezóny Světového poháru v Abu-Dhabí ti neskutečně dobře vyšel, na to, že to byl podle tvých slov jen test…

Ano, byl jsem docela překvapen. Měl jsem za sebou objemové období a zhruba 4 rychlejší tréninky. Jel jsem do Abu Dhabí bez nějakých očekávání. Chtěl jsem se jen porovnat s ostatníma a zjistit, kde jsou rezervy. Možná bych se měl testovat celou sezonu 🙂

Jan Čelůstka

Přes Vánoce jsi měl zánět v chodidle. Už jsi zdravotně v pořádku?

Musím to zaklepat, ale od vánoc jsem naprosto v pořádku. Kvůli zánětu jsem 10 dní neběhal a po dlouhé době si Vánoce užil a odpočinul.

Jak moc těžké je na tvé úrovni vrátit se nazpátek?

10 dní není žádný problém. Nebyl jsem nemocný, takže celková kondice zůstala. Spíš je to o psychice, protože nevíte jak dlouho to bude trvat. Pak člověk znervózní, snaží se to uspěchat a spíš si přidá další problémy.

Jan Čelůstka

Používáš (nejen) v těchto případech sportovního psychologa?

Nevyužívám. Na mě nejlíp fungují kamarádí a rodina. Posedíte, pokecáte, zpátky si uvědomíte, že sport není pupek světa a lidé mají mnohem větší problémy než zánět v noze.

Na WTS v Cape Town ses nepěkně zranil, když jsi upadl na koberci. Jak se tohle může na tak prestižních závodech stát?

To bych taky rád věděl 🙂 Doufám, že jsem byl první a zároveň poslední, komu se něco takového přihodilo. Pořadatelé se ale zachovali férově a zaplatili mi letenku.

Jan Čelůstka

Federace chce, aby by byl triatlon celosvětový sport. Atleti z Afriky nebo Jižní Ameriky šli podle tebe neuvěřitelně nahoru, jsou na vzestupu i další země?

Sport je obchod. Takže kde jsou peníze, jde nahoru i sport. V Africe je to tak záležitost pouze JAR, v ostatních zemích nejsou podmínky. V Jižní Americe už je těch zemí víc. V Brazílii, Argentině, Mexiku, tam všude mají dost závodníků ve světové špičce.

Zůstává pro tebe stále Olympiáda v Riu nejvyšší budoucí metou?

Spíš bych řekl nejbližší.

Jan Čelůstka

Tvůj kamarád Přemysl Švarc se teď velmi nepříjemně zranil v Austrálii. Riskuješ každým závodem, nebo to není na denním pořádku?

Bohužel už si ani nepamatuju závod, kdy by to nelehlo. ITU chce aby závody byly atraktivní a tak jsou kolikrát tratě cyklistiky fakt peklo. Myslím, že cyklisté by k takovému kritériu ani nenastoupili.

Na Olympiádě v Londýně jsi už byl, jaká je tam atmosféra?

Jsem rád, že jsem si závod v Londýně užil. Kvůli opravám Hyde Parku není vůbec jisté, že se tam ještě někdy pojede. Atmosféru snad ani nemá smysl popisovat, celé OH v Londýně byli díky sportovnímu naturelu Angličanů parádní.

Jan Čelůstka

Má člověk čas se tam pak chodit dívat, když má tu svojí disciplínu už za sebou?

Jasně že jo. Triatlon je vždy zhruba v polovině OH, takže po závodech je času dost.

Třeba se zamilovat? (smích)

Jestli je to myšleno během závodu, tak spíš ne. 54 soupeřů mužského pohlaví mě moc nerajcuje 🙂

Jan Čelůstka

Vnimáš teď i okolo sebe větší zájem o triatlon?

4-5 let zpátky, když jste řekli, že děláte triatlon, tak lidé odpovídali: „to je to lyžování s puškou“ 🙂 Mezitím u nás vzrostla popularita biatlonu i triatlonu a lidé ví o co jde. Ten největší boom ještě ale nepřišel.

Na letošní sezónu jsi dostal od Specialized nového krasavce. Můžeš nám ho trochu představit?

Je to úplně nový model S-works Venge VIAS. Jde o kolo určené spíš pro rovinaté rychlé závody. Podlé testů jde o nejaerodynamičtější model mezi silničkami. Letos poprvé používám elektronické řazení a měříc výkonu v klikách.

11406299_991285460906360_3117876573968811489_o

Vnímá člověk podstatný rozdíl, pokud má tak dobré kola jako ty?

Jsem podporovaný firmou Specialized od roku 2012 a i když si každý rok říkám, že už materiál není kam posunout, vždy něčím překvapí. Jestli máte na kole sadu DuraAce nebo Ultegra se zavřenýma očima nepoznám, ale to jak letošní Venge jede, je neuvěřitelné.

Už sis konečně vyzkoušel tu desítku na dráze?

Bohužel. Těch 10km závodů na dráze moc není a abych se trefil termínově je skoro nemožné.

12189288_10153088594821035_5237545480007381287_o

Zaslechli jsme i to, že bychom tě mohli snad vidět i na polovičním ironmanovi teď v létě v pardubicích. Chceš zkusit porazit Tomáše Miku?

Nechci předbíhat, ale je to taky jedna z variant, přijet prohnat kluky na půlce.

Jde dělat kvalitně triatlon i k práci? Řekněme třeba jít poloviční ironman pod 5h…

To by jste se měli zeptat někoho povolanějšího. Ale znám lidi, kteří v práci stráví nadprůměrně času a půlku dají hluboko pod 5h. Takový Pavel Paták může vyprávět.

Screen Shot 2016-03-28 at 09.09.45

Jak moc Čeldo řešíš výživu? Máš nějakou tajnou zbraň na závody? Kofein, nějaký gel co nikdo neznáme, proteiny…

Výživu neřeším nějak speciálně. Nedržím žádnou dietu a mimo sezónu to pak jde poznat. Ale už jsem si vyzkoušel co mi vyhovuje a hlavně kdy mi to vyhovuje. Tajná zbraň byly gely Agave9. Ty jsem si 2 roky musel shánět v zahraničí a u nás je nikdo neznal. Od loňska už je ale zastoupení i v ČR a tak mají soupeři opět šanci.

Soutěž

Ve spolupráci s pražským obchodem SP Kolo CONCEPT STORE a Specialized máme pro vás připravenou SOUTĚŽ o úžasnou cenu v hodnotě 3000,- Kč!

Chcete si svoji jízdu na kole maximálně užít? Bez bolesti, únavy a s vyšší efektivitou? Pak musíte mít kolo dokonale nastvané jako olympijský triatlet Jan Čelůstka a to přes „mašinku“ – jménem?

Správnou dpověd hledejte na webu obchodu Specialized SP KOLO. Správné odpovědi můžete psát pod FB status do neděle 17.4. Jedna z nich se může těšit na tuto překrásnou cenu!

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno