Nejlepší tipy, jak se rychle zbavit zahlenění

0

S ucpaným nosem a zahleněnými průduškami se běhá špatně. Přečtěte si pár tipů, jak zase co nejrychleji volně dýchat.

Přiznejme si to. Běžci nepatří mezi příliš trpělivé pacienty. I když nejsme úplně fit, tak vydržet běžecký absťák bývá nesnesitelné.

O tom, zda vůbec při viróze nebo nachlazení vyběhnout, už jsme psali a doporučuji nemoc nepřecházet. Více informací najdete v článku:  https://behejsrdcem.com/clanky/nejlepsi-tipy-jak-vyzrat-na-rymicky-virozy-a-chripky/.

Co když už ale máte pocit, že vám nic moc není, a jedinou překážkou zůstává nepříjemné zahlenění?

Naštěstí existují silní pomocníci z přírody, díky kterým se můžete zahlenění zbavit poměrně rychle.

Základem by vždy měla být celková úprava jídelníčku. Je fajn vyloučit mléčné výrobky, omezit na minimum bílou mouku, cukr a naopak přidat protizánětlivé potraviny (zázvor, kurkuma..). Navýšit vitamín C (rakytník, šípkový čaj, kysané zelí, amalaki) a zobat přírodní zdroje zinku (např. dýňová semínka, mandle, kešu, baby špenát, luštěninové klíčky).

Při zahlenění je důležité dbát na dostatečný příjem tekutin – ideální jsou různé bylinkové čaje. Bylinky můžete používat ve formě tinktur, které se dají běžně koupit v prodejnách zdravé výživy.

Bylinky na odhlenění

Podběl lékařský

Podběl se používá už stovky let pro svou schopnost snižovat množství hlenu v plicích a průduškách. Navíc zklidňuje sliznice. Pomáhá nejen při kašli, zánětu průdušek a dalších nemocech dýchacích cest, ale umí ulevit i při astmatu.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel se používá především na zmírnění kašle a podrážděné sliznice. Aktivní látky v listech mají antibakteriální, protizánětlivý a detoxikační účinek. Jitrocel zmírňuje suchý kašel a brání tvorbě hlenu v plicích.

Bez černý

Čaj z bezových květů je takovým univerzálním lékem na všechny nemoci z prochlazení. Podporuje pocení, ničí choroboplodné zárodky a pomáhá čistit zahleněné průdušky.

Plicník lékařský

Plicník se většinou používá v kombinaci s dalšími bylinkami (na zahlenění se používá např. v kombinaci s jitrocelem, fenyklem, tymiánem a mateřídouškou). Pomáhá při většině nemocech dýchacích orgánů.

Tymián obecný

Tymián je velmi účinná bylinka na ucpané dýchací cesty. Má silné antibiotické účinky. Tymián můžete použít nejen do čajových směsí, ale skvělý je i na inhalace (hrst tymiánu dáte do větší misky nebo hrnce, přelijete litrem horké vody a pak už hezky přes hlavu ručník a nadechovat zhluboka. Odvar z tymiánu můžete přidat do koupele.

Inhalace

K inhalacím se dá využít různých směsí bylin (např. u rýmy se mi osvědčila kombinace světlík, majoránka a proskurník), nebo můžete použít i Vincentku (přivedete k varu a pak stejně jako u bylinných inhalací nadechujete nosem s ručníkem přes hlavu).

Další pomocníci

Křen

Silice v křenu pomáhají velmi účinně rozpustit hlen v nosních dutinách i v plicích a průduškách.

Recept na jablečný křen:

Křen a jablko (v poměru 2:1) najemno nastrouhejte, zakápněte šťávou s citrónem a doslaďte medem. Denně pak můžete užívat 3x denně jednu čajovou lžičku.

Cibule

Cibulová šťáva na kašel

Dvě velké cibule nakrájejte na kolečka a posyptee 2-3 lžícemi cukru. Cibule pustí šťávu, kterou užívejte několikrát denně 2 lžičky.

Cibulový čaj

Oloupanou větší cibuli nakrájejte na kolečka, zalijte horkou vodou a povařte 5 minut. Potom ještě nechte 10 minut odstát, přeceďte, doslaďte medem a můžete pít. Cibuli můžete povařit i s kouskem zázvoru, skořicí a hřebíčkem – čaj pak bude ještě účinnější.

Rýmovník

Při rýmě je skvělý rýmovník – více v článku https://behejsrdcem.com/clanky/nebavi-vas-behat-s-ucpanym-nosem-poridte-si-rymovnik/

Lotosový kořen na rýmu i kašel

Lotosový kořen moc lidí nezná, ale já na něj nedám dopustit. Na zahlenění zabírá velmi rychle. Lotosový kořen podle čínské medicíny posiluje plíce a průdušky, ulevuje při nachlazení a podporuje léčbu rýmy a zánětů dýchacích cest i dutin. Sušená kolečka kořene koupíte v prodejnách zdravé výživy. Lotosový čaj mohou bez obav používat i malé děti nebo kojící maminky.

Jak připravit čaj z kořene lotosu

Kolečko sušeného lotosu na chvilku namočte do 300 ml vody, přidejte špetku soli a 10 až 15 minut povařte. Odvar můžete dosladit medem. Samotný kořen se dá sníst posypaný cukrem, anebo ho můžete nakrájet do polévky nebo salátů.

Užitečný tip na závěr

Asi znáte z lékárny přípravek ACC long nebo jiné přípravky s účinnou látkou NAC (acetyl-l-cystein)

NAC rozpouští hustý hlen v průduškách a podporuje jeho vykašlávání. NAC se úspěšně používá při léčbě vlhkého kašle (dávkování u dospělých je 200mg 2–3× denně).

Kromě toho se v medicíně NAC používá při předávkování paracetamolem nebo při léčbě virových onemocnění a neurologických onemocnění (např. Parkinsonova choroba aj.).

NAC koupíte nejen v lékárnách, ale i v obchodech se sportoví výživou (obvykle za výhodnější cenu :-)). NAC totiž není jen mukolytikum (lék na odkašlávání), ale je to i látka, která umí zpomalovat proces stárnutí. NAC totiž zvyšuje v těle hladinu antioxidantu glutathionu (jeden z nejsilnějších antioxidantů), který může zmírnit poškození buněk, urychlit regeneraci nebo zotavení ze zranění . Často ho proto používají i sportovci, kteří mají hodně intenzivní tréninky. NAC jim pomáhá snížit poškozování svalů a celkově podporuje zdravý imunitní systém (doporučuje se většinou 500mg denně).

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i reference studentů najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno