Běžecká abeceda Meba Keflezighiho

0

Na co si dát pozor při běžecké abecedě – tréninkové tipy nejen pro běžce začátečníky

Když se ptali Meba Keflezighiho kolik kilometrů týdně naběhá, odpověděl, že vlastně neví. Svůj trénink značně přizpůsobuje tomu, jak se cítí. Za svou kariéru se naučil, že nejdůležitější je vnímat své tělo, předcházet zranění, dopřát si dostatek času na regeneraci a zůstat zdravý.Do svého týdenního cyklu zařazuje vždy dlouhý běh, tempové běhy i intervaly, ale nedrží se striktně nalajnovaného tréninkového plánu.

Jednou z nejdůležitějších věcí pro běžce je určitě správná technika a správný postoj. Na následujícím videu je krásně vidět, na co by si každý běžec měl dát od začátku pozor.


Meb radí: „Základem je správné vzpřímené držení těla, hlava jakoby vytažená nahoru. Představte si, že máte na hlavě sklenici s vodou. Dívejte se před sebe, ne pod sebe. Zůstaňte uvolnění, pokrčené paže v lokti musí zůstat hezky dole – nikdy nevytahujte ramena k hlavě. CO se týká spodní poloviny těla, tak je důležité správné postavení pánve.“

Hodně lidí má tendenci se při běhání prohýbat v bedrech – výsledkem je vystrčený zadek, což naprosto znemožní správný pohyb nohou. Střed těla musíte mít stabilizovaný – pánev jakoby mírně protlačit dopředu, tak, aby noha mohla vždy dopadnout pod těžiště těla. To vám umožní správný odraz, dostatečné zvedání kolen i optimální pohyb v oblasti kotníků.

Určitě každý běžec slyšel o běžecké abecedě. Jak říká Meb – ta by měla být součástí každého tréninku. I rekreační běžec by se jí měl věnovat minimálně dvakrát týdně.
V následujících videích se můžete podívat, jaké cviky radí Meb zařazovat a proč. Úsek pro jednotlivé prvky abecedy je vždy tak 15 až 20 metrů a dobré je zařadit tak dvě série.

V prvním videu se můžete podívat na tři druhy poskoků s vysokými koleny 
A – koleno co nejvýše, koleno směřuje dopředu, noha dopadá na střed
B- koleno opět vysoko nahoru, ale nohu následně protáhnete dopředu
C- koleno nahoru, ale v kyčli je úhel 45 °

V další části běžecké abecedy Meb ukazuje, jak správně na zakopávání.
Meb radí: „Dejte si klidně ruce na zadek a snažte se kopat co nejvíc a co nejrychleji.“

Jedním z nejdůležitějších cviků pro flexory kyčle je potom  běh s vysokámi koleny –  kolena co nejvýše a snažte se zůstat vzpřímení. Všimněte si, jak a kam při běhu s vysokými koleny dopadá Mebova noha.

A na závěr běžecké abecedy si můžete dopřát ještě chvilku bosého běhání v trávě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno