Lysohorský Ultratrail a Lysohorský Skyrace

8

Lysá hora v Beskydech není jen oblíbené a hojně navštěvované turistické místo, ale je také dějištěm na české poměry drsných těžkých závodů. Jedním z nejznámějších je asi Lysohorský Ultratrail a souběžných závod s trasou ultra i trasa Sky.

Jedná se věhlasných závod, který je současně i mistrovstvím ČR v UltraSky a také mistrovství Česka v Skyrace Junior U23. Díky náročnosti trasy a poměrům délky, stoupání a průměrného sklonu jednotlivých pasáží se obě trasy zapsaly jako mistrovské pro seriál závodů CZSA (České skyrunningové asociace).

Rozdíly tras jsou markantní. Zatímco na UltraTrail trase během 67km nastoupáte 4100m+, na trase SkyRace to je na 31km s nastoupanými 2100m+. To vše na Lysé hoře, pokaždé z jiné strany a tudíž se vám trasa opravdu neokouká (už jen z principu, že do kopce budete mít pohled upřený max.pár metrů před sebe, jak budete “makat”).

Výsledky trasy Ultra pro rok 2020 vidíte níže a musíte sami uznat, že není moc obvyklé zaběhnout si závod s tak věhlasnými běžci, jak vidíte ve výsledovce níže. Top 10 jsou špičkoví závodníci, kteří neokopávají pouze závody na domácí kopečkách, ale uspěli již i v mezinárodních závodech a mistrovstvích.

Prestiž tohoto závodu je velká a bohužel i díky restrikcím spojeným s Covid – a to nejen pro organizování závodů, ale i ubytování, stravovávacím zařízením apod., se letošní registrace nabízí pouze pro 200 účastníků trasy Ultra a 200 pro trasu Sky. Otevření registrací proběhne ve středu 5.května 2021.

LHUT, včetně jeho druhé trasy Skyrace (schválně nepíší doprovodné – sice to doprovodná trasa je, ale jedná se stále o MČR Junior U23 a tak je to plnohodnotná trasa). Nevím, jak jste na tom po roce bez pořádných závodů, ale musím upozornit, že ani Skyrace trasa vám nedá zdarma nic. Jsou zde obtížné technické pasáže, prudká stoupání a místy dost technický terén, který vám nedá nic zadarmo, obzvláště, pokud se rozhodnete dát do závodu vše.

S tímto závodem mám osobně zkušenosti a v ČR je jen málo konkurenčních závodů s takovou náročností. Shodou okolností se jedná o závody v Beskydech.

Jako další lákadlo pro zájemce bych doplnil, že v roce 2020 jste mohli získat za kratší Sky trasu 2 ITRA body a za Ultra trasu 3 body do ITRA zápisníčku. Tyto body se pak hodí nastřádat, pokud chcete jít někdy na světové trail a Ultratrail závody jako UTMB, Lavaredo a podobné.

Osobně mohu tento závod jen doporučit. Tak super atmosféru, prostředí, lidi kolem, ale hlavně konkurenční prostředí, kde se opravdu můžete potkat s českou a možná konečně i mezinárodní špičkou, tak to se jen tak nenajde. Aspoň ne u nás. Navíc krásné prostředí Beskyd se vám bude líbit, ať už bude azuro anebo pořádná bouřka.

A když budete mít štěstí a foťák po ruce, můžete si cvaknout na vrcholu Lysé, kde se všechny trasy setkávají na občerstvovačkách po jednotlivých kolech, s někým ze špičky selfíčko.

Připravili jsme si pro Vás pěknou SOUTĚŽ společně s hlavním partnerem o JEDNO STARTOVNÉ na libovolnou trasu. Stačí jediné. Napište nám do 14.5 pod tento post, nebo post na FB, kdo vyhrál minulý rok hlavní závod  – jak v ženách, tak mužích, a kdo je hlavní partner LHUT.

8 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno