Luboš Bílek. Český trenér, který trénuje světové triatlety (díl druhý)

0

Dejte si nejdřive určitě náš první díl!

A nejsou to vlastně jenom série IRONMAN ale i maratón. Každý první by za týden chtěl běhat 10 km, za půl roku běžet celý maratón a za rok poté se rovnou postavit na trasu UTMB…

Proč je vlastně teď tak moc populární nejen triatlon, ale běhání a běhání v horách? To přesně nedokážu zodpovědět, možná to bude tím, že lidé mají “trošku více peněz” a nemusí dřít úplně od rána do noci, mají více volného času a můžou se věnovat sportu.

Četl jsi tu studii, kolik hobby triatletů se přiznalo k tomu, že něco berou i na amatérské úrovni? A nejlepší člověk v ČR Jirka Dostal k tomu napsal že ví co asi berou a že je mu z toho dost zle…

Těch studií a článku je hodně. Bohužel se doping u hobby sportovců dost rozšířil. Ale házet všechny hobíky do jednoho pytle je složité, spousta z nich vůbec netuší, co si můžou vzít a co ne. Začíná to třeba u úplně “jednoduchých” léků na chřipku. U profíků to je jiné, ti jsou všichni zodpovědní za to, co se u nich v těle najde. Je spousta amatérů, kteří vědomě berou zakázané prostředky, ale věřím, že spousta z nich nemá ani ponětí, když si vezmou nějaké prášky, že v nich je třeba něco zakázaného.

“Spousta sportovců dnes pomalu bez všech senzorů ani neumí dýchat. Já se snažil všem mým profíkům v začátcích vnutit, ať poznají své tělo. Běhali jsme také s tepovou frekvencí, ale ani jsme na ní nekoukali.”

Jak pak má člověk věřit profesionálům, když slyší a vidí co se děje? Jsou ještě tyto výkony normální? TDF, UTMB, 70.3 kde na vítězství už občas nestačí čas ani pod 3:50…

Já si pořád myslím, že vyhrát Tour de France bez nepovolených prostředků je asi nemožné. Ale vyhrát v cyklistice Paris Roubaix, Olympijské hry, IRONMAN Havaj se dá podle mě i jako čistý sportovec, tím si jsem jistý. Prostě podávat několik dní za sebou výkony jako jsou na Tour zapotřebí… Ale jednorázová akce, jako IRONMAN nebo jednodenní cyklistický závod, je podle mě možné i bez dopingu.

Třeba takové výkony Jana Frodena jsou už podle nás úplně z jiné galaxie…

To ano, ale Frodo je jen jeden. On je ten, kdo má za sebou výbornou kariéru na Olympijském triatlonu, přechod na půlky a pak na dlouhý. Pro mě je to vše pochopitelně.

Jak hodnotíš výkon Frodena a dalších hvězd? Nakolik jsou to podle tebe talenti a na kolik to mají vydřené?

Jsou to všechno talentovaní sportovci kteří šíleně moc dřou.

Čím se podle tebe u nich dá udělat/udělal největší výkonnostní posun, když bys to teď zpětně měl zhodnotit?

Největší pokrok se stal tak před 5-6 lety, když můj Sebastian na kole dominoval všem závodům a díky tomu má své 3 tituly Mistra světa. Byl první, kdo se začal zabývat materiálem a aerodynamikou na kole. To pak začali dělat i všichni ostatní, tím se na kole zlepšili. Už se nedá tolik “ujet” aerodynamikou ušetří tak 30-40W a pak běží jako rakety.

Kde se to může zastavit? Čím to vlastně je, že jsme se dostali (nebo nedostali?) na skutečnou hranu fyzických možností?

Myslím, že v plavání a na kole už moc velký posun možný není, ale myslím, že se možná někdy bude běhat 2:35 nebo dokonce 2:30.

Na MS v Nice pár týdnů zpět vyhrál vítěz na silničním kole. Ano, trať byla “velmi” technická, ale i tak… Rozdíl TT/silnice/disk prostě “nebyl vidět”. Můžeš nám to nějak objasnit?

Tak Iden je známý jako jeden z nejlepších cyklistů na Olympijském triatlonu a jako “harakiri” jezdec ve sjezdech. Tudíž silniční kolo nebylo na této trati (pro Idena) žádná špatná volba. Do kopce se mu na tom jelo lépe a z kopce (on jako šílenec) neměl velký problém se vepředu udržet. Ale pro spoustu dalších sportovců byl časovkářský speciál určitě lepší.

Co si myslíš například o výkonech podle mého názoru jedné z největších sportovních hvězd, co kdy žila… Eliudu Kipchogeovi?

Tady muůžu jen říct, že se těším na jeho závod ve Vídni, ale upřímně nevěřím, že to pod 2h zaběhne. Ale nejlepší světový výkon je schopný zaběhnout (Rozhovor se dělal už před pár týdny. Jak všichni víte, tak Eliud to nakonec zaběhl, ale odpověď jsme tady nechali).

Koho považuješ za současnou největší ženskou a mužskou triatlonovou hvězdu?

Jednoznačně nadevše vyčnívá Jan Frodeno. Bez něj by triatlon nebyl tam, kde je. Nejen že je vynikající sportovec, ale umí i dobře vystupovat v médiích. V Německu přitáhl televizi k triatlonu a to přispělo k velké atraktivitě. Mezi ženami ze sportovního hlediska určitě Daniela Ryf, ale ta by na svém veřejném vystupování mohla ještě hodně zapracovat.

A kdyby sis měl vybrat kteroukoliv sportovní? Kdo by to byl? Samozřejmě muže i ženu…

Tady jich je hodně, že nedokážu vybrat jen jednu/jednoho.

“Jednoznačně nadevše vyčnívá Jan Frodeno. Bez něj by triatlon nebyl tam, kde je. Nejen že je vynikající sportovec, ale umí i dobře vystupovat v médiích”

Je podle tebe například možné chodit do práce na osm hodin a zajet čas na středním triatlonu pod čtyři hodiny a na dlouhém pod osm, pokud nejsi zrovna Tomáš Řenč? (velký smích).

Tak normální to není, aby se k zaměstnání dělal sport na vrcholvé úrovni. Ale jak vidíme, nemožné to není. Tomáš Řenč dál IRONMAN pod 8h, stejně jako třeba loni Pieter Heemeryck skončil na MS v 70.3. v Jižní Africe na 5. místě a pracoval 20h týdně (a to byl za Frodenem, Brownleem a Gomezem), což je určitě super umístění.

Co je podle tebe v současné době největší game changer v trénování? Máme už neskutečné množství údajů. Tepovku, watty, laktát, HRV, moxy…

Tady jsem asi stará škola, podle mě je ale pořád znalost vlastního těla, pocit, to nejdůležitější. Spousta sportovců dnes pomalu bez všech senzorů ani neumí dýchat. Já se snažil všem mým profíkům v začátcích vnutit, ať poznají své tělo. Běhali jsme také s tepovou frekvenci, ale ani jsme na ní nekoukali. Třeba jsem řekl, běž na puls 143 a ty sportovci to dokázali na pocit plus minus 2-3 tepy běžet. To stejně i na kole.

Jaký je tvůj názor na trénování a závodění s minimem cukrů a jejich nahrazením tuky?

Metabolismus tuků je velmi důležitý faktor na dlouhé vytrvalostní výkony. Ale nejsem žádný velký fanoušek třeba ketogení diety. Výživa je téma, o kterém bychom mohli diskutovat i několik dní.

Řešíš sám, ale i se svými svěřenci výživu? Co je podle tebe alfa a omega pro správný výkon?

Podle mě je ve výživě nejdůležitější to, že bychom měli jíst, co tělo zrovna spaluje. Tudíž když jdu nějaký silový trénink, musím tělu dodat dostatek bílkovin. Když budu běhat něco intenzivnějšího, tak musím dodat tělu cukry. A když pojedu něco dlouhého volného na kole, tak bude výživa zaměřená především na tuky.

Kolik procent by podle tebe mělo být věnované regeneraci a co je podle tebe vůbec ta nejlepší?

Záleží, na jaké úrovni. U profíků je regenerace strašně důležitá. Masáže, fyzioterapie, kryokomory. A nejdůležitější je především klid a kvalitní spánek.

Používáš i nějaké moderní pomůcky? Novartec, Compex, Foam Rollery…

Kdo na to má peníze, tak Novartec nebo obdobné “přístroje” používáme dost.

Co posilování a fyzioterapie? Zůstává pořád, že nejdůležitější je core?

Vše je velmi důležité.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno