Obstojí bezdrátová Xiaomi sluchátka při náročném cvičení a běhání?

0

Hledáte True Wireless sluchátka, která při běhání nevypadnou z uší, jsou odolná proti pocení, mají dobrý zvuk a navíc jsou za rozumnou cenu?

True Wireless (opravdu bezdrátová) sluchátka lákají asi každého sportovce, který rád při tréninku poslouchá hudbu. Na rozdíl od klasických bezdrátových sluchátek nemusíte bojovat s kabely ani s náhlavními mosty, které sice většinou nabízí víc místa pro baterii a ovládací prvky, ale při sportu většinou přeci jen překáží.

Kabely a náhlavní mosty při sportu překáží

True Wireless jsou velmi kompaktní, skutečně bezdrátová sluchátka, která si můžete dobít v nabíjecím pouzdře i mimo dosah elektrické zásuvky.

Dlouho jsem váhala mezi Xiaomi Mi AirDots a Xiaomi Mi AirDots Pro. A tak jsem nakonec vyzkoušela obě varianty.

Co mají společného? Obě verze:

  • můžete využívat na všech telefonech s Bluetooth (jsou kompatibilní s IOS i Androidem)
  • lze je spárovat i s tabletem, notebookem nebo s počítačem s Windows
  • jsou vhodné pro poslech hudby i hovory přes handsfree
  • mají kompaktní rozměry a nízkou hmotnost (AirDots 2×4,2g, AirDots Pro 2×5,6g)
  • mohou se pochlubit kvalitním zvukem
  • prodávají se pouze v bílém provedení (krabička i sluchátka)
  • mají certifikaci IPX4 (jsou odolná proti stříkající vodě ve všech úhlech v množství 10 litrů za minutu a při tlaku 80-100kN/M²), takže jsou odolné vůči potu nebo drobnému dešti (na plavání už to ale nestačí, takže do bazénu si je nebrat!)
  • úložná krabička slouží i jako nabíjecí stanice
  • mají v balení náhradní sadu špuntů (3 velikosti)
  • mají praktické dotykové ovládání na boku
  • mají srovnatelnou výdrž baterie, která sice nenadchne, ale na většinu tréninků stačí (u AirDots je to max 5h, u AirDots Pro 4 hodiny, krabička zvýší kapacitu až na 12 hodin u AirDots, na 10 hodin u AirDots Pro).

Jako holka jsem samozřejmě řešila vzhled. Na první dojem mě lákaly AirDots, které mi připadaly méně nápadné a navíc mají menší oválnou krabičku, která se dá lépe nosit třeba i v kapse.

Xiaomi AirDots

AirDots Pro jsou o trochu výraznější a hranatá širší krabička se do kapsy kalhot nevejde ani náhodou.

Xiaomi AirDots Pro

AirDots do mých uší ale bohužel nazapadnou tak, jak bych si představovala. Sice netlačí, nicméně převládá pocit nejistoty, že při nedokonalém nasazení nebo při lehkém dotyku vypadnou. Běžný pohyb ale zvládnou bez problémů.

AirDots
AirDots Pro

AirDots Pro mi zkrátka sedí v uších o poznání líp, vlastně perfektně (ani při dlouhém nošení o nich za chvíli nevím).

AirDots sice při běžném nošení výrazně netlačí ani nepřekáží, ale u intenzivnějších tréninků nebo běhání se mi stalo, že jedno ze sluchátek mělo tendenci z ucha vyklouznout. Pokud se navíc snažíte pozici drobného AirDots sluchátka v uchu upravit, vždy zavadíte o ovládací tlačítko.

To, jak sluchátka do uší sednou, je samozřejmě hodně individuální – záleží na tvaru a velikosti uší. V redakci odzkoušeli sluchátka i další 4 kolegové – celkové hodnocení: obě verze na běžné nošení nebo třeba na cyklistiku sedly a vyhovovaly všem, na běhání by si ale AirDots zvolili jen 2 z 5, zatímco Pro verze držela při běhání všem.

Plusy AirDots

AirDots si určitě najdou své příznivce.

Poznámka: Nepleťte si Xiaomi Mi AirDotsRedmi AirDots sluchátky, která jsou levnější, ale nemají dotykovou plošku – mají mikrospínač (ovládají se tlačítkem na sluchátku) a celkově mají méně kvalitní provedení.

Xiaomi Mi AirDots jsou o pár stovek levnější než Pro verze, mají praktičtější (menší) krabičku, jsou o trochu lehčí (váží 4,2g) a dle mého názoru jsou i elegantnější.

Zvuk je kvalitní, i když AirDots Pro hrají o chlup lépe.

AirDots disponují upgradovanou verzí Bluetooth 5.0, což je další výhoda oproti AirDots Pro, které mají Bluetooth 4.2. Bluetooth 5 umožňuje stabilní připojení bez výpadku signálu, dosah až 10m a navíc zajišťuje nižší spotřebu než je tomu u verze 4.2. Zpětně jsou sluchátka kompatibilní i se nižšími verzemi Bluetooth.

I výdrž baterie je o trochu lepší než u Pro verze.

Stejně jako u verze Pro sluchátka ovládáte pomocí dotykové plochy na boku sluchátka – vypnutí, zapnutí, pozastavení přehrávání, přijmutí či ukončení hovoru.

Za normálních podmínek sedí v uších dobře. To, zda zvládou i běh, záleží na tvaru a velikosti ucha. Jak už jsem zmíila, někdo si je chválí i na běhání, ale v tomto směru u mě vítězí Xiaomi AirDots Pro, takže v následujícím textu se zaměřím na podrobnější popis novější verze Xiaomi sluchátek – AirDots Pro.

AirDots Pro – skvělý poměr cena/výkon

Tvar i barva sluchátek AirDots Pro nápadně připomínají Apple AirPods. Na první pohled je ale vidět, že sluchátka od Applu nemají silikonové špunty, jsou tvrdá (pro mě je to hodně velký problém, protože mě z nich bolí uši už po pár vteřinách).

Co se ale týká výdrže baterie, tak jsou Apple sluchátka jednoznačně vítězem – na jedno nabití vydrží AirPody až 5 hodin poslechu (s nabíjecím pouzdrem pak dokonce 24 hodin) – u Xiaomi AirDots Pro počítejte spíš s polovinou času (přibližně 3 hodiny a 10 hodin s pouzdrem).  Apple by zvítězil i v hodnocení nabíjecí stanice – krabička od Applu je mnohem lépe propracovaná a asi o polovinu menší než u Xiaomi.

Co se ale týká zvuku, tak jsou sluchátka dle mého názoru srovnatelná. Odlišností mezi AirPods a AirDots by se našlo určitě víc, ale ten největší rozdíl je především v ceně. Xiaomi AirDots Pro pořídíte už za necelé 2000,- Kč (polovina ceny Apple AirPods).

Xiaomi AirDots Pro v číslech:

  • Bluetooth verze 4.2
  • frekvenční rozsah 8-25000 Hz
  • Voděodolné zpracování  IP4
  • citlivost sluchátek 123 dB/mW
  • Frekvence 8Hz – 25 000 Hz
  • Impendace 16Ohm
  • Baterie: 100 mAh sluchátka, 350mAh dokovací stanice

Nabíjení

Krabička slouží nejen k odkládání sluchátek, ale také k nabíjení. Před prvním použitím musíte sluchátka i krabičku (nabíjecí pouzdro) nabít – díky UBC-C vstupu trvá plné dobití  jen hodinku. Nabitá sluchátka pak mohou hudbu přehrávat necelé 3 hodiny. Samotný dobíjecí dok má kapacitu 100mAh (cca 3 nabití sluchátek, celkem přibližně 10 hodin).

Na nabíjecím pouzdru najdete i funkční tlačítko pro párování zařízení. Velkou nevýhodou krabičky je přítomnost pouze jedné diody, která buď bliká nebo svítí – pokud dioda pomalu bliká, pouzdro se nabíjí. Dioda zůstane svítit, když je pouzdro nabité. Při pohledu na krabičku tak netušíte, jaký je stav nabití a musíte použít mobil, kde v nastavení  BlueTooth vidíte procenta nabití.

Na samotných sluchátkách jsou také diody – pokud se na 5 sekund rozsvítí, je baterie ve sluchátkách plně nabitá. Pokud diody na sluchátkách blikají, znamená to, že je baterie slabá a je potřeba je brzy dobít. Pokud se diody nijak nerozsvěcí, znamená to, že baterie není ani plně dobitá, ani téměř vybitá.

Po vyjmutí sluchátek z nabíjecí krabičky se sluchátka aktivují a automaticky se spárují s vaším smartphonem, tabletem nebo notebookem. Po opětovném vložení do krabičky se Xiaomi AirDots Pro samy odpojí a následně vypnou.

Každé ze sluchátek umí fungovat samostatně. Každé sluchátko tak můžete mít připojené nezávisle k jinému zařízení. Pokud chcete mít zároveň sluchátka spárována na dvou zařízení, tak musíte vložit jedno sluchátko do pouzdra, zmáčknout funkční tlačítko na 2 vteřiny a na zařízení pak vyhledat sluchátko v Bluetooth nastavení a spárovat. Potom sluchátko vyndáte, vložíte do krabičky druhé sluchátko a po stisknutí tlačítka ho napárujete k druhému zařízení.
Před párováním na dvě zařízení nezapomeňte, že sluchátka musíte obnovit do továrního nastavení (vymazat všechna předchozí párování k zařízením).

Když si při poslouchání hudby vyndáte sluchátka z uší, automaticky se přehrávání zastaví, ale opačně už to nefunguje, a pokud chcete hudbu zase spustit, musíte poklepat na pravé sluchátko.

Dotykové ovládání na sluchátku vám umožňuje přijmout nebo ukončit hovor nebo zastavit písničku (dvakrát poklepejte na pravé sluchátko pro play/pause hudby). Na přeskočení skladeb ale musíte použít mobil, případně chytrý náramek Xiaomi, pokud ho vlastníte. Tlačítkem na sluchátku (dlouhým stisknutím) spustíte také funkci aktivního potlačení okolního hluku (ANC) , nicméně osobně to v praxi téměř nevyužívám, protože rozdíl příliš velký nepoznáte.

Sluchátka využívají dynamický reproduktor o tloušťce 7,2 mm, takže zvuk je kvalitní. Sluchátka hrají dostatečně nahlas, středy i výšky zní pěkně a ani basy nezklamou. Dobře slyšet je hovor i při používání handsfree (hovor přijímáte i končíte dvojitým kliknutím na sluchátko. Jedinou nevýhodou je malé zpoždění zvuku při sledování videa.

K dispozici je i hlasový asistent (spustíte ho dvojitým poklepáním na levé sluchátko).

Celkové zhodnocení

Obě verze Xiaomi sluchátek mají skvělý poměr cena/výkon. Pár drobností by se jim dalo vytkout (velikost nabíjecí krabičky, nemožnost přeskakovat písničky jen pomocí dotykového ovládání a také výdrž baterie by mohla být lepší), nicméně pokud hledáte na sportování bezdrátová sluchátka s kvalitním zvukem za rozumnou cenu, pak jsou pro vás AirDots i AirDots Pro skvělou volbou.

Nenechte si ujít právě teď akční ceny na e-shopu Mobil Pohotovost 

Sluchátka Xiaomi Mi AirDots bílá 

Běžná cena 1 490 Kč / Akční cena 990,- Kč

Běžná cena 1990 Kč / Akční cena 1 690 Kč

 

 

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno