Jak vybrat ten pravý běžecký kemp pro vás

0

Před letními prázdninami se čím dál častěji objevují nabídky nejrůznějších workshopů a několikadenních pobytů v horách zaměřených na běžecký trénink. Nabídka běžeckých kempů se rozrůstá, a tak si mohou vybrat nejen začátečníci, ale také zkušenější běžci se závodními ambicemi.

Je jasné, že obsah i úroveň těchto akcí se značně liší a především pro začínajícího hobíka tak není vůbec snadné se zorientovat a určit, co by pro něj mělo největší přínos.
Jak si tedy vybírat a na co je dobré se ptát, než se na nějaký běžecký kemp přihlásíte?

Je jasné, že si budete vybírat podle časových možností a také podle lokality. Nicméně jsou další důležité aspekty, kterým byste měli věnovat pozornost.

Při výběru kempu zvažte, zda je opravdu určen pro začátečníky nebo mírně pokročilé, a co bude jeho obsahem. Některé kempy jsou zaměřené hlavně na společné běhání, jiné více na výuku nových dovedností a zlepšení běžeckého stylu. Na výukových běžeckých kempech se vám trenéři budou věnovat individuálně a vy se naučíte lépe vnímat své tělo a hlavně se také naučíte rozumět plánování a sestavování tréninku.

 

Pokud tedy jedete na kemp hlavně proto, abyste se naučili něco nového a odstranili maximum chyb, je dobré vybrat si akci, na které budete mít například možnost rozebrat s trenéry na videu svou techniku běhu. Často teprve při videoanalýze zjistíte, proč vás po tréninku pobolívá konkrétní část těla. Lépe si uvědomíte chyby, budete mít šanci vidět, jak skutečně došlapujete a také budete moci lépe zapracovat na správném držení těla.

Oblíbené jsou diskuse a povídání o běhu, výměna zkušeností i praktické ukázky nebo testy.

 

Dobré je, pokud se na kempu máte šanci dozvědět i užitečné informace o výběru běžeckých bot a také o výživě. Co si budeme povídat, hodně lidí běhá i s cílem zhubnout, a bez úpravy jídelníčku to zkrátka nejde. Přitom právě základní znalosti, kdy dodat tělu energii ve formě sacharidů a kdy zásobit tělo bílkovinami, je pro úpravu váhy zcela klíčové. A neméně důležité je i řízení správné intenzity tréninku.

 

Z toho, co tady bylo vyjmenováno, je jasné, že při výběru kempů byste si měli všímat i personálního zajištění. Nestačí totiž, aby trenér byl zkušený běžec, byť by to byl elitní běžec se skvělými časy nebo člověk s ohromujícím počtem naběhaných kilometrů. Ani přední atletický reprezentant nebude zárukou, že dostanete informace ušité vám na míru a že vám budou předneseny pro vás srozumitelným jazykem.

Aby vás trenér byl schopen naučit novým pohybovým dovednostem, musí zkrátka mít i něco navíc. Pokud opomineme odborné vzdělání, měl by trenér nebo lektor běžeckých kempů mít i praktické zkušenosti. Pokud by vás někdo jako začátečníka nutil do vrcholového tréninku, určitě byste mu nepoděkovali. A především pro začátečníka je důležité, aby mu trenér vysvětlil nejen to, co dělá špatně, ale také to, jak chybu či svalové nerovnováhy odstranit.

Proto dobrý trenér nejprve věnuje dostatek času na to, aby zjistil, jak na tom jste, zda trpíte nějakými dysbalancemi, na jaké úrovni jste, a následně vás naučí přizpůsobit trénink vašim cilům. Někdo totiž bude chtít uběhnout svůj první závod, někdo si bude chtít zlepšit osobáky a někdo své běhání zaměří na shazování přebytečných kil.

Je tedy jasné, že pokud se vám má někdo takto individuálně věnovat, měla by být tréninková skupina menší (cca do 15 lidí). Organizátoři proto často volí ubytování v rodinných penzionech uprostřed krásné přírody. Skvělé je, pokud vybrané místo poskytuje i možnost regenerace (sauna, bazén, vířivka, masáže…). Ve výběru kempu vám určitě pomohou i reference na již proběhlé akce, takže se poptávejte kamarádů. Není zkrátka nad osobní zkušenost a doporučení.

Možná si říkáte, že ještě nemáte dost naběháno, že třeba zvládáte v kuse jen kilometr, a máte obavy, že běžecké kempy nejsou pro vás. Naopak. Díky kempům pro začátečníky můžete ušetřit spoustu času, peněz i trápení. Naučíte se dělat vše správně hned od začátku. A pokud patříte mezi stydlivější jedince, přemluvte někoho známého, nebo třeba partu kamarádů, a vyjeďte si na víkend společně.

Ať už si zvolíte běžecký kemp zaměřený hlavně na běhání ve skupině, nebo si vyberete třeba víkendovou akci, kde budete mít šanci pilovat techniku a dozvědět se spoustu užitečných informací, určitě si užijete pohodovou atmosféru ve skupince stejně naladěných lidí.

 

 

 

Tip na závěr:

Pokud právě teď hledáte, kam byste vyrazili, můžeme vám doporučit některý z běžeckých kempů, které pořádá Aleš Tvrzník, který již řadu let spolupracuje s naší reprezentací a s elitními běžci a své zkušenosti předává právě rekreačním běžcům. Bohužel díky časově náročné práci v CASRI, nepořádá kempy tak často, jak by si jeho svěřenci přáli. Je tedy nutné rezervovat si místo dostatečně včas.
Volné termíny kempů naleznete zde: www.penzion-vital.cz 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno