Grossglockner Ultra Trail – jde dohromady krása a bolest?

0

5 závodů v Rakouských Alpách kolem ikonického Gross Glockneru. To je série, která čeká odvážlivce, kteří se hodlají postavit na GGUT 110km trasy, která se řadí mezi nejtěžší Evropské ultra závody. Je relativně technická, ale dost dokáže potrápit i počasí, které v několika minulých ročnících dokázalo zkazit radost z dokončení nejednomu běžci.
GGUT ale není jen legendární 110km závod, nýbrž 5 podniků, které se konají jako součást celého Kaprunského prodlouženého víkendu. Letos se o víkendu mezi 29. a 31.červencem poběží následujících 5 podniků:

Registrace zde

Určitě si dejte naše minulé reportáže a upoutávky!

GGUT 110 je okružní trasa kolem Rakouské nejvyšší hory – Großglockner (3,798 m).
Velkou část zážitků z tratě 110km bude moct zažít i závodník na trati Osttirol Trail (OTT 80)
Großglockner Trail (GGT 55) pro ty, kteří si netroufají na dlouhé tratě, ale chtějí tak trochu hardcore závod.

Weissee Gletscherwelt (“Ledovcový svět”) (GWT 35) … tento závod je určen speciálně pro ty, co si chtějí očichat obtížný horský trail, anebo odběhnout hodně rychlý závod (pak doporučuji tejpy kotníků)

Anebo týmy dvou na trati GGUT 110 I 2

35km trasa je letos, podobně, jako v roce 2021, na stejných parametrech a v rámci šetření životního prostředí si první část, která se do předloňska jezdila lanovkou na Rudolfshutte do 2315mnm, zkrátka vyšlápnete. Tato změna vloni zamotala na necelé dvě minuty hlavu Tomovi Hudcovi, který o tento čas přišel o první místo a sice nezopakoval svůj zlatý úspěch, nicméně i stříbro je v takové konkurenci a na kotníky lámající trati velký úspěch.
V sedle Kapruner Torl ve 2639 mnm na vás čeká rychlé přehoupnutí za dohledu horské služby a pak už jen sesun po sněhových polích a defacto „jen“ seběh z kopce až do cíle.

Kdo by si chtěl nasyslit pár bodů do ITRA žebříčku, tak distribuce bodů je následující:

GGUT 110 – 5 ITRA bodů
GGUT OstTirol Trail 85km – 4 ITRA body
GGUT Grossglockner Trail 57km – 3 ITRA body
GGUT Weisse Gletscher Welt 37km – 2 ITRA body
GGUT 110km Run 2 48km (první část) – 2 ITRA body
GGUT Run 2 62km (druhá část) – 3 ITRA body

Registrace zde

Velmi zajímavá je ale možnost využití GGUT 110km trasy jako kvalifikačního závodu pro losovačku na Western States 100. Je zde jen podmínka dokončení plné trasy do 28hodin. A nesmí být zkrácena, což se v nedávné historii již stalo, že byl GGUT 110 zkrácen kvůli špatnému počasí.

Celý závod je organizován s maximálním ohledem na bezpečnost závodníků. Zázemí není možná tak honosné jako jiné evropské závody, ale o to víc je osobnější a organizátoři překvapí osobní přístupem a otevřeností. Centrem veškerého dění kolem GGUT závodů je Kaprun, ze kterého se dají dělat nádherné výpravy například na Kitzsteinhorn.
Nejlepší na tom všem je, že registrace jsou stále otevřené …. (smích).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno